Man atrodo, šitas keksas su aguonom ir apelsinais labai tinkamas prieššventiniam laikotarpiui – paprastas ir greitai pagaminamas. Šventėms gal būtų per paprastas kepinys, bet pagauti švenčių mood’ą pats tas. O ir yra jis iš Nigel Slater naujos knygos “The Christmas Chronicles“.

Receptas šiek tiek adaptuotas. Ant viršaus nepyliau sirupo, bet jei kam būtų įdomu, tai galiu parašyti. Ir kadangi kekso formulė yra visiškai klasikinė, tai sumažinau cukraus. Minus 30 procentų yra ta riba, kuomet tai nepakenkia kepiniui ir jo skoniui, nors vėl kiekvienu atveju reikia žiūrėti receptą ir tai ne visada gali pasiteisinti. Ką būtų visai pravartu žinot vienai Vilniaus kepyklai, kuri labai nori kepti su kuo mažiau cukraus, bet rezultatas – antrą kartą ten pirkti man nekyla noras. Eat your sugar, people!

Aguonų keksas

kepimo forma – 200x110x75 mm

110 g miltų
1/2 a.š. kepimo miltelių
115 g maltų migdolų
225 g kambario temperatūros sviesto
225 g cukraus (dėjau 160 g)
tarkuota 1 apelsino žievelė
tarkuota 1 citrinos žievelė
4 kiaušiniai
20 g aguonų

 

Miltus persijokite kartu su kepimo milteliais. Sumaišykite su maltais migdolais.

Sviestą išplakite su cukrumi iki purios ir balkšvos masės – apie 5 minutes. Suberkite tarkuotą citrinos ir apelsino žieveles, išmaišykite. Toliau plakant po vieną įmuškite kiaušinius. Per kelis kartus suberkite miltų ir migdolų mišinį. Išmaišykite. Ir galiausiai įmaišykite aguonas.

Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 45-50 minučių – įkišus medinį pagaliuką jis turi būti sausas. Jei ne, tai pakepkite dar šiek tiek. iškepus keksus, jam dar leiskite pravėsti 10 min. kepimo formoje, tuomet išimkite ir padėkite ant grotelių.