„Freunde“ įsikūrė prieš penkerius metus uždaryto restorano „Shanti“ patalpose. Tai nemažos patalpos, gan gausų praeivių srautą generuojančių gatvių sankirtos taške.

Viskas įrengta madingai – šviesi aplinka, daug vazoninių augalų ant palangių ir sienos, netgi neoninė rožinė iškaba (jau matyta „Rosehipe“). Staliukų pasirinkimas didžiulis – nuo aukštų dviems žmonėms iki apvalaus šeimai ar draugų kompanijai, iki ilgos „užstalės“ ofiso kolegoms. Dienos pietums tikrai patogi vieta, nes, tikėtina, kad baisiai užkimšta čia nebus. Be to, yra staliukų ir lauke.

Aš atėjau gerokai po pietų, taigi žmonių buvo vos keletas. Aptarnavimas įvyko greitai ir konkrečiai, nebuvo likę tik vieno dienos pietų patiekalo. Taigi paėmiau dienos sriubą ir vegetarišką antrą patiekalą.

Restoranas, beje, yra flexitarian – kas reiškia vegetarinę pakraipą su išimtimis, pvz. valgantiems kiaušinius, žuvį ir jūros produktus. Tačiau restoranas skelbiasi draugiškas ir visavalgiams – meniu, be žuvies patiekalų, mačiau ir vištienos, ir jautienos patiekalų. Dienos meniu vegetarinių ir nevegetarinių patiekalų santykis buvo 2/3 (neaišku iš ko sultinys): 1, pagrindiniame 7:7.

Taigi nebus problemų valgantiems pagal skirtingą filosofiją. Mano galva, ir vieta, ir koncepcija gera.

Tąkart mano valgytas sultinys su shitake grybais skanus, skalsus, papipirintas. Į grybus, kurie ir šiaip nėra labai lengvai virškinamas maistas, žiūriu kiek įtariai, ypač, jei kiekis didesnis, bet šįkart nieko nenutiko.

Antram patiekalui valgiau tartą su varške ir šparagais, kurią lydėjo ir nemaža žalių salotų krūvelė. Tarta labai subtilaus skonio, prieskonių ne per daug. Kažkam galbūt pasirodytų prėska, o man toks neutralus maistas labai imponuoja, nes jo nesinori valgyti dar. Pavalgei ir ramu – virškinamajam traktui tikrąja to žodžio prasme.

Kaip supratau, ši vieta susijusi su „Kitchen“ virtuvės šefu ir tai akivaizdu – ten tartos su skirtingais įdarais buvo beveik firminis patiekalas. Dienos pietų meniu čia irgi jų rasite. Vis dėlto 5,9 EUR už tokį paprastą patiekalą yra per daug. Nors kartu su sriuba (0,9 EUR – labai patraukli kaina), gaunasi 6,8 EUR, t.y. gan įprasta dienos pietų padorioje vietoje kaina.

Vis dėlto, įvertinus vietos plotą ir tai, kad ji neturi labai jau išskirtinės koncepcijos, o patiekalai gan paprasti, savininkams vertėtų geriau apgalvoti (bent jau dienos pietų) kainodarą, kitaip srauto, mano galva, čia nebus.