Šitą tartą galima kepti su visom trim tešlom. Aš kepiau su smėline. Jos gamyba šiek tiek užima laiko, bet jei iš anksto išsikepsit trupinius, tai netruksit pasigaminti.

Taigi pirmiausia reikės pasigaminti trupinius, kurie yra būtinas elementas kepant tokias tartas su vaisiais ar uogomis, kurie turi daug sulčių. Trupiniai sulaiko tą skystį ir neleidžia persigerti į tartos pagrindą. Taip tarta išlieka traški.

Trupinius pasigaminkite ir laikykite kameroje iki prireiks. Taip pats juos galima naudoti ir kepant keksiukus ar keksus, ir barstyti ant ledų (nors šitas variantas nelabai įkvepiančiais skamba). Aš dar mėgstu tuos šaldytus trupinius permalti kombaine vos ne iki džiūvesėlių tekstūros. Man kažkaip taip tolygiau pasikleidžia ant tartos paviršiaus nei tie gabaliukai.

Trupiniai (Streusel/crumble)

60 g sviesto (tiesiai iš šaldytuvo)
88 g turbinaro cukraus (galima naudoti ir paprastą cukrų, arba maišyti per pusę)
70 g miltų
70 g migdolų miltų (galima keisti lazdyno riešutais, pekano, graikiniais)
1/2 a.š. cinamono (jei nenorite, galite nedėti)
1 v.š. romo, brendžio (jei nenorite, galite nedėti)

1. Visus ingredientus sudėkite į virtuvinį kombainą ir maišykite apie 2 minutes, kol pradės formuotis gumuliukai. Taip pat tą patį galite padaryti ir rankomis, trindami sviestą su sausais produktais. Trečias variantas yra pasidaryti normalią tešlą, šiek tiek pašaldyti šaldytuve ir sutarkuoti per burokininę tarką, tuomet gausite dar ir vienodo dydžio trupinius.
2. Kepkite 160 laipsnių temperatūroje apie 20-25 minutes. Trupiniai turi būti pilnai iškepę – gražiai rudi ir traškūs. Leiskite visiškai atvėsti. Laikykite šaldymo kameroje. Kuomet prireiks, išsitraukite reikiamą kiekį.

melyniu-tarta

Mėlynių tarta

Reikės: 
trapios tešlos
, saldžios trapios tešlos arba smėlinės tešlos

280 g šaldytų mėlynių
50 g cukraus
1 1/4 a.š. citrinos sulčių
1 1/4 a.š. vandens
1 a.š. kukurūzų krakmolo
1/2 vanilės ankšties
2 kiaušinio tryniai
55 ml pieno arba 1/4 puodelio
55 ml grietinėlės (35 proc) arba 1/4 puodelio
3 v.š. keptų trupinių

1 diena
1. pasidarome norimą tešlą.

2 diena
1. Išsikepame tartos pagrindą ir leidžiame jam atvėsti.
2. Nedidelėje keptuvėje sumaišome mėlynes su 1 a.š. cukraus ir užviriname. Sumažiname ugnį ir leidžiame pavirti apie kelias minutes.
3. Tuomet dubenėlyje sumaišome citrinos sultis, vandenį ir krakmolą. Pamažu supilame į verdančias mėlynes. Dar šiek tiek pakaitiname, kol mėlynės pradeda tirštėti. Jei mėlynės išskyrė daug sulčių, papildomai galima dar sumaišyti 1/2 a.š. krakmolo su mėlynių skysčiu.
4. Vanilės ankštį perpjaukite skerstai ir peilio galu perbraukite per sėklas. Jas sudėkite į dubenį. Ten pat sudėkite 2 kiaušinio trynius ir likusį cukrų. Viską gerai išmaišykite šluotele. Tuomet supilkite pieną ir grietinėlę. Maišykite, kol ištirps cukrus. Ir galiausiai įmaišykite mėlynes.
5. Ant tartos pagrindos užbarstykite trupinius. Supilkite mėlynes.
6. Kepkite 160 laipsnių temperatūroje 30-40 minučių. Išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti.
7. Prieš patiekiant apibarstykite cukraus pudra.

Tarta, žinoma, yra iš The Art of French Pastry.