Traškūs, kvapūs ir spicy. Tokie, kokie ir turi būti šitie šventiniai sausainiai. Ir jų variantų yra begalė. Jums tereikia tik išsirinkti, kuriuos gamint.

Jei turit tik vienos rūšies rudojo cukraus, tai galit jį ir naudot. Vietoj auksaspalvio sirupo, namie turėjau melasos, kurios man kažkada labai, nu labai reikėjo gaut, bet dabar kai turiu, tai niekur ir nenaudoju. Man taip dažnai būna, bet spėju, kad ne aš viena čia tokia. Tai va, galit pilti melasą, galit – auksaspalvį sirupą.

Pepparkakor

75 g šviesaus rudojo cukraus
75 g tamsaus rudojo cukraus
150 g sviesto
pusės apelsino nutarkuotos žievelės
50 ml pieno
120 ml auksaspalvio sirupo (arba melasos)
2 kiaušinio tryniai
2 a.š. cinamono
1 a.š. malto imbiero
1/4 a.š. malto kardamono
1/2 a.š. maltų gvazdikėlių
1/2 a.š. juodųjų pipirų
1/2 a.š. kvapiųjų pipirų
1/2 a.š. malto muskato
1/2 a.š. maltos kalendros
1 a.š. kepimo miltelių
450 g miltų

Mikseriu ar kombainu iki purumo išplakite sviestą su abiejų rūšių cukrumi. Suberkite tarkuotą apelsino žievelę, supilkite pieną, sirupą, kiaušinio trynius. Viską plakite dar apie 1 minutę.

Prieskonius, miltus ir kepimo miltelius gerai permaišykite šluotele atskirame dubenyje.

Miltus po truputį suberkite į išplaktą masę. Minkyti pabaikite rankomis. Gausite minkštą tešlą, kurią suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą nakčiai, kad susigulėtų visi skoniai. Be to, šaltą tešlą yra ir lengviau kočioti.

Kitą dieną miltais pabarstykite stalo paviršių ir plonai iškočiokite tešlą, išspauskite norimų/turimų formų sausainius. Kepkite 160 laipsnių temperatūroje. Kepimo laikas priklausys nuo to, kaip plonai iškočiosite. Jei plonai, tai kepsite apie 10 min, jei storiau – 15-20 minučių. Žodžiu, žiūrėkit pagal situaciją.

Receptas iš London eats.