Nebais populiari uoga ir mieste gyvendamas taip paprastai nenusipirksi, bet aš jų šiemet užsipageidavau ir netyčia gavau daugiau nei man reikėjo, tai dabar reik uždokumentuot, ką su ja nuveikiau ir kol nepamečiau prirašinėtų lapelių.
Kaip ir visos uogos, aronijos irgi yra naudingos organizmui – turi visokių vitaminų ir mineralų, kurių nepraranda jas apdorojus.
Alkoholis. Aronijų vynas man šiaip tai jau skanus yra. Ir geri mėsos troškiniai su juo išeina. Dabar dar pats tas trauktinių darymo sezonas, tai dalį uogų užpyliau spiritu. Spiritas, aišku, iš Lenkijos, tačiau jei spirito neturit, tai visada tinka ir 40 laipsnių degtinė. Formulė paprasta – 0.5 l spirito/degtinės, 250 g cukraus ir kažkur panašiai tiek pat uogų – uogos su cukrum butelin, spiritas/degtinė ant viršaus ir pamirštam kuriam laikui. Jei labai nekantru, tai butelį galit kiekvieną dieną pateliuskuot, kad cukrus ištirptų greičiau. Bet jis sėkmingai ištirpsta ir nieko nedarant. Laikom kokius 3 mėn., o tada uogas nupilam. Ir toliau patys žinot, ką daryt.
Konservavimas. Realiai šitas bizas su aronijom ir prasidėjo nuo 15min rasto recepto – aronijų ir kriaušių pagardas. Pati uoga nėra labai išraiškinga, tai ją rekomenduojama maišyti su rūgščiais vaisiais ar uogomis.
Mano visų uogienių/džemų/marmaledų uogų ir cukraus santykis visada yra vienodas – 1 kg uogų ir 250 g uogienių cukraus. Ir man tai visada pasiteisina – uogienės yra saikingai saldžios, bet jei mėgstat saldžiau, tai visada galima įdėti daugiau cukraus.
Aronija ir bruknė. Neįtikėtinai gero skonio marmeladas gavosi. Bruknės kartumas ir lengvai burną traukianti aronija. Naudosiu žiemą varškės pyragams.
Aronijų ir bruknių santykis 1:1, paverdam 10-15 min, tada viską sutrinam su blenderiu. Statom dar kartą puodą ant ugnies, leidžiam užvirti ir tada jau supilstom stiklainius. Jei nemėgstat marmaledo konsistencijos, visada galima nemalti.
Aronija, kriaušė ir obuolys. Aronijas užpilame cukrumi, įpilame šiek tiek vandens, verdame apie 10-15 minučių, viską sublenderiuojam. Statom atgal ant viryklės, sumetam supjaustytus obuolį ir kriaušę. Verdam iki vaisiai suminkštėja.
Uogų actas. Radau receptą “Metai už stalo”. Tinka bet kokioms uogoms ar vaisiais (galima naudoti ir likusius nuo sulčių spaudimo tirščius). Užpyliau, žiūrėsim, kas išeis.
Uogas sutraiškome rankomis, užpilame vandeniu, kad apsemtų, uždengiame marle ir paliekame 1-2 paroms. Tuomet uogas nukošiame. Įdedame cukraus – 100 g cukraus 1 litrui gauto skysčio. Uždengiame marle ir laikome kambario temperatūroje 1-2 mėn. Tuomet supilstome į butelius.
Džiovinimas. Po viso šito uogų man vis tiek dar liko. Tai lieka arba šaldyt, arba džiovint. Pasirinkau džiovinimą 50 laipsnių orkaitėje, ventiliatoriaus funkcija, tarp durelių įkiškit peilį, kad drėgmė turėtų kur išeiti ir džiovinam iki pilnai išdžiūsta.
Juozas
Gaunasi labai geras vynas: obuolių sultys su aronijos. Spalva – nuostabiai sodri rubino, skonis – kaip vynuogių vyno.
Jurga
Kad aronija burnos netrauktų, reikia maišyt su rūgštele, pvz., aronijų sirupas su obuolių sultimis- super gėrimas gaunasi. Į obuolių kompotą pridėjus gaunasi gražiai raudoni obuoliai :)
Belka
Ačiū už pasidalinimą :)