Prieš savaitę buvom Italijoj. Gyvenom pas J. seserį, kuri ištekėjusi už italo. Bet apie kelionę aš nepasakosiu, nes juk patys buvot – pusryčiams gėrėt espresso prie baro, ragavot pigaus vyno, pirkot sūrius turguj ir laižėt gelatto. Ir darėt viską, kas priklauso, kad pasijustumėt nors kiek tikrais italais. Bet aš jau nukrypau nuo to, ką norėjau pasakyt. Šita kelionė mane inspiravo susipaprastinti savo maistą, t.y. kuo mažiau ingredientų, tuo geriau. O tam postūmis buvo paprasti Valerio pietūs – pasta su alyvuogių aliejumi, truputis pekorino, petražolių ir šviežiai maltų pipirų. Ir, aišku, taurė balto vyno. Ir kas pasakys, kad tai yra neskanu? Na, aišku, nebent jūs įsivaizduojat, kad papuolat į tuos 3-4 proc pasaulio žmonijos, kuri kenčia nuo celiakijos. Tačiau man maistas yra malonumas, o ne problema.

Grįžtam prie recepto, kuris turi viso labo du ingredientus – šparagus ir lašišą. Taip paruoštus šparagus galite valgyti tiek vienus, tiek pusryčiams su kiaušiniu, tiek lengvai vakarienei su mocarela ar pekorino. Jei netingite, tai galite dar pasidaryti ir užpilo iš aliejaus, balzamiko, vandens, šiek tiek rudojo cukraus, traiškytų 1-2 česnako skiltelių, šviežių čiobrelių ir druskos pagal skonį. Šitas užpilas man tinka prie visų keptų daržovių – pankolio, cukinijų, pomidorų, baklažanų etc.

Žemoje temperatūroje kepta lašiša

apie 400 g lašišos filė (be odos ir kambario temperatūros)
alyvuogių aliejaus ištrinti žuviai
žiupsnis druskos
šviežių čiobrelių apibarstymui (nebūtinai)

Žuvį įtriname alyvuogių aliejumi ir lengvai apibarstome druska. Jei turite, galite apibarstyti čiobreliais. Paliekame pastovėti bent jau 20 min.

Įkaitinam orkaitę iki 55 laipsnių. Tačiau temperatūrą galite šiek tiek pakelti, nes visos orkaitės yra skirtingos ir gali rodyti skirtingą temperatūrą. Aš paprastai kepu 65-70 laipsnių temperatūroje.

Kepkite apie 30 minučių. Žuvis turi būti flaky, t.y. įbedus šakutę ji turi lengvai skirtis sluoksniais. Jei matot, kad žuvis dar žalia, pakepkite šiek tiek ilgiau.

Kepti šparagai

pundelis šparagų
2 v.š. alyvuogių aliejaus
druskos
šakelė šviežio rozmarino
2 lauro lapeliai
druskos
vandens

Nuplaukite šparagus, nupjaukite sumedėjusius galus.

Įkaitinkite keptuvę, supilkite aliejų, sudėkite šparagus, rozmariną ir lauro lapelius. Įberkite druskos. Įpilkite vandens tiek, kad šparagai būtų apsemti trečdaliu. Keptuvę uždenkite dangčiu. Viską troškinkite tol, kol vandens beveik nelieka.

Nukelkite dangtį, sumažinkite ugnį ir šparagus dar šiek tiek apkepkite, kol vietomis jie paruduos.

Patiekite kartu su lašiša.

Inspiracija iš food52.