Migdolai visada pagerina kepinius. Visada. Nesvarbu kokiu pavidalu. Ar tai būtų miltai, ar tai pasta, ar tiesiog sukapoti ir užberti ant kepinio, bet jie kepinį pagerina visada. Tai ir šitas kepinys yra ne išimtis. Man jis vienas geresnių šiemet keptų desertų. Ir net stipriai konkuruoja su Toscakaka.
Receptas yra iš Ottolenghi “Sweet“. Ir kaip rašo autorius, tai speculaas yra trapios tešlos sausainiai su prieskoniais, kurie yra labai populiarūs Olandijoj per Sinterklaas šventę, vykstančią gruodžio pradžioj. O gevulde reiškia įdarytas. Aš kol kas neturiu tiek kūrybinių galių juos gražiai išversti lietuviškai. Kimštas ar įdarytas sausainis… Na, patys suprantat. Tai tebūnie Gevulde speculaas.
Prieskonių mišinio yra nurodyta dvigubai daugiau nei reikia. Kadangi mišinys tikrai geras, tai jį galit panaudot kitam kartui ar tiesiog įmaišyti į kepamus sausainius. Sandariai uždarytus galima laikyti 5 dienas, bet tiek neišlaikysit. Šypt.
Gevulde Speculaas
Prieskonių mišinys
1 v.š. malto cinamono
1 a.š. malto anyžiaus
3/4 a.š. maltų baltųjų pipirų
3/4 a.š. malto imbiero
1/2 a.š. maltos kalendros
1 a.š. malto kardamono
1/4 a.š. malto muskato
1/4 a.š. maltų gvazdikėlių
Tešla
100 g kambario temperatūros sviesto + 15 g tirpinto
100 g rudojo cukraus
1 v.š. pieno + 1 v.š. pieno pagal poreikį
1/2 a.š. sodos
180 g miltų
1/3 a.š. druskos
Migdolų pasta
200 g blanširuotų migdolų (arba tiesiog riekelių)
150 g cukraus
1 didelis kiaušinis
3/4 a.š. maltos citrinos žievelės
2 a.š. citrinos sulčių
60 g cukatų (naudojau apelsinų)
Papuošimui
1 lengvai išplaktas kiaušinis aptepimui
30 g blanširuotų migdolų arba tiesiog migdolų lazdelių
Prieskonių mišinys – sumaišykite visus prieskonių ir atsidėkite į šalį.
Tešla – virtuviniu kombainu sviestą išplakite su cukrumi ir pienu iki purios masės.
Atskirame dubenyje sumaišykite sodą, miltus, druską ir 4 a.š. prieskonių mišinio. Per kelis kartus suberkite miltų mišinį į sviesto ir cukraus masę. Jei matote, kad tešla yra per sausa, įpilkite 1 v.š. pieno. Tešlą minkyti pabaikite rankomis. Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą.
Migdolų pasta – Suberkite migdolus į kombainą ir šiek tiek susmulkinkite, bet ne iki riešutų sviesto tekstūros. Turi matytis riešutų gabaliukai.
Suberkite cukrų, kiaušinį, citrinos žievelę ir citrinos sultis. Ir keliom sekundėm vėl įjunkite kombainą, kad viskas susimaišytų, tuomet įmaišykite cukatas. Masė turi būti lipni, minkštesnė nei tešla, bet turi laikyti savo formą.
Išimkite iš šaldytuvo tešlą ir dar ją rankomis šiek tiek praminkykite – bus lengviau kočioti. Ant kepimo popieriaus iš tešlos iškočiokite 35×20 cm stačiakampį 0,5 cm storio. Tešlą kartu su kepimo popieriumi perkelkite į kepimo skardą. Trečdalį tešlos patepkite tirpintu sviestu. Per vidurį dėkite migdolų pastą ir suformuokite apie 6 cm pločio juostą. Patepkite migdolų pastos paviršių likusiu tirpintu sviestu. Dabar atsargiai užlenkite tešlos kraštus – iš pradžių imkite dešinio krašto, kartu kelkite ir popierių, taip bus lengviau, uždėkite tešlos lakštą ant migdolų masės ir atsargiai nuimkite popierių. Tą patį padarykite su kaire puse. Užspauskite tešlos kraštus, kad nesimatytų įdaro. Ir atsargiai kepinį apverskite. Patogu tai daryti tiesiog kartu su popieriumi. Paviršių aptepkite kiaušinio plakiniu, papuoškite migdolais. Ir dar kartą aptepkite kiaušinio plakiniu.
Kepkite 190 laipsnių temperatūroje 30 min. Leiskite visiškai atvėsti, ir padalinkite į 12 gabaliukų.
Leave a Reply