Food52 kulinarinių knygų klubas birželį paskyrė Ottolenghi receptams (Ta proga aš pati pasipildžiau savo kulinarinių knygų lentyną – už gerą kainą iš ibėjaus nukoviau Nopi, kuri jau laukia, kada bus išbandyta). Tai va, ir kažkaip visam tam feed’e tų išbandytų receptų ir įstrigo man tas pyragas, bet žiūriu, kad ne man vienai jis patiko.
Ir jei aš būčiau vegetarė (bet ta, kuri vartoja sūrį ir kiaušus) ir norėčiau, ką nors atversti į vegetarizmą, tai maitinčiau Ottolenghi vegetariškais patiekalais. Kodėl? Nes jie yra tiesiog tai, ką aš vadinu “skanu”. Kad ir ką aš begaminčiau iš jo knygų (Petražolių salotos, upėtakis “chraimeh” padaže, keptas moliūgas) ar The Guardian column’o – viskas yra tiesiog skanu. Taip ir šis žiedinių kopūstų pyragas, kuris yra iš serijos “kaip panaudoti žiedinį kopūstą ne sriuboj”, yra tiesiog gardus. Puikus šiltas, puikus šaltas, dar puikesnis kitą dieną – pusryčiams ar pietums. Taip pat tinka ir piknikui – lengvai pjaustomas ir transportuojamas.
Žiedinių kopūstų pyragas
1 žiedinis kopūstas (apie 450 g)
1 raudonas vidutinis svogūnas
5 v.š. alyvuogių aliejaus
1/2 v.š. šviežiai kapoto rozmarino
7 kiaušiniai
1 a.š. druskos
15 g supjaustytų baziliko lapų
120 g miltų
1 1/2 a.š. kepimo miltelių
1/2 a.š. ciberžolės
150 g tarkuoto kietojo sūrio (Parmezano ar Džiugo)
1 v.š. sezamo sėklų
1 a.š. juodgrūdės sėklų*
Žiedinį kopūstą išskirstome žiedynais. Sudedame į pasūdytą verdantį vandenį. Verdame apie 15 min. – žiedinis kopūstas turi būti minkštas. Nukošiame vandenį ir paliekame nuvarvėti kiaurasamtyje.
Nulupame svogūną, atpjauname kelis 5 mm storumo griežinėlius ir juos išskaidome. Atidedame juos į šoną. Likusį svogūną susmulkiname. Kartu su rozmarinu ant vidutinės ugnies pakepiname aliejuje iki suminkštės. Nukeliame nuo ugnies ir paliekame atvėsti.
Į didelį dubenį sudedame kepintus svogūnus, įmušame kiaušinius, suberiame druską, sumetame baziliko lapelius ir viską gerai išmaišome šluotele. Tuomet atskirai permaišome miltus, kepimo miltelius ir ciberžolę, viską suberiame į kiaušinio plakinį. Ir vėl gerai išmaišome. Įmaišome tarkuotą sūrį. Tuomet sudedame ir atsargiai sumaišome žiedinius kopūstus.
Sviestu ištepame 24 cm formą, jos šonus apibarstome sezamais ir juodgrūde. Supilame tešlą į kepimo formą, išlyginame paviršių, ant paviršiaus išdėliojame svogūnų žiedus. Kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes. Ištraukiame ir leidžiame pyragui pailsėti 20 min.
* Jei neturit juodgrūdės (aš jos irgi po ranka neturėjau), tai tiesiog dėkit daugiau sezamų.
Leave a Reply