Akivaizdu, agrastai nėr pačios populiariausios uogos. Ir tikriausiai niekada nebuvo. Turėjau apeit du kartus visą turgų, kol kampe radau bobulką su agrastais, kuriuos ji man dar gan agresyviai kišo. Žino, kad ne taip jau daug čia perkančių tuos agrastus yra. Kitu atveju būčiau nuėjus šalin, bet gi mus abi kamavo desperacija. Man nusipirkti, jai parduoti.

Jei mėgstate riešutinius įdarus, tai šita tarta jums. Agrastai suteikia gaivos ir malonios rūgšties šitai sunkiai ir sočiai tartai, kurios dar ir daug nesuvalgysi. Jei nemėgstat agrastų, tai galite išbandyti pernai keptą mėlynių tartą.

Adaptuota iš greatbritishchefs.com.

Agrastų tarta

Kepimo formos skersmuo 24 cm

Tešlai:
1/2 a.š. druskos
3 v.š. vandens
110 g sviesto (82 proc) kambario temperatūros
190 g miltų

270 g agrastų
70 g medaus

200 g migdolų riešutų
100 g lazdyno riešutų
100 g kambario temperatūros sviesto
80 g rudojo cukraus
3 kiaušiniai

Pasigaminame trapią tešlą pagal šitą receptą. Ir ją iškepame.

Agrastus suberiame į puodą, užpilame medumi. Kaitiname ant vidutinės ugnies apie 5 minutes, kol jie suminkštėja. Paliekame atvėsti.

Sumalame migdolų ir lazdyno riešutų. Toliau visus produktus – maltus riešutus, sviestą, cukrų ir kiaušinius – sudedame į kombainą. Viską išsukame iki vientisos masės.

Ant tartos pagrindo tolygiai paskirstome gautą masę, ją išlyginame. Ant viršaus sudėliojame agrastus, skystį pasiliekame vėlesniam naudojimui.

Kepame tartą 180 laipsnių temperatūroje 30 min, arba kol viršus gražiai paruduoja. Kol tarta karšta ją aptepame likusiu skysčiu nuo agrastų, ir leidžiame tartai visiškai atvėsti.