Šitą receptą jau kuris laikas vis įtraukiu į savo meniu. Neįtikėtina, ant kiek gerai gali susigroti keli paprasti ingredientai – svogūnas, paprika ir kopūstas.
Pagrindui čia tinka bet kokia trapi tešla. Mano šį kartą yra su taukais. Toks jau gerokai praeitin nuėjęs produktas ir nuo pat vaikystės niekada jo nebuvau naudojus. Prieš kurį laiką buvau užtikusi straipsnį – Why You Should Be Putting Lard in Your Biscuits, tai vis taip pagalvodavau, kad reiktų išbandyt. Buvau įsitikinus, kad taukų gaut bus misija neįmanoma, bet pasirodo, kad be problemų galima rast bet kokiam didesniam PC. Apie taukus kepiniuose visur rašoma daugiau mažiau panašiai – If it doesn’t make you squeamish, lard makes an incredible pastry crust. It chills nicely and doesn’t break down under heat as quickly as butter. This makes for a relatively flaky crust if handled properly. While it’s not as tasty as butter, its flavor is still less bland than shortening or oil. Ir jeigu jūsų nebritkina ir negąsdina kiaulės taukai, kaip kad dabar gi madinga yra demonizuoti vieną ar kitą maisto produktą, tai galit dar išbandyti ir sausainius su taukais.
Kopūstų pyragas
Tešlai:
kepimo forma 20 cm
(Jei reikia kiekio didesnei formai, pasinaudokite kiekių perskaičiavimo lentele )
170 g miltų
1/4 a.š. druskos
55 g sviesto
30 g taukų
1 v.š. šalto vandens
Sviestas ir taukai turi būti tiesiai iš šaldytuvo.
Į kombainą suberkite miltus, druską, sudėkite kubeliais supjaustytą svietą ir taukus. Įjunkite pulso režimą. Kai tešla pradės gumuluotis, įpilkite 1 v.š. šalto vandens. Ir tada žiūrėkite, ar tešla pradeda lipti (gali būti, kad dar gali reikėti šiek tiek vandens. Geriau iš pradžių pilti šiek tiek mažiau). Tik tešlai pradėjus lipti, išjunkite kombainą ir rankomis suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir įkiškite į šaldytuvą 30-60 min.
Tą patį galite padaryti ir rankomis – riebalus rankomis trinkite su miltais, tada įpilkite vandens ir suminkykite į rutulį.
Po 30 min. tešlą išimkite iš šaldytuvo, iškočiokite tešlą, sudėkite į kepimo formą. Aš dar įkišu 30 minučių į šaldytuvą.
Pyrago įdaras
Sviesto kepimui
1 svogūnas, supjaustytas kubeliais
2 česnako skiltelės
1 raudona paprika, supjaustyta kubeliais
apie 500 g plonai supjaustyto kopūsto
1 v.š. pomidorų pastos
3 kiaušiniai
120 ml pieno
druskos pagal skonį
60 g parmezano/džiugo (kartais dedu čedario)
Svogūną su česnaku pakepinkite ant sviesto iki suminkštės.
Tuomet suberkite papriką ir dar apkepkite 2-3 minutes.
Sudėkite kopūstus. Kepkite viską nuolatos pamaišydami, kol kopūstai sukrenta ir suminkštėja kažkur apie 20-25 minučių.
Sudėkite pomidorų pastą ir viską išmaišykite. Palikite masę atvėsti.
Kiaušinius lengvai suplakite ir sumaišykite su pienu. Suberkite sūrį. Šiek tiek pasilikite pabarstymui ant viršaus. Kiaušinių plakinį sumaišykite su kopūstais. Viską sudėkite į kepimo formą, išklota tešla.
Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 45-50 minučių. Išėmus iš orkaitės, leiskite pravėsti 10 minučių. Skanus tiek šiltas, tiek šaltas.
Leave a Reply