Namie turiu moliūgų (nors kas jų neturiu šiuo metu), tai vis ieškau naujų galimybių, kaip jį dar panaudot be trintos sriubos , nes nu kiek gi ją galima virt, ar ne? Ir tegul negąsdina jūsų šitas ilgas ingredientų sąrašas. Buvo dar ilgesnis, bet jį šiek tiek patrumpinau. Ir taip, tai yra dar vienas Ottolenghi šedevras, kuris bus gaminamas kiekvieną kartą, kai namie bus moliūgų. Arba žiemą be moliūgo.

Adaptuota iš Yotam Ottolengi “Plenty”.

Rudeninis kuskusas su moliūgu

2 vidutinės morkos, supjaustytos 2 cm gabaliukais
2 vidutiniai pastarnokai, supjaustyti 2 cm gabaliukais
2 cinamono lazdelės
1/2 a.š. pankolio sėklų
3 lauro lapai
1/2 a.š. malto imbiero
1/4 a.š.maltos ciberžolės
1/4 a.š. aštrios paprikos
1/4 a.š. čili dribsnių
5 v.š. aliejaus
1/2 a.š. druskos
apie 400 g moliūgo, supjaustyto kubeliais
8 džiovinti abrikosai, supjaustyti gabaliukais
400 g virtų avinžirnių
karšto vandens
100 g kuskuso
verdančio vandens arba sultinio
šaukštas sviesto
2 v.š. harisos
pundelis kalendros, supjaustytos

Morkas ir pastarnokus suberiame į kepimo indą. Prieskonius – cinamono lazdeles, pankolio sėklas, lauro lapus, maltą imbierą, ciberžolę, aštrią papriką ir čili dribsnius, druską sumaišome su 5 v.š. alyvuogių aliejaus. Visą šį miksą užpilame ant morkų su pastarnokais ir rankomis permaišome, kad prieskoniai pasidengtų tolygiai. Kepame 190 laipsnių temperatūroje 15 min.

Tuomet įdedame supjaustytą moliūgą. Toliau kepame dar 35 minutes. Tuomet suberiame džiovintus abrikosus ir avinžirnius. Ir įpilame šiek tiek karšto vandens – vanduo daržovių apsemti neturi, bet tiesiog kad jo būtų pakankamai ant dugno. Grąžiname į orkaitę ir dar kepame apie 10 min.

Baigiant kepti daržovėms, kuskusą suberiame į dubenį, įberiame žiupsnį druskos, užpilame verdančiu vandeniu ar sultiniu – visada vandens pilu apie 1 cm virš kruopų (kažkur piršto storio) ir sandariai uždengiame dangčiu ar maistine plėvele. Paliekame 10 min. Tuomet idedame sviesto ir su šakute “išpurename” kuskusą.

Į lėkštę dedame kuskuso ir ant viršaus daržovių.