Ruduo reiškia obuolius. O obuoliai reiškia obuolienes ir obuolių pyragus. Ir taip kiekvienais metais.
Galvoju, kad savo repertuare pravartu turėti kokį nors simple obuolių pyragą, kurį būtų galima pasigaminti vėsią ir lietingą dieną tiesiog norint paprasto comfort food prie arbatos ar kavos. Turiu kelis savo mėgiamus iš tų paprastųjų serijos – Mary Berry obuolių pyragas ir Flaugnarde su obuoliais. Dar vat potencialo turi Apple Dumplings, apie kuriuos jau galvoju kelios savaitės.
Bet šį kartą receptas iš mano taip mėgiamos Magnus Nilson knygos “The Nordic Cookbook“. Pakankamai paprastas ir labai primena tuos mūsų obuolių pyragus iš praeities – keli ingredientai ir vuolia turim minkštą, purų obuolių pyragą. Tik tada reikėjo daugiau pastangų įdėt, nes mikserių tai dar nelabai buvo. Sukdavai tuos kiaušinius su cukrumi, kol rankos nebejausdavai. Šiandien tai vadinama gaminti su meile. Oh, well.
Obuolių pyragas
(kepimo forma 24 cm)
250 g sviesto + dar kepimo formai ištepti
džiūvesėlių kepimo formai
100 ml pieno
4 kiaušiniai
350 g cukraus
320 g miltų
2 a.š. kepimo miltelių
8 rūgštesni obuoliai (vidutinio dydžio, nulupti, supjaustyti gabaliukais)
1/2 a.š. cinamono obuoliams
1.Kepimo formą ištepkite sviestu ir apibarstykite džiūvesėliais. Perteklių iškratykite.
2. Sviestą su pienu ištirpkite ant vidutinės ugnies. Palikite atvėsti.
3. Kiaušinius su cukrumi mikseriu išplakite iki balkšvos masės. Supilkite atvėsusius sviestą su pienu.
4. Miltus gerai permaišykite su kepimo milteliais. Ir palaipsniui suberkite į tešlą. Gerai išmaišykite. Supilkite į kepimo formą.
5. Obuolius apibarstykite su šiek tiek cukraus ir cinamonu. Permaišykite ir suberkite ant tešlos.
6. Kepkite 170 laipsnių temperatūroje apie 1 valandą. Įkišus medinį pagaliuką, jis turi būti sausas. Jei reikia, tuomet pakepkite dar 5-10 min.
7. Patiekite su ledais, graikiniu jogurtu ar plakta grietinėle.
Leave a Reply