Nors VLKK sako, kad tai yra svetimybė ir liepia galetę vadinti papločiu. Aš atsisakau dergtis iš galetės ir taip baisiai ją vadinti.
Galetė yra idealus kepinys žmonėms, kurie nelabai moka kepti, ar tiesiog nenori švaistyti laiko kepiniams, kuriems reikia kruopštumo, nes ji gali/privalo būti rustic – The more rustic (read: messed up) it looks, the better.
Per savo gyvenimą esu iškepusi dvi labai geras galetes. Pirmoji buvo David’o iš “Ready for Dessert” su obuoliais. Ir antroji yra šitoji iš “Food52 A New Way to Dinner: A Playbook of Recipes and Strategies for the Week Ahead” – su cream cheese tešloje. Tešla yra universali, tai įdarą jai galite naudoti ne tik saldų, bet ir su daržovėmis, sūriais ir t.t. Vietoj rabarbarų galite naudoti kitus sezoninius vaisius.
Norėčiau atkreipti dėmesį, kad sviestas, cream cheese, vanduo ir actas turėtų būti kuo šaltesni. Acto skonio nesijaučia, jei kam kiltų klausimų dėl to. Naudojamas tam, kad tešla būtų sluoksniuota (flaky). Na, bent jau taip rašo. Ir dar visai pravartu pasiskaityti 7 mitus apie pie crust’ą.
Rabarbarų galetė
Pagrindui:
165 g miltų
1/8 a.š. druskos
1/8 a.š. kepimo miltelių
85 g šalto minkšto sūrio (cream cheese)
110 g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
1 1/2 a.š. šalto vandens
1 1/2 a.š. obuolių acto
Įdaras:
500 g rabarbarų, supjaustytų gabaliukais
250 g cukraus
35 g miltų
1 a.š. malto cinamono
1 1/2 v.š. sviesto
Miltus, druską ir kepimo miltelius gerai permaišykite. Suberkite į kombainą. Sudėkite minkštą sūrį ir 20 sekundžių įjunkite pulso funkciją – turite gauti smėlio faktūrą. Tuomet sudėkite šaltą sviestą, supjaustytą kubeliais. Vėl įjunkite pulso funkciją – tešla pradės po truputį lipti. Supilkite šaltą vandenį ir obuolių actą. Vėl įjunkite pulso funkciją. Tešlą išimkite iš kombaino ir baikite minkyti ant miltais pabarstyto stalo. Labai persistengti nereikia – užtenka, kad suliptų į vieną gabalą. Suformuokite rutulį ir šiek tiek suspauskite – vėliau bus lengviau kočioti tešlą. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir minimum valandai įkiškite į šaldytuvą. Geriausia per naktį.
Dubenyje gerai permaišykite rabarbarus, cukrų, miltus ir cinamoną.
Iškočiokite 33 cm skersmens diską. Perkelkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Į vidurį sudėkite rabarbarus, iš šonų palikite apie 5-7 cm kraštus. Kraštus kruopščiai užlenkite. Ant viršaus rabarbarų uždėkite sviesto.
Kepkite 190 laipsnių temperatūroje apie 40-45 min. Rabarbarai turi būti visiškai iškepę, o kraštai gražiai apskrudę.
Leave a Reply