Topinambai, bulvinės saulėgrąžos, žieminės bulvės, Jeruzalės artišokai – vadinkit, kaip norit, bet vis tiek didžioji dalis mūsų nežinom, ką veikt su tuo riešutų skonį turinčiu gumbu. Visada galvojau, kad topinambai kartu su ropėmis ir griežčiais yra vegetarų, veganų, žaliavalgių ir šiaip žmonių, kurie už tave geriau maitinasi ir dar, aišku, nepamiršta to pabrėžt, maistas.

Buvau įsitikinusi, kad jie yra tinkami tik salotoms. Ir vieną dieną be tikslo sklaidant “Jerusalem” lapus, mano akys užkliuvo už keptų vištos šlaunelių su topinambais. Reik gi išbandyt. Išmaišiau Halę ir Kalvarkes, aplėkiau porą didesnių PC, kur jų anksčiau teko matyt, bet nieko neradau. Kalvarkėse pasakė, kad dar neiškasė, per anksti mat. Gerai bent tiek, kad dabar žinosiu spotą, kur jų bus galima įsigyt vėliau. O išgelbėjo mane Kazio mugė. Radau ten net ir šalotų – gražių ir didelių iš Anyksčių. Kaip tik tai ko man reikėjo receptui.

Tiesa, sako, kad nuo žalių topinambų pučia pilvą. Taip kad pagalvokit prieš gamindami kokias nors salotas, ar niekur neisit iš namų. Bet termiškai apdoroti lyg ir neturi to poveikio. Nors čia tikriausiai jau individualiai reik žiūrėt.

Ai, dar vienas momentas, kadangi aš prie keptos vištienos nieko daugiau neteikiau, t.y. jokių ryžių, bulvių ar dar ko nors, tai vietoj 0,5 kg dėjau 1 kg topinambų. Bet jei planuojat patiekti garnyrą, tai pilnai užtenka 0,5 kg topinambų.

vištiena šlaunelės topinambai

Receptas:
1 kg topinambų (nuvalytų ir supjaustytų išilgai. Jei didesni, tai į pjaukit į keturias dalis)
6 v.š. citrinos sulčių
8 vištos šlaunelės
12 šalotinių svogūnų, supjaustytų išilgai
12 česnako skiltelių, stambiai sukapotų
žiupsnelis šafrano
pusė citrinos, supjaustytos griežinėliais
50 ml alyvuogių aliejaus
150 ml šalto vandens
1 1/2 v.š. maltų rožinių pipirų
šviežio čiobrelio šakelių
1 v.š. džiovinto peletrūno
2 v.š. druskos
1/2 v.š. juodųjų pipirų

Topinambus sudėkite į puodą su vandenius, įpilkite citrinos sulčių ir užvirkite. Virkite apie 10 min. Daržovės neturi būti pilnai išvirusios. Nupilkite vandenį ir palikite atvėsti.

Į dubenį sudėkite visus produktus (Kartu su topinambais). Gerai permaišykite ir palikite pasimarinuoti. Geriausia per naktį, bet jei spaudžia laikas, tai užtenka ir kelių valandų.

Viską sudėkite į kepimo indą, kepkite 200 laipsnių temperatūroje 30 min, tuomet uždenkite su folija ir dar pakepkite 15 min.

Skanaus!

vistiena slauneles topinambai