A’Polo

Vilniuje yra kelios vietos, kur galima pasimėgauti vietnamietiškos virtuvės skoniu (Saigon, Asia Viet, HaNoi, kt.). Prieš kelias savaites, J.Basanavičiaus g. 9, įsikūrė nauja užeiga „Pho Viet“. Būsiu atviras – Vilniuje vietnamietiškoje virtuvėje lankytis neteko, mano pažinties su šia virtuve pirmi kartai įvyko lankantis užsienio šalyse, bet dukra, gyvenanti ir dirbanti Vietname, yra aistringa šios virtuvės gerbėja.   

Kaip makaronai Italijoje, taip Pho sriuba yra vietnamietiškos virtuvės signature. Šios šalies šiaurėje, iš kur kilęs šis patiekalas, ji ypatingo skonio. Jos pagrindinis ingredientas – sultinys, kuris verdamas ne trumpiau kaip 10 val (Šiaurės Vietname jį verda apie 20 val- past). Sultinio sudedamosios dalys- apie 2 val vandenyje su actu mirkyti karvės kaulai, kurie perdedami į didelį puodą su vandeniu, druska ir imbieru. Sultinio procesui artėjant prie pabaigos į jį vietnamiečiai įdeda maišelį prieskonių, kuriame yra anyžius, kardamonas, cinamonas, kalendros sėklos, pankolis, gvazdikelis, džiovintų mandarinų žievelė, baltieji pipirai ir sipunkulas (prieskonis iš džiovintų kirmėlių-past). Gaunasi atominė skonio bomba už maždaug 50-80 tūkst.VND (vietnamietiškų dongų, kas = apie 2-3 eur).

„Pho Viet“ užeigoje, be abejonės, irgi yra Pho, tačiau sultinys man pasirodė per „skystas“. Toks labiau vandenėlis, kuriame man trūko ryškesnio skonio ir tirštesnės konsistencijos. Vietname su Pho visada ant stalo patieks kelis gabaliukus laimo, kartais savose sultyse smulkinto česnako. Privalomas stalo atributas Čili Flakes padažas. Pats sultinys neturi būti aštrus, o aštresnių pojūčių gerbėjai lengvai sultinį paturbins paminėtais priedais. „Pho Viet“ laimo negavome, todėl mano kolegė į sultinį įsipylė šiek tiek acto ir česnakų padažo, bei kelis lašus Čili Flakes. Tai ženkliai pagerino skonį. Man norėjosi, kad lėkštėje rasčiau daugiau svogūnų laiškų, kurie duoda traškumo ir šviežumo pojūtį, bet makaronai ir jautiena buvo paruošti puikiai. Po visų „paturbinimų“ sriubą įvertinome „kaip gerai“, suvalgėme ją visą. Nemėgstantiems persivalgymo jausmo, didelė porcija yra geras sprendimas su sąlyga, jeigu neplanuojate užsisakyti antrojo patiekalo. Mažesnė porcija – 5 Eur, didelė – 7 Eur.  

Įveikus didelę porciją Pho, didelio entuziazmo ir vietos antrąjam patiekalui neturėjau, todėl viltis siejau su kolege, kuri buvo pasirinkusi mažesnį Pho variantą. Tačiau keliaujant link mūsų stalo antrojo patiekalo porcijai, kolegės žvilgsnis bylojo aiškiai.  Visa laimė, kad vieną antrąjį patiekalą pasirinkome share principu. Traškios vištienos krūtinėlė su ryžiais (6 Eur) maloniai nustebino – mėsa sultinga, idealiai traški ir plona tešlos plutelė, puikiai derantis saldžiai aštrus padažas. Vienintelis nedidelis priekaištas – daržovių garnyrą sudarė vien lietuviškų kopūstų salotos. Retais atvejais kopūstus rasi ir Vietname, bet jie tikrai bus gausiai papildyti kitomis daržovėmis (agurkais, morkomis-past.), o dažniausia karšti patiekalai bus pateikti su Okra (valgomoji ybiškė – past.)

Dienos pietų komplektų užeiga nesiūlo, todėl dienos valgis dviems asmenims kainavo 18 Eur. Vertinant iš dienos pietų perspektyvos, šiek tiek brangoka, bet turint omenyje, kad visą dieną jokių šalutinių pilvo skausmų ar raižymo požymių nebuvo, o gomuryje dar ilgai buvo malonus sultingos ir traškios vištienos skonis, akceptuojame šią užeigą kaip lankytiną ir vertą dėmesio. Interjeras toks ne visai vietnamietiškas (greičiausia palikęs iš senesnių nuomininkų), tamsios sienos, jokių rytietiškų motyvų, Nedideli staliukai, skirti max 2-4 žmonėms, todėl didelės kompanijos čia netilps. Aptarnavimas paprastas, viską daro pati užeigos savininkė, nedidelio ūgio ir lietuviškai kalbanti vietnamietė, kas mano galva, šiai vietai suteikia papildomo autentiškumo ir tikrumo.