Žmonės šneka, kad tai yra “Sostinės keksas”. Man tai visada buvo keksas su razinomis. Imam klasikinę kekso formulę – 1:1:1:1 – ir sviestą, cukrų ir kiaušinius sumažinam 30 procentų santykiu su miltais. Ir pridedam razinų, kurių yra tiek pat, kiek sviesto ar cukraus. Viskas – turim kuo puikiausią keksą.
Razinas galite pakeisti kitais džiovintais vaisiais – spanguolėmis ar vyšniomis. Galite dar pridėti graikinių riešutų ar šokolado gabaliukų. Taip pat galite padalinti tešlą į dvi dalis. Ir į vieną dalį įmaišyti natūralios kakavos – bus marmurinis keksas. Jei įpilsit mėtų ekstrakto – iš viso gausit fantastišką keksą. O dar geresnis yra David Lebovitz anyžinis keksas, kurį valgo absoliučiai visi, net ir tie, kurie sako, kad anyžiaus nemėgsta.
Keksas su razinomis:
Kepimo forma 200x110x75
120 g sviesto
120 g cukraus
2 kiaušiniai
120 g razinų
170 g miltų
Visi produktai yra kambario temperatūros.
Sviestą su cukrumi išplakite mikseriu ar kombainiu iki purios balkšvos masės. Tai trunka 2-3 minutes. Pradėkite plakti lėčiausi greičiu, o kai cukrus su sviestu susimaišys – padidinkite greitį.
Po vieną įmuškite kiaušinius. Kiekvieną kartą įdėjus kiaušinį – masę išplakite. Galiausiai turite gauti purią masę.
Įmaišykite razinas.
Miltus suberkite per 3 kartus. Kiekvieną kartą pilnai išmaišykite.
Tešlą supilkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.
Kepkite 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. – įkišus ir ištraukus medinį pagaliuką jis turi būti sausas.
Keksą išimkite iš orkaitės ir leiskite 10 minučių pravėsti. Tuomet išimkite iš kepimo formos ir leiskite visiškai atvėsti.
Laume
Kepiau kelis kartus. Mums labai patiko. Bet išsigandau,kad blogai išplaksiu sviestą, ir įdėjau kepimo milteliu.. :)
Belka
Labai smagu, kad patiko :) Kepimo miltelių aš ir kartais įdedu :)