Šaltibarščių testas

Tūlas lietuvis tikrai žino, kad šaltibarščiai geriausi namuose, ir viešojo maitinimo įstaigose juos valgo tik iš reikalo. Ypač, kai jų vidutinė kaina – 3,6 EUR – atitinka beveik 13 Lt. (dažnas sako „nebeskaičiuokit“, o, adekvatumo sumetimais, visgi vertėtų).

Vis dėlto kai reikia lietuviškais patiekalais tvankią dieną pavaišinti užsienietį, kyla klausimas ar ši itin paprasta šalta sriuba skirtingose vietose maždaug vienoda, ar visgi skiriasi? Juk net kiekviena šeimininkė turi savą receptą, kurį laiko klasikiniu –  ar su virtais, ar su marinuotais burokėliais, ar su kefyru ar rūgpieniu, ar su grietine ar su grietinėle, ar su burokėlių sunka, ar be, su skirtingomis burokėlių ir agurkų, krapų ir svogūnų laiškų proporcijomis.

Tas gerų šaltibarščių klausimas kamavo ir mus, renkantis, kokiose vietose jų ragausime. O rinktis iš ko – daugiau negu reikia, juk vasarą šaltibarščių gali neturėti tik savęs negerbianti įstaiga. Taigi atsirinkome kiek įmanoma skirtingesnes į lietuvišką virtuvę besiorientuojančias ir turistus viliojančias vietas.

Tarp 9 mūsų aplankytų pateko senamiesčio arterijoje (Didžiojoje-Pilies g.) veikiantys „Amatininkai“, „Forto dvaras“, „Pilies Katpėdėlė“; aludės „Leičiai“ ir „Stiklių aludė“; moderniai tradicinę virtuvę interpretuojanti „Saula“, netoli Halės turgaus įsikūrusi „Budulia“ ir Naujamiesčio „Senoji trobelė“ bei augalinę virtuvę propaguojantis „Rosehip“.

Leičiai. Gal nedaug kam žinoma aludė, tačiau esanti vienoje iš populiariausių Vilniaus geto maršruto gatvių. Žmonių prisirinkę vidutiniškai, aptarnavimas greitas. Pagal bendrą svorį (sriubos ir bulvių) tai vienas iš mažiausių patiekalų. Tačiau sriuba vidutinio tirštumo, subalansuoto skonio, panaši į naminę. Agurkų kiek mažiau nei burokėlių, svogūnų laiškų – mažiau nei krapų, įdėta ketvirtis kiaušinio. Sriubą lydi 7-8 skrudintų bulvių skiltelės. Galutinė kaina prie didesnių, lyginamoji (kaina už svorį) trečia pagal dydį (didesnė už netoliese esančių „Stiklių aludės“).

Bendras svoris  – 407 g, kaina – 4 EUR, lyginamoji kaina (už 400 g) – 3,93 EUR

Amatininkai. Kadangi Amatininkai turi vaizdą į Rotušės aikštę ir yra sankirtoje su Stiklių g. čia visada pilna turistų. Šįkart lauke jų irgi pilna, ir, nors padavėjų daug, užsakymo priėmimas ir atnešimas užtrunka labai ilgai (po 15-20 min). Į akis krinta pigūs indai ir ryškiaspalvės gėlėtos staltiesės, konkuruojančios dėl dėmesio su lėkštės turiniu. Sriuba vidutinio tirštumo, pakankamai kremiška, burokėlių-agurkų santykis normalus, tačiau svogūnų laiškų mažai, krapo šakelė – tik dekorui, į sriubą nepripjaustyta. Ketvirtis kiaušinio, šaukštelis grietinės.  Daržovių šiaudeliai per ilgi, kad galima būtų nesitaškant įsidėti į burną (gal dėl to tokios ir staltiesėsJ), greta į tris skilteles padalinta virtos bulvės (pasitaikė skani) pusė. Pagal bendrą svorį patiekalas vidutinis, galutinę ir lyginamąją ir galutinę kainą – pigesniųjų pusėje.

Bendras svoris  – 441 g, kaina – 3,2 EUR, lyginamoji kaina (už 400 g) – 2,9 EUR

Saula. Taip pat įsikūrusi prie Rotušės, bet tiek turistų, kiek „Amatininkai“, nepritraukia. Lauke galima sėdėti ir priešais pastatą, ir ramiame vidiniame kiemelyje. Aptarnavimo greitis normalus. Šaltibarščiai patiekiami gražioje tamsioje lėkštėje, kuri kažkodėl yra  pašildyta. Sriuba papuošta žirnio daigu ir skrudintos juodosios alyvuogės trupiniu – pateikimas iš tiesų estetiškiausias iš lygintų. Skirtingai nei kitur, čia dubenėlyje patiekiamos mažos apvirtos ir apskrudintos bulvytės. Sriuba vidutinio tirštumo, kabintis nebūtų prie ko, tačiau nerandame meniu patiekalo apraše minimo putpelės kiaušinio. Ne tik putpelės, bet ir jokio kiaušinio. Nors lėkštės atrodo impozantiškai, pagal bendrą svorį patiekalas tarp vidutinių, pagal galutinę kainą – trečias pagal brangumą, o pagal lyginamąją gaunasi brangiausias.

Bendras svoris  – 423 g, kaina – 4,5  EUR, lyginamoji kaina (už 400 g) – 4,26 EUR

Pilies Katpėdėlė. Tai viena iš daugiausiai turistų nusėstų kavinių, įsikūrusi Pilies g. pradžioje. Aptarnavimas greitas, tačiau kai atneša patiekalą, iš karto į akis krinta balsva jo spalva. Sriuba skystesnė, nei prieš tai ragautos, krapų neįdėta, tačiau padekoruota apvytusia petražole, įprastas ketvirtis kiaušinio, greta patiekiama į dvi puseles padalinta bulvė su lupena – viskas būtų gerai, jei ji nebūtų seno derliaus. Pagal bendrą svorį šis patiekalas trečias pagal dydį, pagal galutinę  kainą – antras pagal pigumą, o pagal lyginamąją – pats pigiausias.

Bendras svoris  – 508 g, kaina – 2,7  EUR, lyginamoji kaina (už 400 g) – 2,13  EUR

Forto dvaras. Taip pat turistų srautą sėkmingai išnaudojantis restoranas, įsikūręs Pilies g. viduryje. Vėl ryški staltiesė ir pigūs indai. Tačiau sriuba – ryškumu priešinga „Katpėdėlės“, dominuoja burokėlių, agurkų, svogūnų laiškų ir krapų mažoka, tradicinis kiaušinio ketvirtis. Greta patiekiamos virtos ir lengvai pakeptos bulvės. Ši porcija pagal bendrą svorį prie mažesnių, pagal galutinę ir lyginamąją kainą – trečia iš pigiausių.

Bendras svoris  – 412 g, kaina –2,95  EUR, lyginamoji kaina (už 400 g) – 2,86 EUR

Budulia. Ši lietuviškų patiekalų užeiga įsikūrusi netoli Halės turgaus ir verta savo vardo. Viduje jausmas – lyg bobutės svetainėj – ant sienos kabantis televizorius garsiai transliuoja lietuviškai įgarsintą serialą, kampe  – reklaminis šaldytuvas. Aptarnavimas vyksta prie baro, užsakymus priimanti mergina vilki juodo gipiūro palaidinę. Užeigoje buvo ne vietinių – sklaidančių žemėlapį ir kalbančių ne tuteišų kalba. Šie šaltibarščiai išsiskiria skystumu – akivaizdžiai įpilta vandens, tačiau įdėta grietinės, kiaušinis – pamirštas arba nepriklauso. Šie šaltibarščiai savo skoniu itin priminė „valdiškus“, tačiau jų ir galutinė kaina mažiausia. Vis dėlto, įvertinus mažiausią bendrą porcijos svorį, pagal lyginamąją kainą šis patiekalas atsiduria po „Stiklių“, brangumu pranokdamas „Katpėdėlę“, „Rosehip“, „Forto dvarą“ ir „Amatininkus“.

Bendras svoris  – 327 g, kaina – 2,5 EUR, lyginamoji kaina (už 400 g) – 3,06 EUR

Stikliai. Šios aludės vardas iš karto kvepia prestižu, nepaisant nuo vienos ant kitos kojos svyruojančio stalo. Tądien buvo neįprastai vėsu, lankytojų lauke mažai, tačiau aptarnavimas užtruko – gal viską daro from scratch, be paruoštukų? Sriuba tiršta, daržovių balansas geras, dekorui dar panaudotas ridikėlis, įdėta grietinės, ketvirtis kiaušinio. Vis dėl to sriuba blyškoka ir spalvos, ir skonio prasme. Greta viena, ketvirčiais supjaustyta, virta ir apkepta bulvė. Kaip ir tikėjomės, galutinė kaina kol kas didžiausia, tačiau įvertinus ir patį didžiausią bendrą porcijos svorį, lyginamoji kaina tik ketvirta pagal brangumą, po didžiausios „Saulos“, „Senosios trobelės“ ir „Leičių“.

Bendras svoris  – 536 g, kaina – 5 EUR, lyginamoji kaina (už 400 g) – 3,73 EUR

Senoji trobelė. Tokia užeiga Naujamiestyje skamba kaip oksimoronas – nesame joje buvę, tačiau legendos sklando. Einant pro šalį žiemą, atrodo nykokai, tačiau vasarą lauko terasa jaukiai apaugusi vijokliais, nors dekoru labiau primena ukrainietišką nei lietuvišką užeigą. Lauke daug žmonių nebuvo, aptarnavimas greitas. Sriuba tiršta, daržovių balansas geras, 5 apkeptos virtų bulvių riekelės patiekiamos karštos (gal ir skanu, bet dėl krakmolo savybių sveikiau šaltos). Skonis panašus ar net geresnis nei „Leičiuose“, labai primena naminius. Tačiau nustembame, kad patiekalo kaina didžiausia – kaip ir „Stikliuose“, o įvertinus mažesnį bendrą porcijos svorį, lyginamoji kaina netgi didesnė.

Bendras svoris  – 472 g, kaina – 5  EUR, lyginamoji kaina (už 400 g) – 4,24 EUR

Rosehip. Ši į augalinių produktų vartotojus besiorientuojanti vieta įsikūrusi greta Sereikiškių parko. Beje, sienos viduje – grynai šaltibarščių spalvosJ Lauke, palei duris, tik du staliukai, aptarnavimas gan greitas. Šiuose šaltibarščiuose kefyras/rūgpienis pakeistas sojų pienu, todėl sriuba skystesnės konsistencijos, kiaušinis – kepto tofu kubeliais. Į akį pirmiausia krinta bene ryškiausia iš visų sriubos spalva (dedami ne tik burokėliai, bet ir jų sunka), paragavus – saldumas. Tradicinių patiekalų mėgėjui tai, kaip minimum netikėtas pojūtis, o kai kam gal ir radikaliai nepriimtinas. Tačiau dažnas užsienietis nustemba, kodėl ta „ružava“ sriuba yra rūgšti – ši spalva labiau asocijuojasi su saldumu, kurį sojų pienas ir suteikia. Daržovių balansas geras, burokėliai standūs, tofu dera, tačiau tas saldumas yra esminis, ir greičiausiai abejingų nepaliks – arba labai patiks, arba labai nepatiks. Greta patiekiama keliolika apskrudintų bulvių skiltelių. Pagal galutinę kainą šis patiekalas prie pigesnių, pagal bendrą svorį ir lyginamąją kainą – antras pagal dydį ir pigumą.

Bendras svoris  – 526 g, kaina – 3 EUR, lyginamoji kaina (už 400 g) – 2,28 EUR

Taigi apžvelgus šias vietas matyti, kad šaltibarščiai yra paprastas, tačiau brangokas patiekalas. Nustebino nerašytas susitarimas taupyti kiaušinius – gera šeimininkė vienai porcijai skiria visą kiaušinį, padalintą į ketvirtadalius ar puseles. Daugumoje vietų – šaltibarščiai vidutinio tirštumo, tačiau ne visose geras daržovių ir „žolių“ balansas.

Vis dėlto sugriuvo mitas, kad nudrengtose užeigose prie turgaus gali pavalgyti pigiai, o pas veganus brangiai. Pasirodo, kad naujamiesčio užeiga ir skoniu, ir kaina gali pralenkti prestižiškiausią senamiesčio užeigą. O vaizdas į rotušės aikštę ir subtilus pateikimas dar negarantuoja patekimo į turistų akiratį, skrandį ir piniginę.

Skaniausi, t.y. panašiausi į naminius šaltibarščius mums buvo „Senoje trobelėje“, „Leičiuose“ ir „Sauloje“. Pastaroji lietuvišką virtuvę reprezentuoja stilingiausiai, bet pincetu dėliojant dekorą pamiršti patiekalo apraše išskirtą ingredientą – nelabai atleistina. Tačiau šie treji šaltibarščiai buvo ir brangiausi. Pigiausi pagal galutinę kainą (bet nebūtinai pagal lyginamąją) – buvo ir mažiausiai skanūs.

 

pagal lyginamąją kainą
nr. prekių ženklas sriubos svoris (g) bulvių svoris (g) bendras svoris (g) kaina (EUR) lyginamoji kaina  (EUR) už 400 g
4 Katpėdėlė (Pilies) 417 91 508 2,7 2,13
9 Rosehip 431 95 526 3 2,28
5 Forto dvaras 302 110 412 2,95 2,86
2 Amatininkai 364 77 441 3,2 2,90
6 Budulia 260 67 327 2,5 3,06
7 Stikliai 410 126 536 5 3,73
1 Leičiai 308 99 407 4 3,93
8 Senoji trobelė 342 130 472 5 4,24
3 Saula 323 100 423 4,5 4,26
pagal galutinę kainą
nr. prekių ženklas sriubos svoris (g) bulvių svoris (g) bendras svoris (g) kaina (EUR) lyginamoji kaina  (EUR) už 400 g
6 Budulia 260 67 327 2,5 3,06
4 Katpėdėlė (Pilies) 417 91 508 2,7 2,13
5 Forto dvaras 302 110 412 2,95 2,86
9 Rosehip 431 95 526 3 2,28
2 Amatininkai 364 77 441 3,2 2,90
1 Leičiai 308 99 407 4 3,93
3 Saula 323 100 423 4,5 4,26
7 Stikliai 410 126 536 5 3,73
8 Senoji trobelė 342 130 472 5 4,24
pagal bendrą svorį
nr. prekių ženklas sriubos svoris (g) bulvių svoris (g) bendras svoris (g) kaina (EUR) lyginamoji kaina  (EUR) už 400 g
6 Budulia 260 67 327 2,5 3,06
1 Leičiai 308 99 407 4 3,93
5 Forto dvaras 302 110 412 2,95 2,86
3 Saula 323 100 423 4,5 4,26
2 Amatininkai 364 77 441 3,2 2,90
8 Senoji trobelė 342 130 472 5 4,24
4 Katpėdėlė (Pilies) 417 91 508 2,7 2,13
9 Rosehip 431 95 526 3 2,28
7 Stikliai 410 126 536 5 3,73

← Previous post

Next post →

4 Comments

  1. Paulius

    Tikrai šaunus straipsnis. Įdomiai ir lengvai skaitosi, neperkrauta informacijos.
    Mane tik tos apibendrinančios lentelės vis išmuša, nes eiliškumas ne pagal eilę, todėl per jas turi scrolinti kelis kartus pirmyn atgal, kol įsisavini kas čia No 1.
    Gal lengviau būtų daryti lenteles pagal konkrečius kriterijus- pvz viena lentelė ir pagal eiliškumą -Kaina (pagal lyginamąjį svorį), antra lentelė- pvz pagal išvaizdą, konsistenciją, skonį ar kt, trečia pagal dar ką nors….ir galutiniame variante sudėjus kelių lentelių rezultatus skelbiamas eilės tvarka visas sąrašas.

    • Strelka

      Ačiū už pasiūlymus, gal kažkada kažką panašaus įdiegsime, tačiau kol kas praktinės įžvalgos neleidžia mums standartizuoti kokybinio kriterijaus – nes tikrai daug kas priklauso nuo individualių preferencijų. Todėl kaip pagrindinę siūlome lentelę su lyginamąja kaina (galutinės kainos santykis su svoriu), kur išsortinta atitinkamo stulpelio vertės didėjimo tvarka.

  2. Kaip apskaičiuotai… :D Bet gerai, įdomu! Lentelėse, tiesa, trūktų įvertinimo balais, kuri kokybiškiausia/skaniausia, ar bent pasigendu :o Nors gal čia skonio reikalas.

    • Strelka

      Iš tiesų reikalas ir skonio, ir kompleksinis… nors apibendrinime savo nuomonę pasakome:)

Leave a Reply