Iš prieš keletą metų skaityto Rene Redzepi dienoraščio gavau du dalykus – išmokau kepti vištą ir gavau vieną iš genialiausių žiedinio kopūsto receptų ever – svieste karamelizuotą ir tuo pačiu garintą kalafiorą. Daugiau mažiau nutuokiau, kaip tai gali būti gerai – iš kažkurios Elizabeth David knygų esu išmokusiu lygiai taip pat kepti šviežias mažutes bulves su lupena – tereikia ištirpinti sviestą, įmesti rozmarino šakelę, uždengti dangčiu ir kepti ant mažos ugnies – apačia lengvai karamelizuojasi, o bulvės išsigarina. Taip paruoštas bulves lengvai patraiškome šakute ir užpilame sviestu, kuriame jos kepė. Juk nutuokiat, ant kiek yra gerai bulvės su sviestu? Tai panašiai yra ir su žiediniu kopūstu – karamelizuota kalafioro apačia, beveik tirpstantis karamelizuotas česnakas, ir viskas užpilta sviestu, kuris dar nuo kepimo yra įgavęs ir malonų riešutų kvapą.
Šitaip paruoštas žiedinis kopūstas itin gerai dera prie keptos vištos ar prie vištos sparnelių. Dera ir su kepta lašiša, su humusu irgi gerai. Žodžiu, galit prie daug ko bandyti.
Svieste keptas žiedinis kopūstas
50 g sviesto
1 vidutinio dydžio žiedinis kopūstas, lapai pašalinti ir nupjautas kotas
2-3 česnako skiltelės, supjaustytos plonomis riekutėmis
Keletas šviežio čiobrelio šakelių
Imame puodą tokį, kad jame laisvai tilptų žiedinis kopūtas. Ant mažos ugnies ištirpiname sviestą, sudedame česnako skilteles ir čiobrelius. Ant viršaus “sodiname” žiedinį kopūstą, uždengiame dangčiu, troškiname 20-30 minučių – įkišus peilį jis turi lengvai slysti.
Patiekiame kartu su karamelizuotais česnakais ir užpilame sviestu, kuriame troškinosi.
Regina
Sveiki, apie karamelizuota cesnaka kazkaip mazai zinau. Gal galit issamiau parasyt? Aciu
Belka
Česnakas, kaip ir svogūnas, lėtai kepamas karamelizuojasi. Jei norit bendrąja prasme paskaityt – https://toriavey.com/how-to/how-to-roast-garlic/
Man jis labai patinka, ypač orkaitėje kepta visa galva.