Seniai atsikračiau įpročio pirkti kulinarinius žurnalus, bet kalėdiniams numeriams vis dar jaučiu silpnybę. Tai ir šitas kreminis vištos kepenėlių paštetas yra iš kalėdinio 2013 metų “Food and Travel”  numerio. Receptą šiek tiek pakeičiau.

Porto želė yra optional ir yra nužiūrėta nuo Davido, ir man ji visai čia pritiko. Jei portą tik lengvai pakaitinsit, tai ryškiai jausit alkoholį, kas mane ne itin sužavėjo, bet po kelių dienų alkoholis išgaruoja ir nieko nebesijaučia. Kažkaip nepagalvojau apie šitą momentą, o portą juk galima užvirinti, kad nesijaustų alkoholis.

pastetas-02

Vištos kepenėlių paštetas

400 g kambario temperatūros sviesto
1 šalotas, supjaustytas kubeliais (tiks ir svogūnas, jei neturit šaloto)
2-3 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
2 šakelės šviežio čiobrelio
1 lauro lapas
50 ml brendžio
200 ml porto
400 g vištienos kepenėlių
3 kiaušiniai
0,5 a.š. druskos

Pirmiausia pasidarome redukciją. Įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite 50 g sviesto, suberkite šalotą ir česnaką. Kepkite ant vidutinės ugnies iki svogūnai suminkštėja ir pasidaro permatomi. Sudėkite čiobrelius, lauro lapą ir supilkite alkoholį. Viską virkite tol, kol liks apie 50 ml skysčio. Leiskite redukcijai pravėsti. Išimkite čiobrelius ir lauro lapą.

Vištos kepenėles sudėkite į blenderį ir sumalkite iki vientisos masės. Supilkite dar šiltą redukciją, po vieną įmuškite kiaušinius, suberkite druską. Viską suplakite iki vientisos masės. Gautą masę perkoškite per sietelį, kad neliktų jokių gabaliukų. Tuomet supilkite atgal į blenderį ir beplakdami sudėkite likusį gabaliukais supjaustytą sviestą.

Masę supilstykite į kepimo indelius, juos sudėkite į kepimo indą. Įpilkite karšto vandens, kad kepimo indelius su paštetu apsemtų iki pusės. Uždenkite folija. Kepkite 100 laipsnių temperatūroje apie valandą laiko. Kuomet iškepsite, leiskite pilnai atvėsti, dėkite į šaldytuvą parai laiko, kad ten visi skoniai susigulėtų.

Kepkite 100 laipsnių temperatūroje apie valandą laiko. Kuomet iškepsite, leiskite pilnai atvėsti, dėkite į šaldytuvą parai laiko, kad ten visi skoniai susigulėtų.

Porto želė

160 ml porto
2 a. š. cukraus
žiupsnelis kvapiųjų pipirų
2 želatinos lapeliai

Į nedidelį puodelį supilkite portą, cukrų, kvapiuosius pipirus, išmaišykite ir pakaitinkite (Arba užvirinkite, jei nenorite, kad jaustųsi alkoholis). Leiskite atvėsti.

Želatinos lapelius užmerkite vandenyje, palaikykite kelias minutes, kol suminkštės. Ištraukite ir nuspauskite vandens perteklių. Įmaišykite į portą. Ir proporcingai supilstykite ant pašteto. Kiškite atgal į šaldytuvą ir duokite laiko sustingti.

Paštetas šaldytuve gali stovėti iki 5 dienų.

pastetas-03