Ieškojau, ką čia būtų galima pasigaminti iš obuolių be obuolių pyrago ir obuolienės, ir radau puikų Dorie Greenspan kišą iš “Around My French Table“. Gorgonzola, obuoliai ir riešutai klasikinė kombinacija, ypač salotose, kurių niekada nevalgau, bet kišas yra visai kas kita.

Vietoj gorgonzolos naudojau bleu remberter sūrį, kuris yra skirtas tokiems kaip aš, kurie galvoja, kad nemėgsta pernelyg sharp gorgonzolos – yra pakankamai švelnus ir beveik kreminis. Sūrio galima įsigyti tikriausiai bet kokioj IKI parduotuvėj. Bet jeigu mėgstat gorgonzolą, tai naudokit ją.

Neveltui užsiminiau apie riešutus. Į kišą galite įdėti dar ir kepintų lazdyno ar graikinių riešutų. Jų aš neįdėjau, nes gi recepto įžangą perskaičiau, kuomet kišas jau kepė.

Gorgonzolos ir obuolių kišas
Kepimo forma 24 cm

Pagrindas:
1/2 a.š. druskos
3 v.š. vandens
110 g sviesto (82 proc) kambario temperatūros
190 g miltų

Pasidarome trapią tešlą, kaip nurodyta čia.

Ją iškepame.

Įdaras:
sviesto kepimui
1 vidutinis svogūnas
druskos, baltų pipirų
Ant vidutinės ugnies svieste pakepiname svogūnus. Įberiame žiupsnį druskos ir baltų pipirų.

Šiek tiek pravėsusius svogūnus tolygiai paskleidžiame ant tartos.

1 mažas obuolys, supjaustytas kubeliais
60 g gorgonzolos sūrio, supjaustyto kubeliais
Ant viršaus sudedame kubeliais supjaustytą obuolį ir gorgonzolą.
150 ml grietinėlės 35 proc
2 dideli kiaušiniai
Lengvai šluotele išplakame grietinėlę su kiaušiniais. Plakinį supilame ant tartos.
Kepame 190 laipsnių temperatūroje 30-40 min. priklausomai nuo Jūsų orkaitės. Paviršius turi būti gražiai apskrudęs. Išimame kišą, leidžiame jam pastovėti apie 10 min. Tuomet jau galite pjaustyti.