Arba Crème renversée, arba Crème caramel, arba karamelinis pudingas tai yra vienas ir tas pats desertas. Tik skirtingais pavadinimais, priklausomai nuo to, kur gyvenat. Jei į tai pradedi gilintis, tai šiek tiek galva susisuka ir pradedi nebelabai suprast, kas yra kas.

Šitą flaną galite kepti 20 cm skersmens kepimo formoje arba ramekinėse, arba pudingo indeliuose, arba aliuminio mažuose indeliuose. Reikės 6 ar 7 vnt priklausomai nuo jūsų indelių dydžio. Suvalgyti geriausia jį per dvi dienas.

Receptas paimtas iš gerosios Dorie Greenspan “Baking” knygos.

Flanas su karamele

Karamelei:
70 g cukraus
3 v.š. vandens
šlakelis citrinos sulčių

Flanui:
340 ml grietinėlės (32 proc)
300 ml pieno
3 dideli kiaušiniai
2 tryniai
100 g cukraus
1 a.š. vanilės ekstrakto

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Toliau paimkite kepimo formą pakankamo dydžio, kad lengvai tilptų visos ramekinės ar kokie kiti indeliai, pripilkite vandens – indelius vanduo turėtų apsempti kažkur taip iki pusės. Ir įkiškite į orkaitę.

Karamelė. Puodelyje sumaišykite cukrų, vandenį ir citrinos sultis. Kaitinkite viską ant vidutinės ugnies iki cukrus pasidarys tamsios gintaro spalvos. Tai truks apie 5 min.
Ištraukite iš orkaitės kepimo formą kartu su ramekinėmis. Karamelę tolygiai supilstykite po indelius.

Flanas. Grietinėlę su pienu užvirkite.
Dubenyje šluotele sumaišykite kiaušinius, trynius, cukrų ir vanilės ekstraktą. Užvirus pienui su grietinėle, plona srovele nuolatos maišydami šluotele supilkite į kiaušinių plakinį. Šaukštu nuimkite susidariusias putas.

Masę tolygiai supilkite į indelius. Kepkite apie 25-35 minutes (tai vėl priklausys nuo jūsų kepimo formelių dydžio) – kepinys šiek tiek iškils ir paviršius gali lengvai paruduoti. Įkišus ir ištraukus peilį iš kepinio vidurio jis turi būti švarus. Išimkite indelius, sudėkite ant grotelių. Peiliu pereikite per flano šonus. Palikite visiškai atvėsti, o tuomet įdėkite į šaldytuvą bent 4 valandoms.