Kada tiksliai mintis kilo apie kombučą jau nepamenu, bet materializavosi skanuojant akimis produktus lentynose, kol Strelka rinkosi šakočio gabalą. Ir taip bežiūrint žvilgsnis užkliuvo už kombučos buteliukų šaldytuve – jeigu sumaišysiu šitą kombučą su saldžia arbata, tai juk turi išaugti grybas, ar ne?
Kas yra ta kombuča? Gyvybės eliksyras, kilęs iš Kinijos plius minus prieš 2000 metų. Jei rimtai – tai yra saldi fermentuota arbata, arba simbiozinė bakterijų ir mielių kolonija (angl. scoby). Iš seniau mums geriau žinoma kaip arbatos arba Tibeto grybas. Kuris buvo populiarus kokius 25 metus atgal. Atsimenu, vaikystėj motina buvo partempusi grybą namo ir buvo jis pristatytas kaip vaistas vos ne nuo visų ligų. Ilgai, aišku, jis neužsibuvo. Sėkmingai nunyko taip nieko ir neišgydęs. Ir dabar aš galvoju, kad jis prarado savo populiarumą, nes apie antrinę fermentaciją tada nieks negirdėjo – kambario temperatūros ir be burbuliukų gėrimas įspūdžio tikrai nedaro. Ir jau turi būt visišku ortoreksiku, kad ją tiesiog gertum ir apsimestum, kad mėgaujiesi. Ir šiandien, ypač JAV, kombuča, dėka įvairių garsenybių, sparčiai populiarėja. Kažkur buvau radusi, kad kombučos rinka yra sparčiausiai auganti rinka JAV, bet tai buvo kokiais 2014 metais. Pas mus irgi jau po truputį populiarėja ir atsiranda jos gamintojų. Jei pradžioj norit paragauti, tai galit kreiptis į kombucha.lt arba būkčia.
Kombučos nauda
Čia yra toks tricky klausimas ir galima būtų plėstis ir diskutuoti daug. Kadangi ją laiko vos ne gyvybės eliksyru, tai teoriškai ji gydo viską – gerina žarnyno veiklą, kelia nuotaiką, reguliuoja svorį, detoksikuoja organizmą, ir dar net gydo AIDS ir vėžį. Taip, perskaitėt teisingai. Žmonės tiki ir tokiais dalykais. Yra kita nuomonė, kad kombuča jūsų sveikatai neturi jokios naudos. Aš pati į ją žiūriu kaip į bet kokį kitą fermentuotą reikalą – tai yra probiotikas, gerinantis žarnyno mikroflorą, su iš viso to kylančiom gerom pasėkmėm organizmui. Lygiai kaip ir rauginti kopūstai ar natūralus jogurtas ir pan. Ir kadangi skonis man visada yra pirmoj vietoj – tai gėrimas dar yra ir skanus.
Kaip užsiauginti grybą (angl. scoby) pačiam?
Vienas iš genialių pasiūlymų yra – paprašykit draugų ar kaimynų to grybo. Aha, kaimynai ir draugai tik ir augina. Žinot nors vieną tokį? Aš tai ne. Racionalesnis patarimas yra paieškoti per skelbimus. Skelbiu.lt esu mačiusi – kainos nuo 1 iki 3 €. Bet galima ir paeksperimentuot – nusipirkus hipsteriškos kombučos ir sumaišius su saldžia juodąja arbata jums užaugs grybas.
1 a.š. juodos arbatos
70 g cukraus
800 ml vandens
200 ml pirktos kombučos (būtinai žiūrėkit sudėtį)
Arbatą užpilkite verdančiu vandeniu. Palaikykite apie 10-20 minučių, kad pritrauktų, nukoškite arbatžoles, sumaišykite su cukrumi, atvėsinkite iki kambario temperatūros. Supilkite pirktą kombučą. Uždenkite marle ar vienkartiniu rankšluosčiu. Laikykite kambario temperatūroje tamsiai arba ant stalo nuo tiesioginių saulės spindulių ir laukite.
Jau po paros kitos pamatysite, kaip paviršius užsitraukia plėvele – pradeda formuotis grybas. Laikykite 7-10 dienų.
Po 7 dienų procedūrą pakartokite. Tik šį kartą jau be pirktinės kombučos.
Aš grybą perkėliau į 3 litrų stiklainį gal po kokių 2-3 savaičių.
F1: pirminė fermentacija
Turint grybą toliau viskas yra labai paprasta. Reikės:
3 litrų stiklainio
Apie 2,5 litro vandens
2 a.š. juodos arbatos
200 g cukraus
kokius 200-300 ml “senos” kombučos
grybo
1. Užplikome arbatą. Palaikome 10-20 minučių.
2. Išmaišome cukrų.
3. Paliekame arbatą atvėsti iki kambario temperatūros.
4. Supilame atidėtą “seną” kombučą.
5. Įleidžiame grybą.
6. Užrišame keletą kartų perlenkta marle arba vienakartiniu popieriniu rankšluosčiu.
7. Leidžiam fermentuotis 7-10 dienų. Po 5 dienų galit pradėt ragaut ir žiūrėt, ar patinka skonis. Kuo ilgiau laikot, tuo rūgštesnį gėrimą gaunat. Dar esu skaičiusi, kad galima laikyti iki 30 dienų. Nelabai įsivaizduoju rezultato tokiu atveju. Neseniai netyčia dvi savaites išlaikiau žalios arbatos kombučą. Man jau buvo nebegeriama – rūgšti, beveik kaip actas.
8. Kitas žingsnis – antrinė fermentacija.
Kokios gali būti naudojamos arbatos?
Kombučą galima daryti ne tik iš juodosios arbatos, bet ir iš žalios, baltos, oolong, pu-erh, rooibos, kinrožės. Tai čia tokie tradiciniai. Esu užtikusi variantų iš dilgėlių, aviečių lapų ar liepžiedžių arbatų. Svarbu, kad arbatos savyje neturėtų eterinių aliejų, kurie gali pakenkti grybui.
Grybas turi plaukioti paviršiuje. Jei jis yra dugne, tai greičiausiai – nebegyvas.
Asmeniškai man visada geriau yra dar pasižiūrėt ir video. Tai palieku kelis – Kombucha Making, Bottling + Flavoring Kombucha. Daugiau lengvai patys galit pasigūglint.
F2: antrinė fermentacija
Priėjom iki smagiausios dalies – antrinės fermentacijos, t.y. gazuoto gėrimo su įvairiausiais skoniais. Tačiau čia reiktų jau būti atsargiems – kartais kombuča gali labai užputoti ir yra ne vienas atvejis, kuomet buteliai sprogo. Kad taip nenutiktų, periodiškai reiktų atsukti butelius ir nuleisti gazą. Mano trumpoj praktikoj nieko panašaus nėra buvę, bet greičiausiai todėl, kad per greitai ją išgeriu.
1 Išimame iš stiklainio grybą.
2. Pasiliekame apie 0,5 – 1 stiklinę “senos” kombučos.
3. Likusią kombučą supilstome į butelius.
4. Pridedame vaisių/sulčių.
5. Įberiame 1 litrui skysčio 1/4 a.š. cukraus.
6. Sandariai užsukame.
7. Paliekame fermentuotis kambario temperatūroje 12-24 valandas.
8. Dedame į šaldytuvą.
Kaip gauti gazuotą gėrimą
– Kuo sandariau užsidaro butelis, tuo geriau – tinkami buteliai kombučai.
– Pripilkite beveik pilną butelį skysčio – palikite apie 1-3 cm nuo viršaus. Kuo mažesnis oro tarpas, tuo geriau burbuliuos.
– Įdėkite šiek tiek cukraus – 1/4 a.š. vienam litrui. Cukrus aktyvina mieles, o mielės yra atsakingos už burbulus. Taip pat esu radusi, jog prieš išpilstant kombučą antrinei fermentacijai, reikia ją permaišyti, kad pakiltų mielės nuo dugno. Mielės + cukrus = burbulai.
– Dar sako, kad šviežias imbieras irgi skatina karbonizaciją. Kaip ir švieži, šaldyti ar džiovinti vaisiai.
– Taip pat burbulų gausa dar priklauso ir nuo to, kiek laiko sandariai uždarytus butelius laikysite kambario temperatūroje. Bandykit palaikyti 2-3 dienas.
Ką dėti į kombučą
Kiek dėti: Esu radusi tokius santykius, nors realiai pati dedu iš akies ir žiūriu, kas išeina.
– Jeigu dedame šviežius, šaldytus ar džiovintus vaisius, tai jų turėtų būti 10-30 proc.
– Jei pilame sultis – 10-20 proc.
– Jei dedame visokias žoles, tai čia jau eksperimentuokit, kol gausit priimtiniausią sau variantą.
Ką dėti: gali būti įvairiausi sezoniniai vaisiai, kurie gali būti tiek švieži, tiek šaldyti, tiek džiovinti, sultys, taip pat žolelės ar prieskoniai. Esu mačiusi pomidoro ir baziliko kombučą. Tai čia jau erdvė reikštis jūsų fantazijai. Šitoj vietoj, regis, apribojimų nėr. Aš pati dažniau darau su žolelėmis, kartais įmetu šviežių vaisių.
Ar reikia išimti vaisius ir priedus? Kiek skaičiau, vieningos nuomonės labai nėra – vieni laiko, kiti ne. Aš pati išimu po paros ar dviejų, nes yra galimybė įsimesti pelėsiui. Pvz., jei paliksite cinamono lazdelę – kombuča gali apkarsti.
Šiai dienai mano mėgiami variantai:
– mėtos, ypač šokoladinė ir apelsininė
– raudonieji dobilai + cinamono lazdelė + apelsino žievelė
– kanapių žiedų arbata
– spanguolės + anyžius + rozmarinas
– citrininis čiobrelis
– šlamutis
– juodieji serbentai
– spanguolės + šviežias imbieras + cinamono lazdelė
– apelsinai irgi visada gerai
Na, ir pabaigai reiktų gal įspėt, kad kombuča GALIMAI gali pakenkti jūsų sveikatai – gali sukelti virškinimo problemų, alergines reakcijas, vėmimą, galvos ir kaklo skausmus ir netgi juodligę bei mirtį. Jei turit problemų su alkoholio vartojimu, o kombuča, kaip ir naminė gira, gali turėti alkoholio, rekomenduojama jos negerti. Diabetikams irgi rekomenduojama atkreiptį dėmesį į kombučos vartojimą, nors šiaip manoma, kad bakterijos suvalgo tą visą cukrų ir jo lieka tik mažoji dalis. Taip pat kombuča turi savyje kofeino – turėkit omeny gerdami vakarais.
Ruta
Sveiki! Pirmą kartą darau:) ką reiškia “Po 7 dienų procedūrą pakartokite. Tik šį kartą jau be pirktinės kombučos.”? Ar tai, kas susiformuos su pirktine kombuča, tą grybą, reikės perkelti į saldintą arbatą po savaitės?
Tadas
Ka daryti kad per antrine fermentacija neuzsidetu grybas.
As pries ispilstant i butelius isemu gryba, skysty prakosiu, bet grybas labai greita uzauga butelyje :( .
Belka
Jūs gal visą laiką laikot kambario temperatūroje? Antrinės fermentacijos metu butelį dėkit į šaldytuvą.
aldutė
sergu artritu ar nekenkia sąnariams
Belka
Pasikonsultuokite su gydytoju ar mitybos specialistu – nei vieno iš jų išsilavinimo neturiu :)
agne
labai dziaugiausi gavus kombuča gryba.
pradejau daugiau apie ji skaitinetis. ir del tokiu aprassymu.
GALIMAI gali pakenkti jūsų sveikatai – gali sukelti virškinimo problemų, alergines reakcijas, vėmimą, galvos ir kaklo skausmus ir netgi juodligę bei mirtį. bijau dabar ji gerti.
Skirmantė
F1 metu rašot įpilt prie grybo senos kombučios. Jei gausiu grybą, be kombučios, tai neturėsiu senos kombučios. Užteks tik arbatos? Kaip tada elgtis?
Belka
Sveiki, visiškai sauso grybo negausit. Vis tiek ten bus kažkiek to skysčio, tai tiesiog viską supilkit, ką gausit. Ir turėtų būt gerai viskas.
Rondo
Sveiki,
Jei per rugstu idekite ant arbatinio sausktelio galiuko maistines sodos (ciut ciut), skoniui nepakenks o nuims rugsti. Tik atsargiai neperdekite nes isvis rugstikes nebeliks :D zodziu permaisykite ir vis paragaukite
Beje man skaniausias jis pirmines fermentacijos. tik klausimas..
jis pas manes isburkes visas jau lyg ir noretu atsiskirti, bet pats nenukrenta laikosi ant siulu..kazi ar galima ji atplesti atsargiai ar jis turi pats savaime atkristi?
Belka
Taip, galit drąsiai plėšt. Ir arba išmest, arba pasidalint su kuom nors :)
Arvydas
O kaip paciam užsiauginti tą grybą?
april
Is obuolių galima, tik čia “žinovai” pavadinime kaip patiems išsiauginti, pasiūlo jį gauti iš draugų. Aš seniau ne kartą išauginau iš naminio obuolių acto (tiksliau pats išauga). Del tikslesnio recepto, pažiūrekite JoTubėje.
Inga
Nesuprantu, man jau po 3 dienu kaip actas, galiu gerti tik pusiau atskiedus vandeniu… ir klausimelis – ar galima deti maziau cukraus, 1 valg.š. pvz?
Inga
Sneku apie grybo auginima, ne apie fermentacija :)
Belka
Nesu susidūrus su tokia problema, tai deja neturiu atsakymo.
O kiek dabar cukraus dedat? Gal dėl to ir rūgšti? Šiaip tai gali būti daug faktorių – namų aplinka, patalpos temperatūra, dar kas nors.
Audra
yra youtubej daug info ir rusu ir anglu kalba,cukraus reikia nezai,kad butu tikrai saldu,ir jei labai greit susidaro rugstis,reikia gryba sumazinti,atiduoti kam nors arbaismesti.Sis grybas gerai sumaisyti su zeme,tinka gelem,augalams
Vilma
Aš į 3 l dedu 2 šaukštus ir viskas ok
Lina
Sveiki, noriu savaite palikti gryba be prieziuros.Atostogu isvykstame.
Jeigu paliksiu saldytuve,ar nenumirs?
Lina
Belka
Šiaip neturėtų, bet pati nesu taip dariusi. Galit palikt ir ant stalo. Nieko jam neatsitiks, grįšit – pakeisit šviežia arbata ir tiek.
april
Tikrai nenumirs. Aš atgaivinau po 2 metų laikytą rūsyje.
Zuzana
Sveiki. Kiek daugiausiai per dieną būtų galima suvartoti kombuča, kad nepakenktų sveikam žmogui?
Belka
Sveiki, žinokit nesidomėjau šiuo klausimu :) Bet tikriausiai kaip ir visur – kas per daug, tas negerai. Bet 1-2 stiklinės neturėtų pakenkt.
ReSt
Sveiki,
Paruošiau Kombucha antrai fermentacijai, jau beveik para kaip stovi kambario temperatūroj, atidariau pažiūrėti, kol kas jokių burbuliukų. Gal kažką ne taip padariau? Dėti į šaldytuvą, ar dar laikyti kambario temperatūroje?
Ir ar laikant šaldytuve vyksta tolesnė fermentacija?
Belka
Sveiki,
paskaitykit skyrių – kaip gauti gazuotą gėrimą. Priežasčių gali būti daug. Man ir ne visada gaunasi burbuliukai :) Gal blogai užsukot? Pabandykit dar palaikyt parą, o tada jau dėkit į šaldytuvą.
Šaldytuve fermentacija vyksta, bet lėčiau.
Žydrūnė
Kaip išgaunate šiuos skonius? Antrinėj fermentacijoje? Gal galite plačiau papasakoti? rozmarina dedate švie-ią? o anyžių? šokolada? dobilus?
– mėtos, ypač šokoladinė ir apelsininė
– raudonieji dobilai + cinamono lazdelė + apelsino žievelė
– kanapių žiedų arbata
– spanguolės + anyžius + rozmarinas
– citrininis čiobrelis
– šlamutis
– juodieji serbentai
– spanguolės + šviežias imbieras + cinamono lazdelė
– apelsinai irgi visada gerai
Belka
Dedu tiek šviežius, tiek džiovintus, ką turiu po ranka, ar kieno sezonas :)
Šokolado nededu – ten buvo šokoladinė mėta (taip vadinasi augalas).
Apelsinus dedu skiltelėm.
Anyžius, cinamomo lazdelė, kardamono sėklos – naudoju nemaltus.
Tikiuos, aiškiau paliko :)
Olja
Sveiki. O plastmasinius užsukamus butelius galima daryti ( antra fermentacija su priedais) ? Neiššaus ?:/
Belka
Galima. Pliusas tas, kad matysit, kuomet butelis išsipučia – atsuksit ir nuleisit gazą. Tik gali būti nepatogu dėti/išimti priedus iš tokių butelių.
Asta
Kombucios actas liuks: salotoms gardinti, majonezui gaminti.. bet kam kam reikia acto
Saulė
Sveiki,aš radau receptą, kur 1 l arbatos deda 70 g cukraus. Man atrodo, ne tokia rūgšti per savaitę gaunasi. Ką manot? Nes palaikiau 2 savaites saldesnę, tai dabar plaukus skalauju😃😃😃
Belka
Sveiki, o Jums palaikius savaitę kombuča yra per rūgšti? Galit bandyti ragauti kiekvieną dieną ir tada žiūrėt, kurioj dienoj rūgštumas yra Jums tinkamas. Man 7-8 dienos yra pats pats. Kiti laiko trumpiau arba ilgiau.
Simona
Belka, aš dariau kombucha, draugė dovonojo grybą, jau 3 diena laikau, bet pastebėjau, kas nuo grybo atsiskirinėja šiek tiek ‘mėsos’ ir virsta kažkokiom nuosėdom lyg snargliai :o kažin, čia viskas gerai?
Belka
Tokie tamsiai rudi? Jei taip, tai ok viskas. Esu pastebėjusi, kad jų atsiradimą sąlygoja arbatos kokybė. Ilgą laiką dariau su juoda arbata iš Azerbaidžano, tai ir grybas buvo pats toks gražios spalvos, ir tų snarglių nebuvo. Bet tik pradėjau daryt su tom parduotuvinėm, tai prasidėjo tie snargliai ir grybas jau nebėr toks švarus.
Kukulis
Sveiki! Labai naudingas straipsnis :)
Kaip elgtis po pirmuju 7 dienu, kur reikia kartoti viska vel, isskyrus pirktini gerima. Bet kaip tai padaryti? Pilti tiesiai i stiklaini kur formuojasi grybas, ar ta besiformuojancia plevele perkelti i nauja saldinta arbata? Maisyti ar ne? :)
Belka
Darykit šitaip:
1. Iš stiklainio išimkit grybą, įdėkit į dubenelį ir įpilkit šiek tiek tos 7 dienų kombučos.
2. Likusią kombučą išpilstykit po butelius su priedais.
3. Tada į stiklainį supilkit tą saldžią arbatą, supilkit skystį, kurį atsidėjot. Ir atsargiai įleiskit grybą.
4. Laukit 7 dienas ir vėl kartokit tą patį :)
Pažiūrėkit tuos linkus su tais video, kur esu įkėlus. Bus aiškiau.
Ruta
Sveiki, ar isimta gryba reikia perplauti su virintu vandeniu pries uzpilant sviezia arbata?
Belka
Sveiki, aš neplaunu.
Ramunė
Sveiki, darau pirmą kartą. Ar supilant į butelius, nereikia pilti papildomai vandens, o įdėti( arba ne) tik priedų?
Belka
Jei turit omenyje antrinę fermentaciją, tai ne. Papildomai vandens pilti nereikia. Į butelį sudedate priedus, supilate kombučą iš stiklainio ir šiek tiek cukraus, gerai užsukate, paliekate parai ant stalo, o tada jau į šaldytuvą.
Rinas
Sveiki,
Kelinta karta pi pirminės fermentacijos gainasi rugšti (5-12dienu) , 3 litrai 200g. Cukraus. Suprantu kad perlaikau gal per ilgai, bet ar yra koks budas dar ja atstatyti nes išpilti gaila, o gerti jau nelabai 🙂
Belka
Atstatyti tai jau nebelabai išeis. Jums belieka darytis actą. Tiesa, pati nesu bandžiusi, tai negaliu pasakyt dėl skonio http://kombuchahome.com/make-kombucha-vinegar/
5 dienų kombuča neturėtų būt labai rūgšti. Nebent pas Jus labai šilta patalpoj. Pvz., aš laikau 7 dienas.