Nauji metai, nauji receptai ir naujos knygos. Prieš šventes pasirodė nauja kulinarinė lietuviška knyga su “Prie stalo su rašytoju“, kurią parašė Giedrė Barauskienė ir Rasa Derenčienė. Daugiau apie knygą ketinu parašyti vėliau, kuomet išbandysiu daugiau receptų, kad būtų galima šnekėti ne tik teoriškai, nes knyga tai graži.

Pirmiausia, ką išbandžiau yra “Pyragas su vyšniomis”. Na, gerai, mano atveju su juodaisiais serbentais, nes tik jų turėjau kameroj. Ir čia tiktų bet kokios rūgštesnės uogos – vyšnios, serbentai, bruknės ar spanguolės. Šiaip tai ką – pyragas, nepaisant mano nuogąstavimų, išėjo tikrai geras ir buvo visų įvertintas.

Pyragas su juodaisiais serbentais

Kepimo forma 23×30 cm (aš kepiau 21×21 cm)

Pagrindui:
180 g miltų
150 g cukraus
125 g šalto sviesto
90 g grietinės (12-15 proc)
60 g bulvių krakmolo
2 kiaušiniai
1 1/2 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. vanilinio cukraus

Įdarui:
500 g šaldytų juodųjų serbentų (vyšnių)
2 v.š. cukraus pudros

Varškės masei:
400 g varškės (9 proc.)
110 g cukraus
50 g sviesto (nedėjau)
2 tryniai
2 v.š. bulvių krakmolo

Trupinių masei:
100 g miltų
60 g ištirpinto sviesto
50 g cukraus

Tešlai visus produktus sumaišykite kombaine. Sudėkite ją į kepimo popieriumi išklotą 23×30 cm skardą ir delnais lengvai paspauskite prie dugno*.
Varškės masės produktus gerai išmaišykite ir paskleiskite ant tešlos viršaus** Ant viršaus suberkite uogas, sumaišytas su cukraus pudra.
Trupiniams ranka išmaišykite visus produktus ir pirštais tolygiai patrupinkite ant pyrago viršaus.
Kepkite 170 laipsnių temperatūroje apie 1 valandą. Jei vidurys dar yra žalias, pakepkite ilgiau.

*Knygoje rašo, kad maišyti reikia iki trupinių masės, bet man trupiniai nesigavo, tešla buvo lipni. Ir šiek tiek bijojau, kad galėjo kepimo milteliai blogai išsimaišyti. Tai kitą kartą pirmiausia permaišyčiau sausus produktus, ir tik tuomet jau viską dėčiau į kombainą. Nors realiai tai viskas gerai išėjo.
** kadangi nelabai supratau, ką reikia daryti su sviestu, tai jo nedėjau visai.