Tradicinis pyragas iš Švedijos, kur visi desertai somehow yra geresni, galbūt išskyrus tuos su šafranu. Vienas geresnių pyragų mano gyvenime po varškės pyrago ir anyžinio kekso. Iš tų, kur pradedi valgyt ir po to jau sunku susivaldyt. Paprastas ir sausas spong’as yra apliejamas karšta karamele su riešutais, kas jau savaime yra gerai. Bet tai dar ne viskas. Visa tai yra dar pakaitinama orkaitėje – karamelė susigeria į biskvitą, jį sudrėkina, riešutai apskruda ir paviršius palieka traškus.

Švediškas karamelinis migdolų pyragas

Pyragui:
75 g sviesto
150 g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
1/4 a.š. druskos
3 kiaušiniai
150 g cukraus
1 a.š. vanilės ekstrakto
75 ml pasukų arba natūralaus jogurto

Riešutinei masei:
150 g migdolų drožlių
125 g sviesto
125 g šviesaus rudojo cukraus
50 ml pieno
1/2 a.š. vanilės ekstrakto
1/4 – 1 a.š. druskos

  1. 23 cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu.
  2. Ištirpinkite sviestą ir palikite atvėsti.
  3. Miltus, kepimo miltelius ir druską gerai išmaišykite šluotele.
  4. Kiaušinius, cukrų ir vanilės ekstraktą mikseriu išplakite iki balkšvos masės. Plakite 1-2 min.
  5. Suberkite 1/3 miltų, atsargiai išmaišykite. Supilkite pusę pasukų ar jogurto. Suberkite pusę likusių miltų, išmaišykite. Supilkite likusias pasukas ar jogurtą, išmaišykite. Ir galiausiai suberkite likusius miltus. Maišykite atsargiai, tačiau žiūrėkite, kad neliktų neišmaišytų miltų.
  6. Tešlą supilkite į kepimo formą ir kepkite 160 laipsnių 25-30 min. Pyragas turi būti pilnai iškepęs.
  7. Kuomet pyragas kepa 15 min, galima pradėti ruošti riešutinę masę.
  8. Sudėkite visus ingredientus į keptuvę ar puodelį ir ant vidutinės ugnies maišydami kaitinkite iki viskas ištirps. Virkite apie 3-4 min, kol pradės tirštėti.
  9. Išimkite pyragą iš orkaitės. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių temperatūros. Dar karštą riešutinę masę užpilkite ant pyrago, išlyginkite, ir kiškite atgal į orkaitę 5-10 min. Pyragą stebėkit – paviršius greitai skrunda. Kiek tiksliai kepti, priklausys nuo jūsų orkaitės.
  10. Ištraukite iš orkaitės ir leiskite kelias minutes pravėsti, o tada peiliu apibraukite kraštus, priešingu atveju riešutinė masė prilips prie kepimo formos ir bus sunku nukrapštyti nuo šonų. Atsargiai išimkite iš kepimo formos ir leiskite pilnai atvėsti ant grotelių.

Receptas po visų gūglinimų rastas “Domestic gothess“.  Taip pat galima kepti ir iš “Call me cupcake“.