Keptų obuolių keksas

Jau laukiu šviežių rabarbarų ir šviežių braškių, todėl kepti obuolių keksą pavasarį, o ne rudenį man yra keista. Bet nu gavau pavytusių ir jau sausokų obuolių iš rūsio, kurių realiai nieks labai jau valgyt nenori, bet mest irgi gaila. Tai iš tokių obuolių galima pasidaryti obuolių košės, kurią tikrai su malonumu suvalgysit.

Keptus obuolius panaudoti galima dviem būdais:
1. Valgyti su graikišku jogurtu arba plakta grietinėle. Prieš tai įmaišius cinamono. Bus puikus desertas. Dar galima užberti granolos ir turėti gerus pusryčius. Tokia obuolių košė gali laikytis šaldytuve apie savaitę.
2. Kepti keksą su obuoliais. Iš naudojamų prieskonių jau galite numatyti, kad jis bus šiek tiek panašus į meduolį.

Receptas iš Food52: A New Way to Dinner.

Kepti obuoliai orkaitėje

apie 3 kg obuolių
žiupsnelis druskos
1 1/2 a.š. cukraus

Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite gabaliukais. Sudėkite į kepimo skardą. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 30-40 min. Išimkite iš orkaitės, leiskite atvėsti, tuomet sutrinkite obuolius šakute, o patogiausia su įrankiu bulvių košei grūsti.

Pasverkite 400 g obuolių keksui. Su likusiais elkitės kaip parašyta aukščiau.

Keptų obuolių keksas

250 g miltų
1 1/2 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. druskos
1/4 a.š. maltų juodųjų pipirų
2 a.š. cinamono
1 a.š. malto imbiero
1/4 a.š. kvapiųjų pipirų
2 kiaušiniai
200 g cukraus
110 g rudojo cukraus
400 g keptų obuolių košės
160 ml aliejaus (naudojau rapsų)
1 a.š. vanilės ekstrakto

Karamelinis glajus
60 g sviesto, supjaustyto kubeliais
110 g rudojo cukraus
80 ml plakamosios grietinėlės
1/4 a.š. druskos
90-125 g persijotos cukraus pudros

Miltus, kepimo miltelius ir visus prieskonius šluotele gerai permaišykite dubenyje.

Kiaušinius su baltu ir ruduoju cukrumi mikseriu plakite apie 3 min iki gausite balkšvą masę. Sudėkite obuolių košę, supilkite aliejų ir vanilės ekstraktą. Labai gerai viską išmaišykite.

Suberkite miltų mišinį ir išmaišykite. Tešlą supilkite į riebalais išteptą kepimo formą. Kepkite 175 laipsnių temperatūroje 45 min. Įkišus medinį pagaliuką jis turi būti sausas. Jei reikia, pakepkite ilgiau.

Ištraukite iš orkaitės ir keksą palaikykite 10 min, tuomet išimkite iš formos ir leiskite visiškai atvėsti.

Karamelinis glajus. Sudėkite visus produktus, išskyrus cukraus pudrą, į puodelį, vis pamaišydami kaitinkite viską iki pradės virti. Kai užverda masė, ją virkite lygiai minutę ir nukelkite nuo ugnies. Leiskite kelias minutes masei pravesti. Po truputį įmaišykite cukraus pudrą. Turėtumėte gauti tirštą masę. Cukraus pudros gali likti. Jei netyčia įdėjote per daug cukraus pudros, tai galite praskiesti su šiek tiek grietinėlės.
Užpilkite glajų ant kekso. Leiskite sustingti apie 10 min.

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Goda

    Kaip liudna – padariau pagaliuko testa, atrode gerai, bet pyragas neiskepe :/ nepaisant to skonis puikus, reikes bandyti antrakart. P.s. Mano obuoliai buvo saldus, tai dejau 100g rudojo ir 50g baltojo cukraus, dar kiek per saldu buvo. Baltojo cukraus manau nereikia visai.

    • Belka

      O tai reikėjo kišt atgal ir baigt kept. Man ir taip yra buvę ne kartą :)

Leave a Reply