Harisa su rožių žiedlapiais

Harisa yra aštri, aromatinga ir universali, kilusi iš Šiaurės Afrikos, čili pasta. Pagrindas yra keptos paprikos ir čili pipirai, toliau eina įvairūs prieskoniai ir žolelės – kalendros sėklos, česnakai, kmynai, kuminas, šafranas ir t.t. Sudėtis gali būti įvairi ir priderinta prie jūsų gomurio.

Apie harisą buvau visai pamiršusi, bet nagi Ottolenghi savo naujoj knygoj Simple šalia savo pagrindinių ingredientų tokių kaip za’atar, žagrenis, granatų sirupas, cinamonas, čili pipirai, tahinis, sūdytos citrinos, juodasis česnakas mini ir rose harissa, t.y. harisa su rožių žiedlapiais. Aišku, recepto jis neduoda, nes neva tai yra jos pirkt. Na, ok, aš galiu pasigūglint ir pasidaryt.

Rose harissa savo skoniu gerokai skiriasi nuo tos harisos, kurią dariau su sūdytom citrinom. Rožių žiedlapiai sušvelnina čili aštrumą ir dar suteikia saldumo (na, bet į pastą yra dėta ir cukraus). Tai galbūt į tai reiktų atsižvelgti ir dėti šiek tiek daugiau čili pipirų. Na, bet kita vertus, kas vienam aštru, tas kitam visai nėra aštru.

Harisa gali būti naudojama visur. Trinkit mėsą, žuvį, dėkit į troškinius, valgykit su orkaitėj keptom daržovėm, maišykit su avinžirniais, prie omleto ar ant skrudintos duonos su avokadu.

Harisa su rožių žiedlapiais

Reikės:
2 v.š. džiovintų rožių žiedlapių
3 raudonos paprikos
2-3 čili pipirai
pusės galvos česnako
2 a.š. maltos kalendros
2 a.š. malto kumino
1 v.š. rožių vandens (nebūtinai)
1 v.š. cukraus
1 a.š. šerio acto (arba raudono vyno)
1 a.š. druskos
1 a.š. alyvuogių aliejaus + dar užpylimui

Rožių žiedlapius užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite iki reikės.

Paprikas, čili pipirus ir neluptas česnako skilteles kepkite 180 laipsnių orkaitėje 40 min, arba kol paprikos iškepa. Nulupkite odeles nuo pravėsusių paprikų, jas stambiai suplėšykite, čili pipirams nuimkite kotelius, jei norite išimkite ir sėklas, išspauskite česnako skilteles, ranka nuspauskite vandenį nuo rožių žiedlapių, sudėkite viską į kombainą kartu su visais likusiais ingredientais. Sumalkite iki vientisos masės. Paragaukite. Ir toliau jau pasireguliuokite pagal savo skonį druską, saldumą ir rūgštumą.
Sudėkite pastą į strelizuotą stikalinį ir užpilkite alyvuogių aliejumi. Laikyte šaldytuve mėnesį laiko.

harisa su rožių žiedlapiais

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Eglė

    Šaunu, kad dalinatės tokiais receptais, tačiau manau, kad jūsų skaitytojai puikiai moka angliškai ir juos susiranda patys. Taip pat su besikartojančiais Ottolenghi ir Slater receptais; kam įdomu, jų knygas įsigyti neproblema, manau, daug kas jas ir turi. Man įdomesni būtų jūsų pačių receptai, t.y., ką gaminte vakarienei po darbo, draugams, pietums… Ne iš kulinarinių knygų, bet iš to, ką tą dieną turite savo šaldytuve. Žinoma, ne mano blogas, ne man aiškint ir prašyt, galbūt tik man vienai ir būtų įdomu :)

    Ačiū, kad rašot!

    • Belka

      Patikslinimui, tai šitas receptas nėra iš knygos, o yra miksas kelių receptų iš gūglo. Bet suprantu Jūsų klausimą. Tačiau jei dalintis tuom, ką valgau kiekvieną dieną, tai reikia ir rašyt kiekvieną dieną :) Bet kokiu atveju, ačiū už komentarą ir mintis. Pagalvosiu šiuo klausimu, ypač apie besikartojimą yra teisinga pastaba :)

Leave a Reply