Einanti link pabaigos vasara pagaliau įgavo šiokias tokias apsukas, ir temperatūra labiau motyvavo dairytis ledų, taigi ėmėmės senos idėjos juos palyginti. Kadangi atsirado daug naujų ir daug kam negirdėtų craft‘inių (nedidelių specializuotų manufaktūrų iš natūralių ingredientų gaminamų) ledų, norėjome palyginti būtent juos, juolab, kad kai kurių iki šiol nebuvome ragavusios.

Kas liečia skonį, net nesuabejojome, kad tai bus pistacijų –  viena vertus, dauguma prekinių ženklų jų turi, kita vertus, skonis labai subtilus, taigi turėtų jaustis niuansai. Galbūt dar buvo galima ragauti šokoladinius – tikėtina, kad taip pat atsiskleistų skonio skirtumai, tačiau dalis žmonių jų visiškai nemėgsta, o ir mes nenorėjome rizikuoti persisaldinti.

Specializuotos ledų manufaktūros jau turėjo pakankamai laiko ištobulinti savo receptūras, tačiau vis dar gajus prisiminimas apie tąsius ir autentiško pistacijų skonio neturinčius ledus – kadangi tai buvo senokai, pavadinimų nesakysime ir reputacijos negadinsime.

Šįkart ragavome: „Sweet Morello“, „Fionos cukrainės“, „Dione“, „Ice Dunes“, „Baltų“ ir „Nerijaus“ ledų. Klausimas, kiek „Dione“ turbūt galima laikyti craftiniais ledais, tačiau norėjosi palyginimui įtraukti bent vieną populiarų prekių ženklą, juolab, kad „Lufthansa“ Europos ledų žemėlapyje įvardijo  juos kaip skaniausius ledus Vilniuje (nors tikėtina, kad mažesnių prekių ženklų tiesiog neatrado). Norėjome įtraukti ir „Beatos virtuvės“ ledus, tačiau jie pistacijų ledų negalėjo pasiūlyti (sakė, kad jų būna retai, iš esmės pastaruoju metu praktiškai nebebūna). Taip pat buvo smalsu palyginti su „Soprano“ ledais, tačiau reikiamos rūšies irgi negavome.

Degustaciją kiek komplikavo faktas, kad kai kurių ledų galima nusipirkti išfasuotų indeliuose, o kitų – tik vietoje kaušeliais. Tas buvo trukdis ir įvertinti bei palyginti sudėtį, kuri, perkant kaušeliais, lieka paslaptimi. Taigi:

 „Sweet Morello“. Ledai geros tekstūros ir pakankamai ryškaus natūralaus pistacijų skonio. Gali būti, kad dėl to, kad pirkome kaušelį į indelį, ant talpos viršaus galėjo būti susidaręs kondensatas, taigi ne vienam kąsnyje pasitaikė ledų kristalų. Suvalgius porciją per pusę, vienai iš mūsų liko ryškesnis saldumo skonis, taigi galima įtarti, kad cukraus yra daugoka.

Kiekis porcijoje – kavinės darbuotoja negalėjo įvardyti, bet galėtų būti apie 100 g, kaina 2,50 EUR.

Kiti skoniai: šokolado, mango, aviečių, mėlynių, juodųjų serbentų, vyšnių, braškių, mėtų – laimo, veganiški – mango, vanilės, bananų, kokosų. Neseniai išgarsėjo savo juodojo sezamo ledais. Parduodami kavinėse „Chaika“ (Totorių g.), „Green Jar Gastro Pub” (Upės g.), vežimėlyje „Open KItchen (penktadieniais).

Fionos cukrainė“. Taip pat ragavome kaušelį, skonis panašus, pistacijų intensyvumo pakanka, o tekstūra pasirodė vos lengvesnė. Apie tai liudija ir kiek kitokia tirpstančio ledo konsistencija.

Kiekis porcijoje – 80 g, kaina 2 EUR, palyginamoji 100 g kaina – 2,5 EUR

Kiti skoniai: juodojo šokolado, lazdyno riešutų, braškių, mango, citrinų, bazilikų su citrusiniais vaisiais, grietinės, kavos. Parduodami „Fiona“ cukrainėje (Pilies g.) ir vežimėlyje prie Bernardinų sodo.

Dione“. Ragavome kaušelį, tekstūra gera, o dėl skonio nuomonės kiek išsiskyrė: vienai atrodė, kad pistacijų skonio mažiau, kitai, kad tiesiog mažiau cukraus. Todėl kažkam ledai gali pasirodyti per blankūs, tačiau mėgstantiems mažesnį saldumą tikrai nėra skonio prasme prastas variantas. „Dione“ savo tinklapyje skelbia, kad ledai iš natūralių ingredientų. Bet kaina labiausiai įkandama.

Kiekis porcijoje – 100 g (galima rinktis ir ne vieną rutuliuką), kaina – 1,5 EUR.

Kiti skoniai: klevų sirupo su graikiškais riešutais, su Džiugo sūriu, bananiniai, kivi, mango sorbetas, šokoladiniai su spanuoguolėmis, maskarponės kremo su braškėmis, vaniliniai, karameliniai su lazdynų riešutais, miško uogų, mėtiniai su šokolado gabaliukais, kakaviniai, gumos skonio, kokosiniai.

Galima nusipirkti „Dione“, „Džiugo“ kavinėse. Ar išfasuoti prekybos centrams tokios pačios receptūros, nežinome.

 „Ice Dunes“. Pirkome išfasuotą mažuose, vienos porcijos indeliuose. Skonis panašus į „Sweet Morello“ ir „Fionos“ – pistacijų intensyvumo pakanka, tekstūra gera.

Kiekis pakuotėje –  90 g, kaina – 2,30 EUR, palyginamoji 100 g kaina – 2,56 EUR

Kiti skoniai: pieniški, šokolado, juodųjų serbentų, mango, citrinų, aviečių, šaltalankių.  Taip pat turi juodus ledus. Galima nusipirkti: Vilniuje rasti sunku – kavinėje „Kavos virėjai | Brew“ (Pylimo g.), „Cooked nose & cofee stories“ (Šaltinių g.)  Nidoje – vežimėliai prie restoranų „Nidos kaštonas“, Zuikio daržas“.

 „Nerijaus“. Išfasuoti vienos porcijos indeliuose. Sutartinai padarėme išvadą, kad šie ledai turi tik vos jaučiamą pistacijų skonį (ant etiketės rašoma, kad

pistacijų pastos 10%), taigi paraleliai lyginant su kitais, gomurį lepino mažiausiai.

Kiekis pakuotėje –  110 g, kaina – 2,40 EUR, palyginamoji 100 g kaina – 2,18 EUR

Kiti skoniai: FB nenurodoma, o atsakymo per FB negavome. Galima rasti kepyklose „Kmyninė“ (Užupio, Liejyklos ir Pylimo g.), parduotuvėje „Bobos daržas“.

Baltų“. Radome išfasuotus tik kelių porcijų dydžio indeliuose (bet būna ir mažesniuose). Jau atidarius buvo matyti ryškesnė, nei kitų ragautų variantų, spalva. Pistacijų skonis irgi atitinkamai ryškesnis, kiek sunkesnė ir pati tekstūra – spėliojome, kad dėl didesnio pistacijų pastos kiekio, tačiau pažiūrėjus į sudėtį, jos kiekis – 11,4%, o ryškesnę spalvą gali suteikti chlorofilas.

Kiekis pakuotėje – 300 g, kaina – 7 EUR, palyginamoji 100 g kaina – 2,33 EUR

Kiti skoniai:  šokolado su juodaisiais pipirais, pelėsinio sūrio, žaliosios „macha“ arbatos, levandų, „Yuzu“ mandarinų ir citrinų, braškių su imbiero sultimis, mango. Galima nusipirkti: parduotuvėse „Biosala“, Assorti, „Bobos daržas.

Kainų palyginimas (nuo didžiausios iki mažiausios už 100 g)

nr. prekių ženklas kiekis porcijoje/pakuotėje (g) kaina (EUR) kaina  (EUR) už 100 g
1 Ice Dunnes 90 2,30 2,56
2 Sweet Morello 100 2,50 2,50
3 Fionos 80 2,00 2,50
4 Baltų 300 7,00 2,33
5 Nerijaus 110 2,40 2,18
6 Dione 100 1,50 1,50

 

Pastaba: lentelėje pateiktos kainos gali skirtis priklausomai nuo pardavimo vietos

Apibendrinus mūsų testą, tikėjomės, kad skirtumai bus pakankamai ryškūs, tačiau rezultatas toks, kad treji ledai buvo labai panašūs, o treji turėjo gana ryškius bruožus, pagal kuriuos juos būtų galima atskirti ir akloje degustacijoje. Tačiau nesupratome, kodėl buvo toks ryškus skirtumas tarp „Nerijaus“ ir „Baltų ledų“ – pistacijų pastos kiekis skiriasi tik 1,4%, be to, ant “Nerijaus“ ledų pakuotės, kad pasta 99%, o tarp „Baltų“ ingredientų kažko panašaus į skonio stipriklius nematyti.

Kaip mums sakė profesionali konditerė, žurnalo „Verdu ir kepu“ redaktorė Elžbieta Monkevič, tai gali lemti skirtinga pistacijų pasta – nepaisant to, kad iš tų pačių ingredientų, jų skonis gali pakankamai ryškiai skirtis.

Kalbant apie kainas, craftiniai  produktai beveik visada reiškia upmarket, t.y. į pirkėjus su aukštomis pajamomis orientuotą, kategoriją. Žinoma, tai priklauso ir nuo pardavėjo taikomo antkainio, taigi už tokių ledų 100 g porciją, jei perkate kaušeliais ar mažuose indeliuose, teks pakloti apie 2,5 EUR.

Kaip ir minėjome, „Dionę“ ne visai galima priskirti prie craftinių ledų – tai didelė gamykla, gaminanti „premium“ klasės produktus, eksportuojamus į įvairias pasaulio šalis. Tačiau kaina rinkoje tikrai konkurencinga.

Pabaigai reiktų pasakyti, kad prieš trejus metus tikrai nebūtume už ledų porciją mokėję beveik 9 Lt, tačiau šitos kainos turi ir gerą savo pusę – tai riboja vartojimą, o tokio žanro desertus sveika valgyti kuo rečiau.

Save

Save

Save

Save

Save