Šitas receptas jau seniai turėjo čia būt – aromatingas ir šiek tiek aštriai kandantis. Skanus be galo, nors iš principo jums tai yra nieko nereiškiantys žodžiai. Bandžiau jį ir su lašišos didkepsniais, kaip autoriaus nurodyta, ir su žemoj temperatūroj kepta lašiša, ir su upėtakiu, ir su menke, kepta svieste (Tik, aišku, be šerio. BTW šitas receptas apskritai yra vienas geriausių menkės receptų ever) – padažas skanus su bet kokia balta ar lašišine žuvim. Receptas yra iš Jerusalem’o. Autorius sako, kad tai starteris, bet aš jį traktuoju kaip pagrindinį.

Šį kartą kepiau su upėtakiu paprastuoju būdu – išdarinėjam žuvį, nusausinam, ištrinam alyvuogių aliejum su druska ir pipirais, į vidų prikišam turimų prieskoninių žolių ir citrinos griežinėlių, kepam 180 laipsnių temperatūroj apie 30 min.

Patiekti galite galite su challa, pita ar bet kokia kita mėgiama balta duona, bet kadangi pas mus šitų produktų itin skanių nėra, o pati keptis bulkas pritingiu, tai tiesiog išverdu basmati ryžius. Padažas skanus tiek šiltas, tiek šaltas.

Chraimeh padažas

2 v.š. saulėgrąžų aliejaus
6 česnako skiltelės
2 a.š. paprikos miltelių
1 v.š. kmynų (pakepintų ir šviežiai sumaltų)
1 1/2 a.š. malto kumino
1/3 a.š. kajeno pipirų
1/3 a.š. cinamono
1 šviežias čilis, stambiai supjaustytas
150 ml vandens
3 v.š. pomidorų pastos
2 a.š. cukraus
2 v.š. citrinos sulčių
druskos ir juodųjų pipirų
2 v.š. stambiai sukapotų kalendrų (arba petražolių, jei jau kalendros nėra)

Aliejų, česnaką, visus prieskonius ir čilį sudėkite į kombainą. Sumalkite iki vientisos masės. Masė gali būti šiek tiek tiršta, tai galite įpilti dar porą šaukštų aliejaus aliejaus. Turi gauti tirštą masę.

Į įkaitintą keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus, tuomet suverskite padažą. Ir labai trumpai apkepkite. Supilkite vandenį, pomidorų pastą, viską išmaišykite. Sumažinkite ugnį iki minimumo, sudėkite likusius produktus – cukrų, citrinos sultis, druską ir pipirus. Išmaišykite ir paragaukite, ar netrūksta druskos ar citrinos. Viską kaitinkite apie 10 min.

Tuomet į padažą sudėkite žuvį arba ant žuvies užpilkite padažą. Patiekite su basmati ryžiais. Ir apibarstykite sukapota kalendra arba petražolėmis.