Taip, morengas turi būti baltas kaip ką tik iškritęs sniegas. Aš visada prisimenu Elžbietos įrašą apie morengą ir kaip jam privalu būti baltam. Ir man kiekvieną kartą, t.y. lygiai ketvirtą kartą mano gyvenime, iškepus morengą tas įrašas iškyla prieš akis. Ir kiekvieną kartą nusivylus tenka konstatuoti faktą – again parudavęs. Vis neišmokstu pamokos, jeigu ruduoja, tai kitą kartą reikia sumažinti temperatūrą, bet kadangi kepu retai, tai iki kito karto pamirštu, kaip kepiau.

Jei sugalvosit kada nors gūglinti pavlovos receptą, tai pamatysit, kad beveik visur nurodomos skirtingos kepimo temperatūros. Aš kepiau pagal Merry Berry, nors kitur ta pat Merry Berry kepa vėl skirtingai. Elžbieta kepa dar kitaip, Food&Travel, iš kur receptas ir yra paimtas, vėl kitaip buvo nurodyta. Va, taip paprastas receptas, nes gi kas čia tėra išplakti baltymus su cukrumi, virsta galvos skausmu. Bet gerai tai, jog būdama net ir nekondicine, pavlova vis tiek yra skani.

Receptas gali būti daromas diena prieš, t.y. tiek moregai, tiek spanguolės gali būti ruošiami diena prieš. Kitą dieną belieka tik išsiplakti grietinėlę ir pasitarkuoti šokolado. Va, ir visas desertas. Primečiau, kad iš spanguolių išeitų labai gera uogienė. Šitas apelsino ir spanguolių derinys nu tiesiog wow.

Mini pavlovos su spanguolėmis

Morengams:
4 kiaušinio baltymai
žiupsnis druskos
200 g cukraus
1 v.š kukurūzų krakmolo
1 v.š. balto vyno acto

Topping’ui:
150 g spanguolių
4 v.š. cukraus
1 v.š. apelsinų likerio (jei neturit, tai tinka ir brendis)
1 didelis apelsinas
300 ml plakamosios grietinėlės
100 g šokolado
cukraus pudros pabarstymui

Baltymus su žiupsniu druskos išplakite iki lengvų putų. Tuomet beplakdami vis berkite po 2 v. š. cukraus. Pabaigoje suberkite krakmolą, supilkite vyno actą ir išmaišykite. Baltymai turi būti tvirti ir blizgantys.

Kepimo popieriaus kampus šiek tiek patepkite morengų mase tam, kad popierius priliptų prie kepimo skardos ir neslidinėtų. Šaukštu formuokite 12 cm skersmens lizdelius. Orkaitę įkaitinkite iki 160 (140 su vėjeliu) laipsnių, įdėkite pavlovas ir iš karto sumažinkite temperatūrą iki 140 (120 su vėjeliu) laipsnių. Kepkite 60-75 minutes. Orkaitę išjunkite ir palikite pavlovą visiškai atvėsti.

Nutarkuojame apelsino žievelę. Ja naudosime su spanguolėmis. O patį apelsiną išpjaustome skiltelėmis. Kaip tai padaryti, galite pasižiūrėti čia.

Toliau imamės spanguolių. Į nedidelį puodelį suberiame spanguoles, cukrų, apelsino žievelę, likerį ir šiek tiek apelsino sulčių, kurios liko segmentuojant apelsiną. Vis pamaišydami užviriname ant vidutinės ugnies. Verdame iki spanguolės pradeda “sproginėti” ir sutirštėja, tačiau uogos turi išlaikyti savo formą. Leiskite visiškai atvėsti.

Šiaip šokolado drožlėms reiktų tirpinti šokoladą, tada jį tepti ant stalo paviršiaus, žiūrėti, kad jis gerai sustingtų, o tada jau su peiliu jį skusti. Bet aš tiek daryti tingiu, nes tai reiškia dar kokią valandą papildomo darbo. Man užtenka paiimti šokolado plytelę, apversti ją ir laikant peilį 45 laipsnių kampu paskusti. Šiek tiek pasitreniravus išeina visai geras rezultatas. Šokolado visos plytelės, aišku, nesunaudosit.

Prieš patiekdami pavlovas išplakite grietinelę, sudėkite ją į pavlovų vidų, tuomet po keletą apelsino gabaliukų, ant viršaus po šaukštą spanguolių. Ir užbaikite viską užbarstydami šokolado drožlėmis ir cukraus pudra.