Antras receptas iš Ottolenghi “Sweet”, puikiai tinkamas užbaigti mėnesį, skirtą pastarnokui.

Kaip ir didžioji dalis daržovinių pyragų yra su riešutais ir razinomis, yra panašios tekstūros, ir yra panašaus skonio, ir taip pat yra užteptas riebiu kremu. Tik gal išsiskiria savo naudojamais prieskoniais – muskatu ir anyžiumi. Na, bent jau mano akis nebuvo užkliuvusi už tokių prieskonių anksčiau. Kita vertus, tiek aš jų ir temačiau. Daržoviniai pyragai niekada nebuvo mano mėgiamiausi, nors va Renatos “Morkų ir riešutų tortas su rikotos kremu” atsimenu iki šiol.

Pastarnokų pyragas su anyžiumi ir apelsinu

150 g pekano riešutų (galite keisti graikiniais)
450 g pastarnokų, sutarkuotų burokine tarka
100 g razinų
1 v.š. šviežiai tarkuotos apelsino žievelės
3 dideli kiaušiniai
225 g cukraus
280 ml saulėgrąžų aliejaus
190 g miltų
1 a.š. malto cinamono
1 1/2 a.š. kepimo miltelių
1 1/2 a.š. sodos
1 a.š malto muskato
1 a.š. malto anyžiaus (arba puikiai tinka pankolis)
3/4 a.š. druskos

Kremui
300 g cream cheese, kambario temperatūros
150 g cukraus pudros
125 ml riebios grietinėlės
1 1/2 a.š. malto anyžiaus
1 a.š. šviežiai tarkuotos apelsino žievelės

170 laipsnių orkaitėje pakepinkite riešutus apie 10 min. Visiškai atvėsinkite ir stambiai peiliu supjaustykite. Sumaišykite su pastarnokais, razinomis ir apelsino žievele.

Kiaušinius ir cukrų plakite apie 2 minutes iki gausite balkšvą ir kreminę masę. Nesustodami plakti po truputį supilkite aliejų.

Miltus, cinamoną, kepimo miltelius, sodą, muskatą, anyžių (arba pankolį) ir druską gerai permaišykite šluotele. Ir per kelis kartus įmaišykite į tešlą.

Toliau per kelis kartus sudėkite pastarnokus, riešutus, razinas ir apelsino žievelę. Ir gerai viską išmaišykite.

Kepkite 210 laipsnių temperatūroje 60 minučių – įkišus medinį pagaliuką jis turi būti sausas. Jei ne, tai dar pakepkite. Jeigu pyrago paviršius pradeda pernelyg ruduoti, o pyragas dar neiškepęs – uždenkite viršų folija ir kepkite toliau. Iškepus visiškai atvėsinkite kepimo formoje, o tuomet jau išimkite.

Kremas. Pirmiausia išplakite cream cheese’ą iki purumo. Suberkite persijotą cukraus pudrą ir išplakite vientisos masės. Supilkite grietinėlę. Plakite apie 1-2 minutes. Įmaišykite anyžių ir apelsino žievelę. Kremu ištepkite visiškai atvėsusio pyrago paviršių.