Arba tiksliau – plaktos jautienos kaulų smegenys. Skamba ne itin, ar ne? Čia iš serijos – you love it or hate it. Jei heitinat, tai kaip supermamytės mėgsta rašyt – apeikit postą. Ha ha. Receptas visiškai paprastas ir lengvas pasigamint. Jau seniai buvęs mano must try sąraše. Kaulus perku Halėj iš ūkininkų, kurie atvažiuoja iš Molėtų rajono berods ir paprastai stovi ten gale už tų visų bobų, kurios kaip kokios sirenos nusaldintais balseliais vilioja pirkti iš jų visokias kiaulės dalis. Tai va, tie ūkininkai turi kokybiškos jautienos. O jei paeisit dar toliau iki pat salės galo, tai nusipirksit ir normalių vištų iš Radviliškio rajono, bet reikia ateit anksti, nes jei nuvažiuoji apie 12-13 val, tai teks rinktis iš to, kas liko. O tokiu metu jau menkai lieka visko.

Jei nesate ragavęs kaulų smegenų, tai jie yra ganėtinai neutralaus skonio ir labai riebūs. Visai kaip sviestas. O naktį pabuvę šaldytuve ir sustingsta kaip sviestas.

Dar turiu išsisaugojusi Fergus Henderson cukrinius kaulus su petražolėm, ir Giedriaus Vilpišausko curkinių kaulų receptą  su inkstais.

Cukriniai jaučio kaulai

1 kg cukrinių jaučio kaulų
smulkiai sukapotų šviežių petražolių
druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
kelios citrinos skiltelės

Kaulus sudedam ant kepimo skardos ir kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 25 minutes.

Atvėsus kaulams šaukštu iškrapštykite smegenis (Kaulų jokių būdu neišmeskite – išsivirkite sultinio). Sudėkite jas į indą ir leiskite visiškai atvėsti šaldytuve. Tuomet su mikseriu viską plakite iki gausite tokią kaip ir sviesto konsistenciją. Įmaišykite petražoles, įberkite druskos ir pipirų.

Tepkite ant juodos duonos, ant viršaus užspauskite šiek tiek citrinos.