Labai panašus į pernai gamintą ir itin greitai dingusį iš šaldytuvo geltonų pomidorų džemą su rūkyta paprika. Ispanai apie ją sako the flavor of life. Ir su kuo sunku nesutikt. Šitas dūmu atsiduodanti prieskonis mano virtuvėj stovi šalia za’atar ir čiobrelio – naudojamas irgi yra dažnai: ir su kepta balta žuvimi, ir su ryžiais, kulninės troškinyje man jis iš viso nepamainomas. Turiu ir dulce (švelni) ir picante (aštri), dar būna ir agridulce (vidutiniškai aštri).
Recepte naudojau aštrią rūkytą papriką. Jei jos neturit, tuomet įdėkit čili pagal savo skonį. Pernai šitas džemas visiškai pakeitė majonezą prie kiaušinių. Tinka prie bet kaip paruošto kiaušiniio – virto, kepto, omleto, poached ar srambled. Taip pat visai neblogai suskamba ir elementariose pomidorų salotose. Bet su kiaušiniu šitas džemas man eina geriausiai.
Reikės:
700 g pomidorų
100 g uogienių cukraus
2-3 v.š. obuolių acto
2 a.š. kumino
1 1/2 a.š. aštrios rūkytos paprikos
1 1/2 a.š. druskos
Orktaitėje įjungiame grilio funkciją ir kepame pomidorus apie 10-15 min, kol odelės pajuoduos. Sutriname juos blenderiu iki vientisos masės. Gautą tyrę pilame į puodą, dedame visus ingredientus ir periodiškai pamaišydami verdame ant mažos ugnies apie valandą. Masė turi sutirštėti.
Į virimo pabaigą, pakabinkite šaukšteliu džemo ir palikite ant lėkštės atvėsti. Tuomet paragaukite. Gali būti, kad trūks šiek tiek rūgšties – įpilkite dar šiek tiek acto. Arba gali trūkti druskos. Subalansuokite skonį iki jums tinkamo. Pavirkite dar kelias minutes ir supilstykite į paruoštus stiklainius.
Petras
Jau pasigūglinau, aišku kas, kaip ir kokį pirkti :)
Petras
Atleiskit už klausimą, tačiau kas yra uogienių cukrus? Kuo jis skiriasi nuo paprasto?