Visos mintys apie vegetarizmą išgaruoja temperatūrai nusileidus iki +5 laipsnių ir dar palijus kelias dienas iš eilės. Ir jokie ten pasišildymai arbatėlėmis su šildančiais prieskoniais nepadeda. Norisi tikro ir teisingo comfort food’o, t.y. kokios nors ilgai ir lėtai troškintos mėsos.
Troškinys gan paprastas, gimęs iš to, kas buvo šaldytuve, ir ką radau vėlyvą šeštadienio popietę Halėj. Vietoj įprastai naudojamo vyno tokiuose troškiniuose pyliau tamsų alų, kuris labai gerai tinka prie jautienos. Niekada nenaudojau grietinės košėje, bet “A new way to dinner” rekomendavo įdėti ir sakė, kad bus gerai. Nepasakyčiau, kad tai labai sužavėjo, man vis tik labiau patinka grietinėlė arba pienas. Bet išbandykit, mažu patiks.
Jautiena, troškinta aluje, su pastarnokų ir bulvių koše
apie 600 g jautienos troškinimui
aliejaus kepimui
3 vidutiniai svogūnai, nulupti ir perpjauti per pusę
4 morkos, nuskutos ir perjautos išilgai
2-3 saliero kotai, supjaustyti 6-7 cm ilgio gabaliukais
3-4 česnako skiltelės
2 skiltelės džviovintų baravykų
rozmarinų, čiobrelių kelios šakelės
0,5 l tamsaus alaus
košei
400 g pastarnokų
400 g bulvių
apie 150 g grietinės ar graikiško jogurto
40 g sviesto arba daugiau
druskos
Jautiena supjaustom 5-6 cm dydžio gabalais. Sudedame juos į puodą. Jei norite, tai prieš tai galite dar ir apkepinti iš visų pusių.
Gerai įkaitiname keptuvę, įpilame aliejaus ir pakepiname svogūną iki jo viena pusė beveik pajuoduoja. Dedame juos į puodą, kuriame troškinsime. Tuomet pakepiname morkas, jas sudedame į puodą. Tada eilė ateina salierui ir česnakui. Jei trūksta, tai įpilame šiek tiek aliejaus, aišku.
Sudedame visus likusius prieskonius – džiovintus baravykus, rozmariną, čiobrelius, įberiame šiek tiek druskos. Ir viską užpilame alumi. Jei alus neapsemia mėsos, tai įpilame dar papildomai daržovių ar jautienos sultinio. Greičiau čia toks teorinis pasakymas, nes vis tiek “dapilinėsim” šiek tiek vandens.
Puodą uždengiame dangčiu, troškiname ant mažos ugnies kokias 3 valandas. Mėsa turi būti visiškai minkšta ir kristi nuo kaulo. Kaip ir bet koks jautienos troškinys jis yra geresnis kitą dieną.
Likus kažkur pusvalandžiui iki troškinimo pabaigos, imamės košės. Išverdame pastarnokus su bulvėmis. Pasiliekame stiklinę vandens, kuriame virė daržovės. Likusį vandenį nukošiame. Viską sugrūdame, įdedame sviesto, grietinės ar graikiško jogurto. Jei matome, kad norisi skystesnė košės, įpilame to skysčio, kuriame virė daržovės.
Leave a Reply