Pastaruoju metu perėjus prie supaprastinos mitybos, susidūriau su nuoboduliu. Paprastai pietus į darbą nešuosi savo, kuriuos pasidarau labai greitai iš ryto. Dažniausiai tai būna iš vakaro brinkinti grikiai, perlinės kruopos, pasta etc + daržovės kokiu nors pavidalu, alyvuogių aliejus ir keli prieskoniai – čiobrelis ir rūkyta paprika. Druska ir pipirai eina by default. Skamba nuobodžiai? Tai taip ir yra! Nebegaminu tiek, kiek anksčiau, ir nebejaučiu to gaminimo draivo. Aš tenoriu, kad viskas būtų kuo paprasčiau ir greičiau pagaminama, kuo mažiau ingredientų – kuo jų mažiau, tuo geriau mano skrandžiui. Bet vienodas maistas nenumaldomai kelia nuobodį. Galiausiai vieną dieną supranti, kad gal jau gana – reik kažką daryt.

Lior Lev Sercarz savo knygoje “The Spice Companion” yra teisus rašydamas, jog maisto gaminime yra trys esminiai momentai – ingredientai, technika ir prieskoniai. Kai pirmi du nekelia klausimų, tai lieka įvaldyti trečią dalyką – prieskonius, kurie realiai pakeičia viską. Tame tarpe ir tuos pačius grikius, į kuriuos pripjausčius krūvą žolių – petražolių, krapų ar šviežio baziliko, čiobrelių ir šalavijo, įpjovus ridikėlių ir užpylus juos alyvuogių aliejumi ir pagardinus citrinos sultimis, gaunam next level patiekalą, kurias gali vadinti net ir lietuviškomis tabbouleh salotomis.

Tabbouleh salotos pirmiausia yra žolės su grūdais, bet ne atvirkščiai. Receptas adaptuotas iš “Food52 mighty salads“. Iš pradžių galvojau, kad tie “džeminiai” svogūnai bus perteklinis reikalas, bet klydau. Jie puikiai pasiteisina ir puikiai tinka. Idealus patiekalas vasarai, kuomet šviežių lapų į valias.

Tabbouleh salotos

Salotoms
1 v.š. alyvuogių aliejaus
170 g kuskuso
vandens
pundelis šviežių petražolių
2 pundeliai mėtų, nuskabytų
400 g avinžirnių (iš skardinės arba virtų namie)
1/4 a.š. kvapiųjų pipirų
druskos ir juodųjų pipirų
citrinos sulčių pagal skonį

Svogūnų confit
60 ml alyvuogių aliejaus
2 vidutiniai svogūnai, supjaustyti kubeliais
35 g moliūgo sėklų
40 g razinų
druskos ir juodųjų pipirų

Pirmiausiai darom svogūnų confit. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, pamaišydami kepkite apie 5 minutes, kol svogūnai pradės minkštėti. Ugnį sumažinkite iki minimalios ir suberkite moliūgų sėklas su razinomis. Pamaišydami viską kepkite apie 25-30 minutes.

Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies, suberkite kuskusą ir pakepinkite apie kelias minutes. Tuomet įpilkite vandens, kad apsemtų, uždenkite dangčiu ir nukelkite nuo ugnies. Palikite pastovėti apie 7-10 minučių.

Svogūnų confit sumaišykite su kuskusu. Ir palikite atvėsti.

Smulkiai supjaustykite petražoles ir mėtas, įberkite pagal skonį druskos ir pipirų. Įmaišykite kuskusą su svogūnų confit, tuomet suberkite avinžirnius. Suberkite kvapiuosius ir juoduosius pipirus, druskos ir supilkite citrinos sultis. Viską gerai išmaišykite.