So, it begins. Kalėdos. Idealiame pasaulyje mano šventinis meniu būtų tasting meniu. Kaip restorane. Visi gautų po 5-6 kąsnius 12 patiekalų vakarienę per Kūčias. Juk ne žralint ir gert susirenkam per šventes. Na, bent jau taip visi mėgstam sakyt, bet priešventinės PC apyvartos ir svarstyklės po švenčių sako ką kita.
Šiemet susimąsčiau, ką aš norėčiau matyt ant savo idealaus šventinio stalo. Ne Kūčių, bet tiesiog šventinio. Sąrašas išėjo tikrai ilgas, buvo braukytas, perbraukytas ir atbraukytas atgal. Jį supaprastinus gavosi visko po kelis variantus. Ir jis man visai patinka, nors ir nėra tobulas… kol kas. Prieš šventes teliks išsirinkti kurį nors vieną variantą. Taigi pradedam nuo užkandžių.
Sūdyta lašiša man visada yra gerai, visokiom progom ir be progos. Šitas receptas yra nužiūrėtas nuo Jamie, bet šiek tiek pakeičiau kelis ingredientus ir susipaprastinau patį procesą. Ši lašiša yra labiau saldi nei sūri. Ir tai man be galo patiko. Aišku, negaliu garantuot, kad lygiai taip pat patiks ir jums. Jei dvejojat dėl to cukraus, tai dėkit daugiau druskos, o ne cukraus.
Mėlynės, gervuogės ar burokėliai suteikia gražią ir nekasdienišką spalvą. Bet pačiam skoniui didelės įtakos neturi. Esu kažkada sūdžiusi su burokėliais, o dabar išbandžiau ir su mėlynėm, tai bent jau aš nei burokėlių, nei mėlynių ypatingo skonio nepajutau.
Sūdyta lašiša su degtine ir mėlynėmis
200 g šaldytų mėlynių
pusės apelsino tarkuotos žievelės
5 kadagio uogos
2 v.š. druskos
5 v.š. cukraus
50 ml degtinės
600 g lašišos filė
pundelis krapų
50 ml degtinės
1. Atšildome mėlynes.
2. Į blenderį suberiame mėlynes, apelsino žievelę, kadagio uogas, druską, cukrų ir supilame degtinę. Viską suplakame iki vientisos tirštos masės.
3. Imame šaldymo maišelį (arba bet kokį kitą tvirtą maišelį), dedame lašišą oda žemyn, užpilame mėlynių miksu ant viršaus. Užsukame maišelį ir įdedame jį į kokį nors dubenį ar gilesnę lėkštę. Na, kad filė tilptų į tą lėkštę. Viską dedame į šaldytuvą 2 parom. Periodiškai vis pasižiūrim ir pavartom lašišą. Stengiamės, kad kuo daugiau mėlynių mikso būtų ant lašišos viršaus.
4. Po 2 parų lašišą išimame iš šaldytuvo. Lengvai nuplauname tą mėlynių marinatą nuo lašišos. Nusausiname žuvį. Supjaustome krapus ir sumaišome juos su degtine. Šitą miksą uždedame ant lašišos. Suvyniojame viską į maistinę plėvelę ir dedame atgal į šaldytuvą parai laiko.
5. Po paros lašišą išimame, nuvalome krapus. Plauti dar kartą nereikia.
Leave a Reply