Praeitą kartą rašiau apie Neli Rubinstein, tai šį kartą ir receptas iš jos knygos labai tinkantis artėjančioms šventėms – mielinė boba, kuri jos šeimoje buvo kepama jau seniai, seniai. Taip pat tai buvo vienas populiariausių kepinių prie kavos ar arbatos, dažnai buvo kepama tiesiog pailgoje formoje ir tada vadinamas bulka. Angliškai ji rašo “bread”, bet lietuviškai tai juk gaunas bulka, o iškepus apvalioje formoje su skyle ir užpylus glajumi virsdavo tradiciniu Velykų kepiniu. Lenkiškai man skamba geriau – baba Neli. Man, aišku, dar reikėjo ir pagūglint apie šitą bobą. Ir radau, kad tai viena geresnių bobos versijų. Ir kad reikia pamažinti mielių kiekį, ką ir padariau. Ir kad razinas reikia mirkyti rome apie savaitę.

Mielinius kepinius savo gyvenime esu kepusi keletą kartų. Ir tų kartų rezultatas manęs visai netenkino. Tai šį kartą itin atidžiai skaičiau receptą bene 5 kartus. Na, ir ką? Gavosi labai puikiai – minkšta ir puri. Kaip ir visi mieliniai kepiniai skaniausia yra pirmą dieną, bet ir antrą dieną šita boba vis dar buvo minkšta (Per naktį laikiau uždengtą). Ir man priminė itališką colombą – vietoj razinų įdėjus ten cukatų, gal šiek tiek daugiau cukraus, tai tikrai labai panašų rezultatą gautume.

Teisybės dėlei, reik pasakyt, kad kiti du ragautojai sakė, kad boba yra OK. Tai kai žmonės sako OK, tai realiai – nu nieko gero. Bet pagalvojau, kad jiems kažkas ne taip, nes boba tikrai skani. Ir aš dar kartą ją kepsiu. Tik šį kartą su razinom, kurios jau pampsta brendyje ir laukia savaitgalio.

Iš šito kiekio gausit 2 bobas. Aš dariau iš pusės.

Mielinė boba

Starteris
30 g šviežių mielių
100 ml šilto vandens (46-49 C)
1 a.š. cukraus

Tešla
570 g miltų
350 ml šilto pieno (38 C)
1 a.š. druskos
200 g cukraus
1 a.š. tarkuotos apelsino žievelės
1 a.š. tarkuotos citrinos žievelės
4 lašai migdolų ekstrakto
10 trynių
115 g minkšto sviesto
250 ml razinų (kiek tai yra gramais neturiu supratimo, nes šį kartą jų nedėjau), mirkytų rome

Glajus
1 v.š. romo
1 v.š. vandens
200 g cukraus pudros
1 a.š. citrinos sulčių

Starteris. Mieles ištrinkite su cukrumi ir ištirpinkite šiltame vandenyje. Leiskite šiek tiek pastovėti, kol mielės lengvai paviršiuje suputos – apie 10 min.

Tešla. Į kombainą suberkite pusę miltų, supilkite šiltą pieną ir druską. Išmaišykite iki vientisos masės. Supilkite suputojusias mieles. Išmaišykite vėl.

Suberkite cukrų, apelsinų ir citrinos žieveles, migdolų ekstraktą. Įjunkite kombainą ir tegul ten viskas maišosi. Po vieną įleiskite trynius. Tuomet dalimis suberkite likusius miltus. Ir gabaliukais sumeskite minkštą sviestą. Tešla lai maišosi apie 10 min. – kuomet tešla atlimpa nuo sienelių, tai jau ženklas, kad viskas. Tešla turi būti minkšta ir blizganti. Dabar tešlą uždenkite rankšluočiu ir leiskite jai pakilti dvigubai. Procesas trunka apie valandą ar ilgiau.

Razinas nusausinkite. Suberkite jas į tešlą ir išminkykite.

Kepimo formas ar formą ištepkite sviestu, pabarstykite miltais ar džiūvesėliais, perteklių iškratykite. Tešlos dėkite 1/3 formos. Uždenkite rankšluosčiu ir leiskite pakilti dar kartą – apie 1 val. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 35-40 min. arba kol iškepa. Ištraukite bobą ir leiskite pilnai atvėsti ant grotelių.

Glajus. Puodelyje pašildykite romą su vandeniu, suberkite cukraus pudrą ir supilkite citrinos sultis. Viską gerai išmaišykite. Apliekite bobą glajumi.