Šiaip tai reik pasakyt, kad humusą atradau vėlai. Labai vėlai. Tik prieš trejetą mėnesių. Ne tai kad anksčiau nebūčiau jo valgius. Valgiau ir Laurinos humuso, pirkau ir iš Beigelių krautuvėlės, bet pačiai gamintis kažkaip nekilo rankos. Na, bet dabar sunku sustot.
Pirmą kartą nelabai pavyko – buvo sprangu ir sausa, bet pasitelkus gūglą reikalai ženkliai pagerėjo. Kadangi reikalai pagerėjo, tai pradėjo darytis nuobodu, o kad nebūtų nuobodu, tai reikia humusą pagerint. O kadangi spalis jau išpuola moliūgams, tai ir humusas bus su moliūgais.
Moliūgų humusas
200 g avinžirnių
2 x 1/2 a.š. sodos
3 v.š. su kaupu tahini
apie 1 kg moliūgo
1 česnako galvutės
3 v.š. citrinos sulčių + dar pagal poreikį
0,5 a.š. kumino
1/4 a.š. maltų čili pipirų
druskos pagal skonį
Dubenyje užmerkiame avinžirnius (vandens įpilame daug), įberiame 0,5 a.š. sodos. Išmaišome. Ir paliekame 12 val. Praėjus laikui, vandenį nupilame, avinžirnius perplauname. Suberiame juos į puodą, įpilame dvigubai daugiau vandens nei avinžirnių, įberiame 1/2 a.š. sodos, verdame apie 1 valandą – suspaudus pirštais, avinžirniai turi lengvai susitraiškyti.
Soda suminkština avinžirnių odeles. Padauginus sodos, avinžirniai gali įgauti “muiliną” skonį.
Kol verda avinžirniai, susipjaustome moliūgą gabaliukais. Jei moliūgo odelės dar minkštos, tai jų niekada nelupu ir kepu su odele – taip skaniau. Išskaidome česnako galvą skiltelėmis. Viską užpilame alyvuogių aliejumi ir išmaišome. Kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 30-40 min, kol iškepa.
Išvirusius avinžirnius nukošiame, prieš tai pasiliekame šiek tiek vandens, kuriame virė avinžirniai. Gali vėliau prireikt. Nuo avinžirnių nulupame odeles. Tai nėra taip baisu, kaip tai skamba, bet tai ir yra glotnaus ir švelnaus humuso paslaptis (Paskaitykit, ką rašo J. Kenji López-Alt apie humusą). Odelės labai lengvai išsineria jas šiek tiek paspaudus. Ir taip, tai užima šiek tiek laiko.
Avinžirnius suberiame į kombainą. Sudedame tahini, citrinos sultis, 100-150 g kepto moliūgo (paprastai dedu iš akies), visas česnako skilteles (prieš tai jas išlupkite), kuminą, čili ir druską. Įjungiame kombainą. O dabar žiūrime, ar netrūksta skysčio. Jei matome, kad humusui trūksta skysčio, įpilame vandens, kuriame virė avinžirniai. Pilame po 1 šaukštą ir žiūrime konsistenciją. Jei moliūgai buvo sultingi, tai tikėtina, kad skysčio gali ir neprireikti visai. Paragaujame. Paprastai man visada dar trūksta citrinos ir šiek tiek druskos.
Patiekime kartu su likusiu keptu moliūgu.
Leave a Reply