Keksas yra iš naujos Ottolenghi knygos “Sweet”. Aš kiek gal skeptiška buvau dėl tos knygos, bet pavarčius ir prisikaišiojus krūvą popieriukų pakeičiau nuomonę. Manyčiau, kad į kokį nors geriausių 2017 metų kulinarinių knygų dešimtuką ji tikrai įeis. Ir šiaip tai mielai turėčiau savo, o ne skolintą.
Tai va, o kadangi baigiasi spalis, kuris buvo skirtas moliūgams, tai kaip tik keksas su moliūgu visai čia į temą, kurį jau spėjau iškepti du kartus. Vieną kartą kepiau pailgoj formoj, o kitą – jau kaip autoriaus nurodyta. Rašo, kad būna tokių kepimo formų – 8 cm pločio, 17 cm aukščio, bet labai retai, tai tas kepimo formas galima pakeisti panaudotomis skardinėmis nuo pomidorų ar pupelių. Tik reikia atidaryti jas atidarytuvu, kad skardinės kraštas būtų lygus. Dar šiek tiek yra reikalų su kepimo popieriaus įdėjimu, bet kita vertus gaunam neįprastai atrodantį keksą, kas tikriausiai ir atperka tas pastangas, karpant popierių ir tepliojant sviestą.
Kitą dieną keksą man yra skanu pakepinti sausai ant keptuvės ir užsitepti sviesto, ar kokio creem cheese, ar tiesiog be nieko.
P.S. Dar tikriausiai reiktų pasakyt apie medų. Kepiau du kartus ir abu kartus gavau skirtingus skonius. Tai galvoju, kad čia nuo medaus, nes tai buvo vieninteliai skirtingi produktai. Švelnesnis medus, mano galva, čia labiau tinka. Bet tikriausiai viskas priklauso nuo skonio.
Keksas su moliūgais
Reikės: 2 skardinių arba 1 pailgos kepimo formos 200x110x75
100 g kubeliais supjaustyto moliūgo
125 g kambario temperatūros sviesto, supjaustyto kubeliais
šiek tiek lydyto sviesto ištepti skardinėms
100 g cukraus
1 a.š. šviežiai tarkuotos apelsino žievelės
25 skysto medaus
1 didelis kiaušinis
100 g razinų
50 g pakepintų migdolų drožlių
160 g miltų
1 1/2 a.š. kepimo miltelių
60 ml pieno
Puodelyje išvirkite moliūgą. Virkite apie 10 min., kol jis suminkštėja. Nukoškite ir su šakute sutrinkite. Aš tai darau sietelyje ir palieku dar nuvarvėti vandeniui.
Jei naudojate skardines, tai jas išklokite kepimo popieriumi. Kaip iškirpti ir iškloti galite pasižiūrėti čia. Taip bus paprasčiau nei man išaiškinti.
Sviestą, cukrų, apelsino žievelę, skystą medų sudėkite į kombainą ir išsukite viską iki purios masės – apie 3 min. Tuomet įmuškite kiaušinį ir plakite toliau. Sudėkite atvėsusį moliūgą, razinas ir kepintas migdolų drožles, atsargiai viską gerai išmaišykite.
Dubenyje kruopščiai šluotele permaišykite miltus ir kepimo miltelius. Suberkite dalį miltų į tešlą ir išmaišykite. Supilkite pusę pieno ir vėl išmaišykite. Tą patį padarykite su likusiai miltais ir pienu.
Tešlą padalinkite per dvi skardines (arba sudėkite į kepimo formą). Kepkite 190 laipsnių temperatūroje 45-50 min. Pažiūrėti, ar keksas iškepęs reikė ilgo medinio pagaliuko. Leiskite 15 min. keksui pravėsti ir tada atsargiai laikydami už popieriaus ištraukite iš skardinių. Dabar leiskite visiškai atvėsti. Ir tada jau galite pjaustyti ir valgyti.
Leave a Reply