Keptą moliūgą aš valgau tiesiai nuo skardos – be druskos, be prieskonių, karštą ar šaltą. Kartais pasiseka, kad kepu su prieskoniais. Tuomet jo dingsta daugiau. Juk gi žinot, koks yra skanus keptas moliūgas su rozmarinu ir šalaviju (Tik reik žiūrėt, kad jie per daug neuždominuotų)? Ne? Tai pabandykit. Įdėkit dar šiek tiek medaus ir žiupsnį druskos ir iškepkit viską orkaitėj. Odelės nelupkit, ji priduoda daugiau skonio. Jei gimtoji kalba būtų anglų, tai sakyčiau, kad ir tvirtesnio “kūno” (body). O daugiau tai žinot – galima valgyt vieną, galima su humusu, galima su jogurtu, galima sutrinti į tyrę, o po to jau sriubos, padažai prie pastos ar galiausiai rizotas.

Rizotas su moliūgais

apie 900 g moliūgo, supjaustyto kubeliais
2 v.š. alyvuogių aliejaus
1 v.š. skysto medaus
5 šalavijo lapelių, smulkiai sukapotų
1 v.š. smulkiai sukapoto rozmarino
žiupsnis druskos
1 vidutinis svogūnas, supjaustytas kubeliais
40 g sviesto
150 g ryžių, skirtų rizotui (pvz, arborio)
vištienos sultinio (1 litro + pagal poreikį)
apie 50 g kieto sūrio

Supjaustytą kubeliais moliūgą suberiame ant kepimo skardos. Mažame puodelyje sumaišome aliejų, medų ir sukapotus prieskonius, druską. Viską užpilame ant moliūgo ir permaišome, kad pasidengtų tolygiai. Kepame 200 laipsnių orkaitėje 30-40 min. Imame kažkur taip pusę iškepusių moliūgų ir juos blenderiu sutriname. Kitą pusę pasiliekame užbarstymui ant viršaus.

Keptuvėje ar puode, nesvylančiu dugnu, ištirpiname sviestą, suberiame svogūnus. Kepame ant vidutinės ugnies, kol svogūnai tampa skaidrūs.

Užkaičiame sultinį. Sultinys turi būti karštas (kad nesustabdytume virimo proceso). Geriausia palikti virti ant minimalios ugnies.

Suberiame ryžius, išmaišome ir dar pakepame keletą minučių. Ir po samtį pradedame piltį karštą sultinį. Periodiškai vis pamaišome. Verdame apie 20 min, arba kol ryžiai išverda.

Įmaišome trintus moliūgus. Jei matome, kad rizotas per skystas, tai dar šiek tiek paverdame iki skystis išgaruoja, suberiame tarkuotą sūrį. Viską permaišome, uždengiame keptuvę/puodą dangčiu, nuimame nuo ugnies ir leidžiame rizotui pailsėti 10 min. Dedame į lėkštes, ant viršaus uždedame likusius keptus moliūgus.