Praeitą kartą rašiau apie saldžią trapią tešlą, tai šį kartą bus trapi tešla be cukraus, skirta tiek saldiems, tiek nesaldiems kepiniams. Asmeniškai šita yra mano mėgiamiausia būtent dėl savo trapumo.
Ši tešla yra paprastesnė gaminti. Nėra naudojamas kiaušinis. Aišku, nededama ir cukraus. Bet naudojama daugiau sviesto, o tai reiškia, kad yra riebesnė ir tokia sluoksniuota (flaky).
Ir vėl gi receptas yra dviejų dienų. Pirmą dieną pasidarom tešlą, kišam ją į šaldytuvą, o antrą dieną galim kepti.
Trapi tešla (pâte brisée)
kepimo forma 24 cm
1/2 a.š. druskos
3 v.š. vandens
110 g sviesto (82 proc) kambario temperatūros
190 g miltų
1 diena
- Druską ištirpinkite vandenyje ir atidėkite į šalį.
- Suberkite miltus ir gabalėliais supjaustytą sviestą. Pasirinkite mažiausią greitį ir mikseriu darbuokitės tol, kol gausit smėlio tekstūrą.
- Tuomet supilkite vandenį ir mikseriu maišykite viską tol, kol tešla pradeda lipti. Toliau rankomis suformuokite rutulį, jį šiek tiek suplokite (bus lengviau po to kočioti), lengvai apibarstykite miltais, suvyniokite į maistinę plėvelę ir nakčiai įdėkite į šaldytuvą.
2 diena
- Miltais pabarstykite stalo paviršių. Ir toliau viskas kaip praeitą kartą.
- Tešlą kočiokite nuo vidurio į šonus vis pasukdami ratu iki reikiamo dydžio. Jei pradeda lipti prie paviršiaus, pabarstykite šiek tiek miltų. Spausti kočėlo labai smarkiai nereikia. Jei kraštai pradeda trūkinėti, tai tiesiog pirštais sulipdykite.
- Tešla turi būti apie 0,5 cm storio ir kažkur 4 cm didesnė nei kepimo forma. Vizualiai galit pasitikrinti uždėję ant viršaus formą.
- Įdėkite tešlą į kepimo formą. Pirštais pereikite per visą formą. Svarbu, kad tarp tešlos ir kepimo formos kampo nebūtų jokių tarpų. Priešingu atveju kepdama tešla gali pakristi ir gausite nevienodo aukščio tartą. Jei atsiranda kokių nors įtrūkimų, tai juos užtaisome. Tešlos perteklių nupjauname peiliu. Tešlą įdėkite vėl į šaldytuvą minimum valandai laiko.
- Į tartą įklokite kepimo popierių arba marlės gabalą (šį kartą išbandžiau šitą patarimą ir man jis labiau patiko nei su popierium), įberkite pupelių ar ryžių. Kepkite 160 laipsnių temperatūroje apie 30 minučių. Nuo tartos nuimkite svorius ir dar pakepkite apie 5-10 minučių.
Leave a Reply