Man keksai yra trejetuke tarp geriausių homemade desertų, nors dar nenusprendžiau, kas yra likę du. Ir visai pravartu yra žinoti klasikinę kekso formulę. Tuomet bet kur ir bet kada galėsite išsikepti bent jau keksą, kai neturėsite po ranka jokio deserto recepto, o ir šiaip nebereiks jokio kekso recepto, nes turėsite savo. Ir laisvai galėsite kaitalioti tik keksų priedus.
O formulė yra labai paprasta – sviestas, cukrus, kiaušiniai ir miltai imami santykiu 1:1:1:1. Matuoti pradedame nuo kiaušinių, jei norisi labai tiksliai. Bet iš principo užtenka žinoti, kad S dydžio kiaušinis sveria iki 53 g, M – tarp 53 ir 63 g, o L – tarp 63 ir 73 g. Pagal tai pasiskaičiuojam kiaušinių kiekį.
Taip pat pravartu pirmą kartą išsikepti pagal basic receptą, o tada jau žiūrėti, kas nepatinka ir kur galima tobulinti receptą. Nors šitas receptas yra geras ir taip, bet aš šiek tiek pamažinu cukraus. Jo galima mažinti iki 30 procentų. Taip pat galima dėti ir mažiau sviesto – iki 50 procentų – ir vis tiek gausite pakankamai gerą kepinį, tačiau riebalų tiek daug niekada nemažinu. Kepinys neišeina toks skanus – būna sausesnis, mažiau drėgmės ir skonio.
Keksai yra kepami naudojant creaming metodą, t.y. pirmiausia sviestas yra išsukamas su cukrumi, tuomet po vieną įmaišomi kiaušiniai, o tada per kelis kartus suberiami miltai. Ir kas yra svarbu – produktai turi būti kambario temperatūros.
Keksas su apelsino žievele
Kepimo forma – 200x110x75
170 g sviesto (82 proc)
170 g cukraus
1 nutarkuota apelsino (arba citrinos) žievelė
170 g kiaušinių (arba 3 M dydžio kiaušiniai)
170 g miltų
Visi produktai yra kambario temperatūros.
Sviestą su cukrumi ir apelsino (ar citrinos) žievele išplakite mikseriu ar kombainiu iki purios balkšvos masės. Tai trunka 2-3 minutes. Pradėkite plakti lėčiausi greičiu, o kai cukrus su sviestu susimaišys – padidinkite greitį.
Po vieną įmuškite kiaušinius. Kiekvieną kartą įdėjus kiaušinį – masę išplakite. Galiausiai turite gauti purią masę.
Miltus suberkite per 3 kartus. Kiekvieną kartą pilnai išmaišykite.
Tešlą supilkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi arba išteptą riebalais ir pabarstytą miltais (perteklių iškratykite). Asmeniškai man labiau patinka su kepimo popieriumi – tiesiog patogiau išimti.
Kepkite 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. – įkišus ir ištraukus medinį pagaliuką jis turi būti sausas.
Keksą išimkite iš orkaitės ir leiskite 10 minučių pravėsti. Tuomet išimkite iš kepimo formos ir ant grotelių visiškai atvėsinkite.
Vilda
Na tobulumas slypi paprastume!