Avietės ir kepinti lazdyno riešutai turbūt yra antras pagal gerumą derinys po visų pistacinių reikalų. Pati tarta nei tai labai sudėtinga, nei tai labai lengva, bet užima laiko. Geriausia daryti per kelias dienas. Iš vakaro pasidaryti tešlą ir tuo pačiu galima pasidaryti kremą, kuris šaldytuve gali stovėti 3 dienas. O kitą dieną belieka tik išsikepti tartą – mažiau darbo ir mažiau išeikvotos energijos.
Tartą ėmiau iš The Art of French Pastry. Nieko nekeičiau, išskyrus tai, kad kepiau ne su smėline tešla, o su trapia tešla. Kažkaip netyčia taip išėjo, bet tarta nuo to prastesnė tikrai netapo.
Tarta su avietėmis:
70 g lazdyno riešutų miltų
70 g cukraus pudros
3/4 a.š. kukurūzų krakmolo
1 a.š. miltų
70 g kambario temperatūros sviesto (82 proc)
žiupsnis druskos
1/2 a.š. vanilės ekstrakto arba vanilės pastos
1 kiaušinis
1 v.š. romo arba brendžio (nebūtinai)
150 g aviečių džemo
250 g šviežių aviečių
30 g lazdyno riešutų (kepintų ir be odelės)
cukraus pudros užbarstymui
1 diena
pasidarykite trapią tešlą ir palikite per naktį šaldytuve.
2 diena
1. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, iškočiokite ir iškepkite.
2. Viename dubenyje sumaišykite riešutų miltus, cukraus pudrą, kukurūzų krakmolą ir miltus.
3. Kambario temperatūros sviestą išplakite kartu su druska ir vanile vidutiniu greičiu. Plakite apie 1 minutę laiko.
4. Suberkite miltų mišinį ir plakite vėl apie 1 minutę.
5. Tuomet įmuškite kiaušinį ir vėl gerai viską išplakite vidutiniu greičiu. Jei naudojate, supilkite romą ar brendį. Gerai išmaišykite.
6. Sukrėskite įdarą į atvėsusią tartos formą, išlyginkite paviršių.
7. Kepkite 160 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių arba kol iškepa – įsmeigus peilį į vidurį, jį turite ištraukti švarų.
8. Leiskite tartai atvėsti ant grotelių apie 30 minučių.
9. Aptepkite aviečių džemu. Ant viršaus išdėliokite šviežias avietes. Prieš patiekdami apibarstykite kepintais lazdynų riešutais (Riešutus geriau stambiai sukapokite, o ne palikite sveikus, kaip pas mane. Bus skaniau) ir cukraus pudra.
Valgyti iš karto, bet skanu ir kitą dieną. Laikyti šaldytuve.
Leave a Reply