Šitas švediškas apkepas yra tobulas dėl vieno dalyko – jis yra be proto paprastas. Ir, aišku, skanus. Priklausomai nuo jūsų apsukų virtuvėje jam pagaminti užtenka +/- 10 minučių. Na, kepa jis 1 valandą, bet čia jau mums nieko daryt nebereikia. Tobulai tinka savaitgalio pusryčiams, tobulai tinka kaip desertas, tobulai tinka net ir vakarienei.
Receptas yra iš Magnus Nilsson “The Nordic Cookbook“. Ir švediškai vadinasi ostkaka. Nieko nekeičiau ir neimprovizavau, išskyrus tai, kad negaminau varškės from scratch. Ir kaip parodė praktika šiek tiek daugiau maltų migdolų receptą tik pagerina.
Reikės:
3 kiaušiniai
50 g cukraus
60 g maltų migdolų (paprastai sumalu migdolų drožles)
300 ml grietinėlės (35 %)
3 kartieji migdolai (arba šiek tiek karčiųjų migdolų ekstrakto, arba nesukit galvos, jei neturit)
400 g birios varškės (9 %)
sviesto formai ištepti
Cukrų ir kiaušinius lengvai išplakite šluotele. Suberkite maltus migdolus, supilkite grietinėlę ir išmaišykite. Sutarkuokite karčiuosius migdolus per smulkią tarką. Arba įlašinkite kelis lašus ekstrakto. Arba jei neturite, tai praleiskite šį žingsnį.
Tuomet suberkite varškę ir gerai viską išmaišykite. Tešla yra skysta.
Kepimo indą arba kepimo indelius ištepkite sviestu. Ir supilkite tešlą.
Kepkite 175 laipsnių temperatūroje 1 valandą. Apskrudęs paviršius tik prideda skonio.
Švedai valgo su plakta grietinėle ir braškių uogiene. Bet puikiai tinka ir lietuviškas variantas – grietinė + mėgiama uogienė.
Skanaus!
Petras
Švedai savo video kaimo varškę naudoja, košia ją per skuduriuką, tokią naudojant ir nenukošiant, matyt, ir išrūgos iš ten. O parduotuvinė iš pakelio be jokių skysčių.
Gaziulka
Kepu jau 3 kartą, tikrai l.geras, daug geresnis už iki tol keptus tradicinius su manais. Ačiū!
Belka
Nėr už ką. Smagu, kad patiko :)
Justina
Taip,naudojau riebia grietinele. Tik kadangi varskes turejau 500 g,tai ir grietineles pyliau daugiau. Gal proporcija nebuvo tiksli. Be to,atsales apkepas sugere dali isrugu. Na,bandysiu vel. Ziuresim,kaip pavyks. O beje,saltas apkepas tikrai puikus! Nezinau net,kuris skanesnis :)
Justina
Gaminau si apkepa. Bet man issiskyre nemazai isrugu… Pradzioje kiek nusiminiau,bet bevalgant persigalvojau! Apkepas labai skanus ir tikrai skiriasi nuo to tradicinio,kuri ligi siol gaminau. O dar ir taip lengvai sumaisomas! Ar isrugos gali buti susijusios su tuo,kad naudojau kaimiska varske?
Belka
Man šiek tiek keista, nes man taip nė karto nenutiko. Naudoju birią varškę maišeliuose po 400 g :) O grietinėlę riebią naudojot?