Netgi tarp visavalgių yra tokių, kuriems kartais – priešingai posakiui „norisi mėsos“ – jos nesinori. Falafeliai – iš Artimųjų Rytų kilę gruzdinti kukuliai iš avinžirnių yra puiki alternatyva. Nes, kaip žinia, patiekalai iš ankštinių yra ne mažiau sotūs nei gyvulinių baltymų produktai. Bet vis dar pasitaiko žmonių, kurie sako „kas tie falafeliai?“. Taigi šis testas pravers ir tiems, kurie dar neprisiruošė paragauti, ir mėgėjai, kurių pasakymas „pas mus geriausi Lietuvoje“ anaiptol neįtikina.

Nors falafeliai dažnai patiekiami pitoje ar lavaše, mes norėjome kuo grynesnio vaizdo, taigi rinkomės falafelius lėkštėje, tiktai ne valgymui vietoje, o išsinešimui. Iš viso aplankėme 6 užkandines ar restoranus („Anatolija“, „Wraperia Supa Kebs“, „Tarbushi bistro“, „Elite Café&Shawarma”, “Zatar”, “Leyla”) ir prekybos tinklą iki, kuris neseniai reklamavo, kad turi falafelius.

Apskritai falafeliai gaminami įvairiose šalyse, taigi receptūros gali skirtis, be to, Vilniuje autentiškumo niekas stipriai neakcentuoja.

Kadangi falafeliai patiekiami su priedais – daržovėmis, jogurto, tahinio (sezamų pastos padažais) ir kitais galimais priedais, svėrėme ir bendrą paketą, ir falafelius atskirai – pagal lyginamąją kainą skirtumai yra.

Anatolija. Porcijoje yra 6 taisyklingos formos falafeliai,  jie traškūs, mažiausiai apskrudę iš lygintų, jaučiasi česnakas, kuminas, viduje gerokai gelsvi – jaučiasi ciberžolė. Gan rupaus malimo, pateikiami su skrudintomis bulvytėmis ir česnakiniu padažu (jo skonis majonezinis, „parduotuvinis“, lyginant su kitais, bene mažiausiai patrauklus). Bendrąja prasme patiekalo skonis normalus, pagal lyginamoji kaina – ir už visą patiekalą, ir imant falafelius atskirai – vidutinė.

Svoris – 489 g (falafelių – 158 g, 6 vnt.), kaina – 4,9 EUR

IKI. Patiekalas vadinasi “Salotos su falafeliais”, kurių porcijoje yra 4. Natūralu, kad vaakume kartu su salotomis uždaryti kukuliai nebe traškūs, skirtingai nei kiti, netaisyklingos formos (kulinarijos cechas neturi specialių šaukštų?), mažiau rupūs nei prieš tai ragauti. Skonio prasme nebuvo tokie blogi, kaip atrodė. Salotų užpilas – aliejaus su česnaku ir džiovintais pomidorais – pateikiamas atskirame indelyje. Deja, romaninės salotos suvytę ir patamsėję tiek, kad nekiltų noras valgyti, dar įdėta vynuoginių pomidorų,  česnakų daigų, moliūgų sėklų. Patiekalas nebeturi prekinės išvaizdos, taigi parduodamas su akcija. Kaina (neakcijinė) pagal falafelių svorį – mažiausia, pagal bendrą – viena mažiausių.

Svoris – 240 g (falafelių – 120 g, 4 vnt.), kaina –1,99 EUR (su akcija buvo 1,59 EUR)

Elite café&Shawarma. Porcijoje yra 4 falafeliai (nors antrą kartą valgant buvo įdėti tik 3). Nors šie falafeliai mažiau rupaus malimo ir rudesni nei „Anatolijos“, jie beveik netraškūs. Ragaujant atskirai, juose trūksta prieskonių, tačiau skonį papildo garnyras – jogurtinis česnakinis padažas užpiltas tiesiai ant kukulių, šiek tiek užkratyta čili. Kaip garnyras dar pateikiamas humusas, marinuoti svogūnai (antrą kartą jų nebuvo), raudonieji kopūstai, salotos. Šis patiekalas skiriasi nuo kitų, tačiau, panašu, kad ir jo kokybė, ir sudėtis nėra labai stabili. Be to, su kavinės šeimininku (vyresnis vyras)? išsiaiškinti ką kaip valgom sudėtinga ir angliškai.

Svoris – 371 g (falafelių – 138 g, 3-4 vnt.), kaina – 4 EUR

Wraperia Supa Kebs. Atidarius dėžutę, visko atrodo labai daug – iš tiesų šio tinklo patiekalas yra didžiausio svorio – moteriai porcija didoka, vyrui galbūt tinkama. Beje, pagal lyginamąją viso patiekalo kainą – ji yra žemiausia, tačiau pagal falafelių svorį – prie aukštesnių. Nes daugiau nei pusę dėžutės užima salotos iš įvairių ingredientų – panašiai kaip ir kebabuose (kelių rūšių salotos, ridikėliai,  pomidorai) ir bulvytės, kurios atrodo labai išblyškusios ir neapetitiškos. Porcijoje yra 5 falafeliai, kurie paragavus atrodo itin rupaus malimo ir ne tik iš avinžirnių – matosi saulėgrąžos, dėl kitų ingredientų klausiame darbuotojų – sako, kad yra sėklų, bet tiksliai nežino. Bet kokiu atveju, šių kukulių skonis mažiausiai panašus į tai, ko tikiesi iš falafelių. Be to, juose mažai prieskonių – galbūt klaida buvo vietoj česnakinio padažo imti agurkinį (taip pat buvo galima rinktis jogurtinį alyvuogių). Iš tiesų panašu, kad į tradicinius falafelius net nepretenduojama, labiau orientuojamasi į sveikumą. Skonio prasme šis patiekalas buvo vienas iš mažiausiai patrauklių.

Svoris – 658 g (falafelių – 150 g, 5 vnt.), kaina – 4,9 EUR

Tarbushi bistro. Porcijoje 6 falafeliai, kurie yra traškūs, vidutinio tamsumo, gana smulkaus malimo, jaučiasi kuminas, skonis klasikinis. Kaip garnyras patiekiamas humusas, tabulė (kruopų salotos su daržovėmis) su žolelėmis, avinžirniais ir pupelėmis. Skonis tikrai geras, porcija gausi, nors pagal bendrą svorį lyginamoji kaina prie mažesnių, o pagal falafelių – viena geriausių. Šio patiekalo skonio, kokybės ir kainos santykis šiame teste pasirodė geriausias.

Svoris – 433 g (falafelių – 144 g, 6 vnt.), kaina – 3,9 EUR

Leyla. Šioje vietoje ruošiami falafeliai buvo išgirti viešai nuolat išsišokančio Lietuvos žydo, todėl daug tikėjomės ir mes. Falafeliai stirpiai suskrudinti, tamsiai rudi, atsikandus jaučiasi prieskonių (panašu į cinamoną, žagrenį/sumaką) ir perskrudinimo skonis. Malimas gan smulkus, masė žalsva, skonis atrodo sūrokas. Ragaujant su humusu dar nieko, tačiau su pasūdytu tahini padažu sūrumas jau nebetoleruotinas. Kaip garnyrą buvo galima rinktis tabulė arba žalių daržovių salotas (fattoush). Lyginant su prieš tai testuotu variantu, ši dėžutė atrodo itin kukliai. Lyginamoji viso patiekalo kaina didžiausia, pagal falafelių svorį – viena didžiausių. Nepaisant to, į lauknešėlį nebuvo įdėta nei servėtėlės, nei kokio įrankio, kad būtų galima pavalgyti ant pievelės.

Svoris – 427 g ( falafelių – 167 g, 6 vnt.)., kaina – 6,2 EUR

Zatar. Atsidariusi ši vieta reklamavosi kaip geriausių falafelių Vilniuje gamintojai. Nieko keisto, kad vieną didžiausių srautų generuojančioje vietoje visad yra žmonių, taigi tenka laukti ilgiausiai – 20 min. Vietoje patiekiamos falafelių lėkštės atrodo neblogai, tačiau išsinešimui viskas sugrūdama į nedidelę dėžutę ir atrodo ne itin reprezentatyviai.  Porcijoje – 5 kukuliai,  vidutinio apskrudimo, traškūs išorėje, gana smulkaus malimo, skonyje galima atpažinti kalendrą. Garnyrui patiekiamas humusas, jogurtinis padažas, špinatų lapeliai. Skonis geras, tačiau pagal falafelių svorį lyginamoji kaina yra didžiausia, o bendro patiekalo – viena didžiausių.

Svoris – 446 g (falafelių – 129 g., 5 vnt.), kaina – 5,35 EUR

Apibendrinus, pigūs variantai – su niuansais, antrą kartą, turėdamos pasirinkimą, tikrai nevalgytume. Labiau išreklamuotose vietose („Zatar“, „Leyla“) falafeliai yra brangūs, tačiau „Zatar“ – skoniu neišsiskiriantys, išsinešimui pateikti nepatraukliai, „Leylos“ – kaip mūsų skoniui, perskrudinti ir persūdyti – nors gal kažkam ir toks variantas pasirodys patrauklus. „Anatolija“ – paprastas, bet ne prastas vidutinės kainos variantas, „Elite café&Shawama“ – patrauklūs papildais, bet per mažai kukulių ir nelabai stabilūs, „Tarbushi“ – šiam kartui geriausio kainos-kokybės santykio pasirinkimas.

pagal bendrą svorį
nr. prekių ženklas svoris (g) kaina (EUR) lyginamoji kaina  (EUR) už 100 g
4 Wraperia Supa Kebs 658 4,9 0,74
2 IKI 240 1,99 0,83
5 Tarbushi bistro 433 3,9 0,90
1 Anatolija 489 4,9 1,00
3 Elite café&Shawarma 371 4 1,08
7 Zatar 446 5,35 1,20
6 Leyla 427 6,2 1,45
pagal falafelių svorį
nr. prekių ženklas svoris (g) kaina (EUR) lyginamoji kaina  (EUR) už 100 g
2 IKI 120 1,99 1,66
5 Tarbushi bistro 144 3,9 2,71
3 Elite café&Shawarma 138 4 2,90
1 Anatolija 158 4,9 3,10
4 Wraperia Supa Kebs 150 4,9 3,27
6 Leyla 167 6,2 3,71
7 Zatar 129 5,35 4,15