Not much to talk about it. Rageliai. Rugelach man skamba geriau. Ragelius kepė mano močiutė. Kiek siekia atmintis, buvo skanūs. Šitie irgi skanūs. Įdėta yra ir cream cheese, kuris kažką daro tešlai, kad ji pagerėja n kartų. Pavasarį rašiau apie galetę su rabarbarais, kurios tešloje irgi buvo cream cheese. Tai linkstu link to, kad čia bus mano basic receptai galetėms ir rageliams, įdarų tiek vieniems, tiek kitiems yra begalė. Šitie rageliai yra iš “Zahav: A World of Israeli Cooking” knygos, kurią visiškai netikėtai gavau dovanų. Ir esu bais dabar patenkinta, nes tos knygos jau seniai norėjau ir vis periodiškai pabrowsindavau ibėjuj. Mažu rasiu už mažą kainą.

Tai va, apie įdarus. Mano ne kartą išbandytas įdaras – 100 g kepintų lazdyno riešutų (odeles reikia nulupti), 80 g cukraus ir 1 a.š. cinamono. Viską į kombainą ir iki vientisos masės. Jis man buvo da best. Tai apie šitų ragelių įdarą aš pasakysiu taip – galiu kabint šaukštais. Sūdytą datulių karamelę bandėt? Ne? Išbandykit. Tai yra kažkas. Bet jei mes įdedam ir riešutų, tai gaunam dar geresnį reikalą. Jei cukraus nedėsit, tai galėsit džiaugtis, kad dar ir be pridėtinio cukraus. Beje, vietoj riešutų man patiko ir moliūgų sėklos. Jei riešutus pakepinsit, vėl bus kitaip, tikėtina, kad net ir geriau skonio prasme.

Knygoj yra duoti dar keli įdarų variantai – lygiom dalim sumaišyti abrikosų džemą su kepintomis ir maltomis pistacijomis. Riešutų sviesto ir marshmallow fluff derinys man skamba meh. Bet jeigu ką, tai 1 amerikietiškas puodelis riešutų sviesto ir pusė puodelio to fluff’o.

Rageliai su datulių įdaru

Tešlai:
170 g cream cheese (kambario temperatūros)
170 g sviesto (kambario temperatūros)
30 g cukraus
žiupsnis druskos
60 ml grietinės
200 g miltų

Įdarui:
100 g šviežių datulių
100 g lazdyno riešutų
3 v.š. rudojo cukraus
šiek tiek vandens

Į kombainą sudėkite cream cheese, sviestą, suberkite cukrų ir žiupsnį druskos. Ir lėtai viską išmaišykite. Tuomet supilkite pusę grietinės ir suberkite pusę miltų. Vėl įjunkite kombainą ir išmaišykite. Labai kruopščiai nereikia. Tiesiog kad susimaišytų. Tuomet supilkite likusią grietinę ir miltus. Išmaišykite vėl. Tešlą išimkite ir suminkykite į rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvai 1 valandai arba geriausia per naktį.

Įdarui. Jei naudosite džiovintas datules, tai jas reiktų užpilti verdančiu vandeniu, uždengti ir palaikyti 10 min, nupilti vandenį ir tuomet naudoti. Aš naudojau tas šviežias datules, kurios yra minkštos, tai nieko jau nebedariau. Tik išėmiau kauliukus iš jų.

Riešutus ir cukrų suberkite į kombainą ir sumalkite iki “šlapio smėlio” konsistencijos. Tuomet sudėkite datules, įpilkite 3-4 valgomus šaukštus vandens ir sumalkite. Jei matote, kad masė yra per tiršta, įpilkite dar šiek tiek vandens. Įdaro konsistensija turi būti kaip tepamo sūrio.

Tešlą išimkite iš šaldytuvo. Šiek tiek perminkykite ant miltuoto paviršiaus. Padalinkite į dvi lygias dalis. Iškočiokite apskritimą 25 cm diametro. Tešla yra minkšta ir šiek tiek lipni, žiūrėkite, kad jums nepriliptų prie stalo. Tolygiai paskleiskite pusę datulių įdaro ant tešlo, palikdami vietos nuo kraštų apie 2 cm. Tešlą supjaustykite į 8 dalis lyg pjaustytumėt picą, kiekvieną gautą trikampį vyniokite nuo išorės į vidų.

Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 35 minutes.