Atsitinka taip, kad lieka baltymų. Nėr kur dėt, o išmest gaila (bent jau man. Maistą apskritai man tiesiog fiziškai skauda mėtyt). Galima kept pavlovas, galima kankintis su macarons’ais, galima kepti amaretti sausainius, galima dar kažką pasigaminti. Arba galima išsikepti žuvį ir/arba burokėlius druskoje su baltymais. Receptas šį kartą labai paprastas, bet man jis tinkamas visiems atvejams – tiek savaitgaliui, tiek kokioms nors progoms.

Bulvių košę, spėju, kad visi moka pasidaryti. Kadangi ji man yra tapusi kažkokiu proginiu patiekalu, tai jau kai darau, tai turi būti tikrai skanu – dedu didelį gabalą sviesto ir įpilu 35 proc grietinėlės. Dar įmaišau 1-2 sutraiškytas česnako skilteles. Jei turiu po ranka, tai įmetu smulkiai sukapotų krapų arba šviežio baziliko. Tai tiek apie bulvių košę. Einam prie žuvies ir burokėlių.

Jei neturite baltymų, tai, aišku, galit žuvį pakasti tiesiog druskoje – 2 v. š. vandens, 1 kg druskos. Viską rankomis išmaišykite, kad druska sudrėktų ir apdėkite žuvį.

Druskoje keptas upėtakis

2 baltymų
1 kg druskos
1 upėtakio
prieskoninių žolių prikimšti pilvui – petražolių, čiobrelių ir pan.
4-5 citrinos griežinėlių

Baltymus išplakame iki minkštų putų ir į juos per kelis kartus įmaišome druską. Kadangi kepam ne macarons’us, tai didelio delikatumo ir atsargumo čia nereikia.

Upėtakį išdarinėjame. Būtinai išpjauname žiaunas, jos duoda kartumo, nors gal čia ir nėra taip labai svarbu kaip verdant sriubą, bet aš vis tiek jas išpjaunu. Žuvį nuplauname, nusausiname tiek vidų, tiek išorę. Pilvo ertmę prikišame prieskoninėmis žolėmis ir citrinos griežinėliais.

Į kepimo skardą įtiesiame kepimo popieriaus arba folijos, dedame apie 1/3 druskos masės, ant viršaus uždedame žuvį ir užpilame likusia druska. Rankomis apspaudžiame, pasižiūrime, kad nebūtų kokių nors tarpų. Žodžiu, viskas turi būti sandaru.  Jei dar kyla klausimų, tai prašau video, kuriame viskas parodyta.

Kepame 200 laipsnių orkaitėje 20-30 minučių. Ištraukus iš orkaitės leiskite žuviai “pastovėti” 10 min.

Druskoje kepti burokėliai

6-8 vidutinio dydžio burokėliai
1 baltymas
1 kg druskos

Viskas analogiškai kaip su upėtakiu.
Kepame 200 laipsnių temperatūroje 40-45 minutes. Ištraukus iš orkaitės burokėlius, jiems taip pat leiskite “pastovėti” 10 min.