Paskutinėj Verslo klasėj yra puikus Giedriaus Vilpišausko straipsnis apie grybus. Tiksliau apie voveraites. Jis ant tiek man buvo geras, kad tik perskaičius ėjau pirkt anties krūtinėlės brandinimui, o šeštadienį drožiau į Kalvarkes grybų. Nors nieks nepaneigs, kad tam įtakos turėjo ir tai, kad skaičiau kaip tik prieš pietus.

“Jeigu pauostytumėte šviežutėles, ką tik surinktas voveraites, jeigu atidžiai įsiklausytumėte į visas jų aromato natas, kaip vyną ragaujantis žinovas, galėtumėte tikrai nustebti. Žinoma, pagrindiniai aromatai – tai miško paklotės, samanų ar drėgnos žemės. Tačiau taip pat labai nesunku atskirti ir dar porą kitų gana ryškių natų. šviežios voveraitės kvepia prinokusiais abrikosais ir juodaisiais pipirais.” – Giedrius Vilpišauskas, VK, 09/2016

Nučiupau tik idėją – karamelizuoti obuoliai, voveraitės, antis ir rizotas. Derinys toks tikrai labai neblogas. Obuoliai įneša gaivos šiam ganėtinai sunkiam ir rudeniu dvelkiančiu patiekalui.

Apie anties brandinimą esu jau rašiusi. Ir iki šiol nieko geriau dar neatradau. Bet visa tai, aišku, galima daryti ir su šviežia anties krūtinėle. Ir galima daryti taip, kaip rašo Giedrius – paruoštas voveraites smulkiai sukapoti, sumaišyti su obuoliais, prapjauti anties krūtinėlę iš šono ir į susidariusią kišenę įdėti įdaro. Tuomet užrišti siūlu ir kepti. O likusį skystį nuo grybų supilti verdant rizotą. Juk ten visas skonis ir aromatas.

voveraites-rizotas-02

Anties krūtinėlė

2 anties krūtinėlės
1 a.š. druskos

Tai pirmiausia pradedam nuo krūtinėlės. Kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir lygiai taip pat kruopšiai ištrinkite druska. Dėkite ant grotelių ir kiškite į šaldytuvą 7 dienoms. Jei tiek laiko neturit, tai pilnai užtenka ir 3-4 dienų. Nepamirškite krūtinėles apversti kiekvieną dieną.

anties-krutinele-01

Anties krūtinėlių odą įpjaukite peiliu. Dėkite oda žemyn į įkaitintą keptuvę ant vidutinės ugnies, bet labai nenumažinkit, bet tuo pačiu ir neuždidinkit. Uždenkite kepimo popieriumi (kad riebalai nesitaškytų per visus galus), o ant viršaus uždėkite didesnį puodą – taip krūtinėlės iškeps tolygiai. Kepkite apie 7 minutes. Keptuvę nukelkite nuo ugnies, apverskite krūtinėles ir taip leiskite joms baigti kepti apie 3 minutes toje karštoje keptuvėje. Mėsa bus gražiai rausva. Jei mintis apie medium ar medium rare mėsą nežavi ir norit well done, t.y. gerai iškepusios, tai, aišku, teks kepti ilgiau. Krūtinėles išimkite iš keptuvės ir leiskite mėsai pailsėti 10 minučių.

anties-krutinele-03

Voveraitės su obuoliais

apie 400 g šviežių voveraičių
sviesto kepimui
2 vidutinio dydžio kieti obuoliai (nulupti ir supjaustyti kubeliais)
1 a.š. cukraus
druskos
šviežiai maltų pipirų
grietinėlės (nebūtinai)
šviežių čiobrelių

Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir suverskite nuvalytas voveraites, uždengkite dangčiu ir troškinkite 5 minutes.

Nupilkite susidariusių grybų skystį į atskirą dubenėlį. Ir kol kas atidėkite į šalį. Voveraites stambiai sukapokite.

Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite obuolius, lengvai apkepkite ir apibarstykite cukrumi. Tegul lengvai karamelizuojasi. Tuomet sukrėskite voveraites ir išmaišykite. Supilkite skystį, likusį nuo voveraičių. Šiek tiek pakaitinkite, kol viskas nugaruos. Įdėkite druskos ir šviežiai maltų pipirų. Galite dar įpilti ir grietinėlės.

Išsivirkite rizotą (kad ir pagal šitą receptą), papjaustykite anties krūtinėlę ir įsidėkite voveraičių su obuoliais. Pagardinkite šviežiais čiobreliais ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.