Man univeroj Smetona sakydavo – rašykit suprantamai, trumpai ir aiškiai. Retas čia kuris iš mūsų turi Sabaliauskaitės talentą rutulioti vieną sakinį per kelias eilutes ir nenusibosti. Tai ši knyga yra apie paprastumą. Jei praleidžiam tuos erzinančius kursyvu parašytus intarpus, kurie dar reik suprast turėtų būt ir juokingi, tai gaunam itin beginner-friendly knygą apie sveiką mitybą. Aš ir taip, ir anaip galvojau dėl to rašymo stiliaus, kuris gali atbaibyti dalį skaitytojų. Ir manau, kad paprastai šnekėti apie painius dalykus, kad juos suprastų daug žmonių, nėra lengva. Tarkim Strelka knygos neįveikė, nes jai per paprasta, aš ją perskaičiau per kelis vakarus, praleisdama kai kurias vietas.

Knygą parašė dvi švedų žurnalistės (iš čia tikriausiai tas stiliaus lengvumas), prižiūrimos profesoriaus Stig Bengmark. Esu linkusi tikėti žmonėmis, kurie dirba savo darbą daug metų ir jį išmano. Tik klausimas gal yra kitas – ar esu linkusi klausytis to, ką jie sako? Nes tai, ką jie sako, realybėj yra sunku įgyvendinti. Asmeniškai nepažįstu nė vieno, kuris gyventų tikrai labai teisingai ir sveikai. Galbūt koks nors Bakėjus? Ir visi mes turim savo supratimą apie tai, kas yra sveikas maistas, ir kaip reikėtų maitintis. Pvz., imkim žaliavalgius/vegetarus/etc ir paleo šalininkus. Abi pusės turi savo argumentų, ir abi pusės remiasi kažkokiais tyrimais. Kas pasakys, kuri pusė yra teisi? Nes tokie kaip aš stovi per vidurį ir nebežino, ką daryt. Ar kabinti šaukštais ciberžolę? Ar ieškoti jackfruit’o ir įsivaizduoti, kad valgai plėšytą kiaulę? Valgyti kinvą ar grikius? Kepti ant kokosų aliejaus? Ir kodėl dabar jau blogai yra kepti ant sviesto? Ar šita knyga atsakys jums į šituos klausimus? Galbūt. Dar galbūt impulsyviai eisit pirkt ciberžolės, kaip kad padariau aš. Haha.

Knygos tema yra kaip pamaloninti žarnyno mikroflorą, nuo kurios būklės priklauso mūsų imunitetas. Jei jūsų bakterijos bus patenkintos, tai ir jūsų savijauta bus gera. Kaip tik neseniai skaičiau, kad viena iš blogos nuotaikos ar depresijos priežasčių gali būti jūsų apgailėtinos žarnyno mikrofloros padėtis. Knygos geroji pusė yra ta, kad čia niekas negąsdina, kad jums bus ragai, jei nedarysit taip, kaip sakom. Nors ir neketinu klausyti siūlymo išmesti miltus iš savo spintelės, bet pats principas – ką gali pridėti, kad pagerintum savo mitybą, o ne ko atsisakyti – man patinka. Taip, žiūrėk, nejučia ir pereisi prie sveikesnės mitybos – mažiau pridėtinio cukraus, mažiau baltų miltų, mažiau perdirbto maisto ir kuo daugiau daržovių, t.y. prie tokios mitybos, nuo kurios mes tiesiog geriau, o ne prasčiau jaučiamės.

Tai dabar grįžtam prie ciberžolės, kuri jau kuris laikas yra the new black dėl savo savybių. Kokių? Pabūsiu kaip delfis – sužinok perskaitęs knygą.

P.S. Man negalinčiai gyventi nė dienos be bananų buvo nauja, kad juos reikia valgyti kuo žalesnius, nes vaisiui nokstant naudingos maistinės skaidulos, kurios yra tikras rojus žarnyno mikroflorai, virsta cukrumi (68 psl.)

food pharmacy, maisto farmacija, ciberžolė

Maisto farmacijos įžanginė taurelė

100 ml bet kokių sulčių (galima ir vandens)
1 v.š. maltų ciberžolių
1/4 a.š. juodųjų pipirų
1 a.š. malto cinamono
ant peilio galo maltų gvazdikėlių
1 v.š. obuolių acto
1 v.š. alyvuogių aliejaus
1 v.š. citrinos sulčių

Viską sumaišom. Geriam 1-2 kartus per dieną. Į sveikatą!