Planuojant, ką testuosime, buvo kilusi diskusija – ar Lietuvoje išpopuliarėjusius macaronsus, ar iš senų laikų žinomus eklerus. Ir ne veltui apsistojome ties pastaraisiais – „Forbes“ dar pernai  gegužę skelbė: „pasitraukite macaronsai, naujausias mados klyksmas – eklerai“. Ši tendencija siekiantiems pirmauti Lietuvos konditeriams buvo žinoma jau seniau – ne veltui Ali Gadžijevas savo šokoladinę pervadino į eklerinę.

Pasak profesionalios konditerės, studijos „Baker Street“ įkūrėjos ir vadovės Valerijos Livanovos, ekleras tradiciškai būna apie 10-12 cm ilgio ir apie 3 cm pločio. Įdaro pasirinkimas visiškai neribojamas ir priklauso tik nuo konditerio fantazijos ir meistriškumo. Dažnai ekleras yra kepamas su craquelin’u ant viršaus – traškiu sluoksniu iš cukraus, miltų ir sviesto – kuris priduoda ypatingą žavesį ir skonį. Papildomai eklerui skonio priduoda ir išskirtinį vaizdą suteikia skirtingų rūšių glajai – šokoladiniai, cukriniai, veidrodinė glazūra.

Tiesa, reikia pastebėti, kad ne visi žino, ką jie kepa. Pavyzdžiui, „Rimi“ ekleru vadina profitrolį (ta pati tešla, tik apvali forma), „Crustum“ mažiukai plikytos tešlos kepinukai irgi yra profitroliai, o ne eklerai. Beje, nustebome tradicinio eklero neradę prancūziškos dvasios „Stiklių“ konditerijoje – ten buvo tik „Paris-Brest“  –  perpjautos riestės formos pyragaitis su kremu ir uogomis.

Bet kokiu atveju pasirinkimas išties didelis – specializuotoje konditerijoje galite rasti net keliolika eklerų skonių. Mes užsimojome paragauti dešimties skirtingų kepyklų – nuo prekybos tinklų iki prestižinių konditerijų. Beje, nors klasikiniai eklerų skoniai – vanilinis, šokoladinis ir kavos – ne visur pavyko nusipirkti tą patį.

IKI. Nors IKI seniai nebe prancūziškas, bet vis tiek įvaizdis gajus. Pirkome mažoje parduotuvėje,  kur buvo tik vieno skonio – maskarponės sūrio. Šiandien jų gaminamas ekleras tikrai nepanašus į seniau buvusius – visiškai sunykęs (jo svoris mažiausias iš testuotų, jei neskaitysim „Crustum“ miniukų), perpjovus kremo dar reikia paieškoti. Glajus – gryna cukraus pudra, per jos saldumą nejausti jokio įdaro skonio, be to tąsi. Tikrai nekoks kepinys.

Svoris – 40 g, kaina 0,35 EUR, lyginamoji kaina už 50 g – 0,44 EUR.

Rimi. Kaip ir minėjome, tai nėra pailgas, o apvalus kepinys, taigi formaliai į eklerų kategoriją neturėtų pakliūti, bet šviečiamaisiais tikslais įtraukėme. Paviršius craquelin tešlos, tačiau kiek įdrėkęs, viduje – nuga skonio kremas – toks iš lengvesnių, bet gerai, nes jo tikrai nemažai. Skonis padorus. Lyginamoji kaina už 50 g vos 5 eurocentais didesnė nei IKI, o kokybe gerokai pranašesnis.

Svoris – 65 g, kaina 0,64 EUR, lyginamoji kaina už 50 g – 0,49 EUR.

Thierry kepykla. Pagal svorį – vienas iš didesnių, tešla kietoka, glazūra pusė velnio, vanilinis kremas miltingos faktūros, ir tas labai kliūna lyginant su kitais elkerais. Labiau neskanus, nei skanus.

Svoris – 78 g, kaina 1,3 EUR, lyginamoji kaina už 50 g – 0,83 EUR.

Crustum. „Dangiškieji eklerai“ (realiai, kaip minėjome, profitroliai (yra firminis ir gerai žinomas jų kepinys. Buvo švieži, tešla nesudrėkusi nuo grietinėlės įdaro.  Skonis padorus, be to, gali būti patrauklu, kad jie smulkūs  – juk kartais patenkinti saldumo poreikį galima ir 4 kąsniukais, ir jie svers mažiau, nei įprastas ekleras.

Svoris (4 vnt.) – 26 g, kaina 0,47 EUR, lyginamoji kaina už 50 g – 0,90 EUR.

Mon Ami kepyklėlė. Pagal svorį taip pat vienas iš didžiųjų. Tešla gera, tačiau perpjovus matyti, kad įdaras netolygiai užpildęs vidų. Tačiau kremas skanus, bet lengvesnis nei kitų (net ir „Rimi“ variantą) – kažkam tai gali būti privalumas. Tik tiek, kad labiau trykšta pro šonus kandant. Lyginamoji kaina net labai konkurencinga.

Svoris – 89 g, kaina 1,59 EUR, lyginamoji kaina už 50 g – 0,89 EUR.

Lage gastronomija. Kai kam gal nežinoma vieta, tačiau turinti vieną iš gausiausių eklerų pasirinkimų. Kepinys iš mažesnių, taigi tinkamas linkusiems smaguriauti santūriau, šokoladinio kremo konsistencija ir skonis geri. Kaina labai gera.

Svoris – 45 g, kaina 0,9 EUR, lyginamoji kaina už 50 g – 1 EUR.

Patore. Kaip bepatiktų Patricijaus ir Oresto entuziazmas, kepinys – nebent specifikos mėgėjui. Kremas pats skysčiausias ir perpjovus vos ne bėga, jame išties mažai cukraus, jausmas, tarsi grietinę ragautum. Jį, aišku, kiek atsveria saldžiai kartus juodojo šokolado glajus, bet mūsų skoniui toks variantas nepasirodė priimtinas. Beje, jo svoris 155 g – išties kalorijų bomba.

Svoris – 155 g, kaina 2,5 EUR, lyginamoji kaina už 50 g – 0,81 EUR.

Sluoksniai. Jei kas dar nežinojote tokios vietos, verta atkreipti dėmesį, nes ekleras beveik kuo nusileidžia garsių prekės ženklų gaminiams. Dydis vidutinis (galima sakyti optimalus), tešla gera, paviršius craquelin, įdaro daug, geros konsistencijos ir skonio šokoladinis kremas. Galima priskirti prie skaniausių, ir kaina nesikandžioja.

Svoris – 64 g, kaina 1,8 EUR, lyginamoji kaina už 50 g – 1,41 EUR.

Ali Šokoladinė. Vokiečių g. gausaus pasirinkimo nebuvo, asortimentas sukoncentruotas „eklerinėje“ „Akropolyje“. Kas be ko, tai brangiausias kepinys (nors pagal lyginamąją kainą keliais centais pigesnis už pirmą vietą),  taip pat vienas iš didžiausių pagal svorį. Šio vienintelio eklero glajus dekoruotas – traškiai suteikia papildomo malonumo, sūdytos karamelės kremas rimto stoto – ragaujant kartu su kitais, tai itin akivaizdu. Turime konstatuoti, kad konkurenciniame kontekste šis ekleras tikrai išsiskiria. O į kainą įeina ir dėžutė, ir premium interjeras, ir stilingai atrodantis personalas, ir maniera, kuria aptarnaujamas pirkėjas.

Svoris – 96 g, kaina 3,8 EUR, lyginamoji kaina už 50 g – 1,98 EUR.

Desertinė Atostogos. Šis prekių ženklas tikrai turi vardą, siejamą su skoniu ir kokybe. Ekleras iš didesnių, su craquelin paviršiumi, šokoladinis įdaras pakankamai riebus, optimalaus saldumo. Galima priskirti prie skaniausių, tačiau lyginamųjų kainų skiltyje užima pirmą vietą pagal brangumą. Vis dėlto, galutinė kaina nėra didžiausia, taigi sutaupote kalorijų sąskaita.

Svoris – 75 g, kaina 3 EUR, lyginamoji kaina už 50 g – 2 EUR.

Apibendrinus, žemiausių kainų  segmente (iki 50 ct už 50 g): IKI eklero skonis labai nuvylė, Rimi – viršijo lūkesčius; vidutiniame (50-100 ct) – teigiamai išsiskiria „Mon Ami“ – didesnis ekleras, lengvesnis įdaras, konkurencinga kaina; aukščiausiame – visi verti dėmesio, tačiau nustebino „Sluoksniai“ – gera kokybė, palyginus kukli kaina ir garantija nepersivalgyti; jei norite kažkam padaryti saldžią staigmeną iš premium segmento – ir „Ali“, ir „Atostogų“ eklerų dydis ir kainos tiesiogiai proporcingos – „Atostogų“ mažesnė, „Ali“ – didesnė, tačiau abu bus estetiškai supakuoti į dovanines dėžutes.

Pasak „Baker Street“ vadovės V.Livanovos, norint nusipirkti kokybišką eklerą, reikia įvertinti, kad  eklerams, ypač su craquelin skluoksiu, šaldymas nepalankus – kepinys sudrėksta, praranda savo pirminę išvaizdą. „Tešla turi būti gerai iškepusi, ekleras tuščiaviduris, pripildytas pilnai pasirinktu kremu. Blogai iškeptas ekleras nuo drėgmės pertekliaus gali pradėti pelyti. Pyragaitis neturi būti išmirkęs nuo šaldiklio ar įdaro drėgmės. Geriausia eklerą suvartoti per 24 val.“, – rekomenduoja profesionali konditerė.

nr. prekių ženklas svoris (g) kaina (EUR) lyginamoji kaina  (EUR) už 50 g
1 IKI 40 0,35 0,44
2 Rimi 65 0,64 0,49
3 Patore 155 2,5 0,81
4 Thierry 78 1,3 0,83
5 Mon Ami 89 1,59 0,89
6 Crustum 26 0,47 0,90
7 Lage gastronomija 45 0,9 1,00
8 Sluoksniai 64 1,8 1,41
9 Ali šokoladinė 96 3,8 1,98
10 Atostogos 75 3 2,00

 

Save

Save

Save

Save