Su šparaginėm pupelėm žinau lygiai vieną receptą iš vaikystės – išvirti, įdėti sviesto ir apibarstyti džiūvesėliais. Nors šiaip tokių reikalų net receptais nelaikau. Kaip ir agurkų su medumi, ar sumuštinių su avokadu ir lašiša. Argi tai receptai? Nu, ne.
Kažkodėl šitas pupeles man reikia prisiversti gaminti. Kadangi reikia prisiversti, tai niekada savęs ir neverčiu to daryti. O jei yra galimybė rinktis, tai jų taip pat savo noru niekada nesirenku. Nors jos yra skanios. Kažkoks tai nesuprantamas kognityvinis disonansas galvoj.
Tai va, susigalvojau sau, kad rūgpjūtis bus skirtas vien konservavimui. Dar ne vėlu pasigaminti mėlynių uogienę su čiobreliais iš užpraeitos savaitės, o dabar šparaginių pupelių čatnis, adaptuotas iš Nigel Slater “The Kitchen Diaries II”.
Šparaginių pupelių čatnis
170 g saldaus svogūno (kitaip tariant pusė svogūno, nes pas mus jie labai dideli būna) 70 ml šerio acto 6 kvapiųjų pipirų 1 a.š. kalendros sėklų 1 a.š. garstyčių sėklų |
Svogūną supjaustykite kubeliais. Suberkite į puodą kartu su šerio actu, kvapiaisiais pipirais, kalendros ir garstyčių sėklomis. Uždengite dangčiu, užvirinkite, sumažinkite ugnį iki minimalios ir leiskite virti 10 min. Nukelkite nuo ugnies.
|
apie 400 g šparaginių pupelių |
Šparagines pupeles nuplaukite, nupjaustykite galiukus ir supjaustykite 3-4 cm gabaliukais. Užvirinkite puodą vandens. Sumeskite ten paruoštas pupeles ir virkite lygiai 1 min. Tuomet nukoškite, perpilkite šaltu vandeniu ir palikite nuvarvėti.
|
1 1/2 a.š. garstyčių miltelių
1 a.š. garstyčių su grūdeliais 1 a.š. ciberžolės 100 g cukraus 1 1/2 a.š. druskos 70 ml obuolių acto |
Dubenėlyje sumaišykite visus ingredientus.
|
200 g pomidorų (naudojau jaučio širdis) 2 v.š. kukurūzų krakmolo (nebūtinai) |
Supjaustykite pomidorus kubeliais. Sudėkite juos į puodą su išvirusiais svogūnais ir šerio actu. Įmaišykite nuvarvėjusias šparagines pupeles, supilkite su actu sumaišytas garstyčias. Viską užvirkite, sumažinkite ugnį iki minimumo, virkite apie 20-30 min.
Jei išsiskyrė labai daug skyčio, galite įdėti kukurūzų krakmolo – į puodelį įpilkite 2 v.š. skysčio iš puodo, įdėkite krakmolo, išmaišykite. Viską supilkite atgal į puodą ir gera išmaišykite. Dar pavirkite keletą minučių, kol pamatysite, kad čatnis tirštėja.
Supilstykite į jau paruoštus stiklainius, sandariai užsukite. Laikykite šaltai.
|
Leave a Reply